Türkiye-Letonya İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Letonya İş Forumu

Türkiye-Letonya İş Forumu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Letonya'nın, AB'ye katılım sürecinde Türkiye'ye destek vermesini takdirle karşılıyoruz.

17.04.2014 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Letonya'nın, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinde Türkiye'ye destek vermesini takdirle karşıladıklarını belirterek, "2015 yılında Letonya'nın üstleneceği AB dönem başkanlığı da dikkate alındığında bu destek bizim için ayrı bir önem taşımaktadır" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Türkiye-Letonya İş Forumu"nun İstanbul'daki ikinci gün programı MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, forumda yaptığı konuşmada, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve beraberindeki heyetin Türkiye ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ticari, diplomatik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye ile Letonya arasındaki dostane ilişkilerin uzun bir geçmişi bulunduğunu aktaran Eker, iki ülkenin birçok uluslararası konuda müşterek bakış açısına sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Letonya'nın bağımsızlığını kazanmasından itibaren yapıcı dostluk ilişkilerinin devam ettiğini anlatan Eker, ikili ilişkilerde siyasi sorunun bulunmamasının yanında Avrupa-Atlantik bütünleşmesi çerçevesindeki ortak hedeflerin de iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını ve yeni işbirliği imkanları yarattığını dile getirdi.

Bakan Eker,  Türkiye ve Letonya'nın birçok uluslararası kuruluşta da birlikte faaliyet gösteren iki güçlü dost ülke olduğunu söyledi.

Letonya'nın, AB'ye katılım sürecinde Türkiye'ye destek vermesini takdirle karşıladıklarını ifade eden Eker, "2015 yılında Letonya'nın üstleneceği AB dönem başkanlığı da dikkate alındığında bu destek bizim için ayrı bir önem taşımaktadır" dedi.

"İkili ticaret hacmi  324 milyon dolara ulaştı"

Bakan Eker, Türkiye ve Letonya arasında 2003 yılında 28 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin 10 yıl içerisinde yaklaşık 11 kat artış gösterdiğini ve 2013 yılında yaklaşık 324 milyon dolara ulaştığının bilgisini verdi.

Bu rakamların iki ülke arasındaki potansiyeli tam olarak yansıtmadığını vurgulayan Eker, "Çabalarımızın gayesi, potansiyelimizin ve kapasitemizin çok yüksek seviyelerde  gerçekleşmesini sağlamaktır. Geldiğimiz nokta olumlu ama elbette yeterli değil" diye konuştu.

Türkiye'nin 2002 yılından bu yana tarihinin en istikrarlı siyasi dönemini ve en önemli ekonomik büyümesini yaşadığını anlatan Eker, 10 yıldır siyasi ve ekonomik alanlarda atılan doğru adımların meyvelerinin görüldüğünü ve Türkiye'nin tarihinde emsali görülmemiş bir kalkınmanın gerçekleştiğini söyledi.

Ortaya koyduğu ekonomik göstergeler ve parametreleriyle Türkiye'nin kalkınma yolunda büyük bir mesafe kaydettiğine değinen Eker, bu parametrelerin özellikle 2015 yılında AB dönem başkanı olması hasebiyle Letonya tarafından bilinmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Eker, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde Birliğe bir yük getirmeyip aksine büyük bir güç katacağını dile getirdi.

"10 yıl içinde tarım hasılamız 3 kat arttı"

Bakan Eker, Türkiye'nin 11 sene önce yaklaşık 7,5 milyon kişinin çalıştığı tarım sektöründe 23 milyar dolar tarım hasılası elde ettiğini ve bu rakamla AB ülkeleri içinde 4'üncü, dünyanın ise 11'inci büyük tarım ekonomisi olduğunun bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Geçen zaman içerisinde Türkiye'de uygulanan tarım politikaları ve izlenen strateji, hazırlanan ve uygulanan projelerle bugün daha az sayıda insan, yani 6,5 milyon insan aynı alanı işliyor ve bizim  tarımsal üretim değerimiz 62 milyar dolara çıktı. 10 sene içinde tarım hasılamızı 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardık. Alan aynı. Bir milyon daha az insan tarımda çalışıyor ama hasılamızı 3 kat artırdık. Bununla biz 2008 yılından bu yana AB'nin en büyük tarım ekonomisi olduk, dünyanın da 7. büyük ülkesiyiz."

Türkiye'nin tarımla ilgili birikim ve tecrübelerini Letonya ile paylaşmak istediklerini belirten Eker, "Gerek tarımsal araştırmalar, gerek gıda, gerek bitkisel ve hayvansal üretim, gerek su ürünleri üretimiyle ilgili sahip olduğumuz birikimi paylaşmak istiyoruz. Bu doğrultuda Letonyalı mevkidaşımla yaptığımız olumlu görüşme ile en kısa sürede Türkiye ile Letonya arasında tarım alanında bir mutabakat zaptının imzalanması hususunda bir görüş birliğine vardık. Büyükelçiliklerimiz en kısa sürede bu prosedürleri tamamlayıp bunu hayata geçirmeyi ve bu şekilde tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında müşterek projeler hayata geçirmeyi ve araştırma sonuçları dahil olmak üzere bilgi alışverişinde bulunma kararını verdik. Bu ziyaret bu bakımdan da son derece anlamlı ve önemlidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Letonya'nın tarihi dostluk bağının ve uluslararası siyasi konulardaki müşterek bakış açısının bir yansıması olarak ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında da işbirliğinin güzel örneklerini hayata geçirmek istediklerini dile getiren Eker, bu forumun yeni işbirliklerine kapı aralayacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Letonya İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement