Türkiye'den Rusya'ya Ekonomik Açıdan Karşı Hamle - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'den Rusya'ya Ekonomik Açıdan Karşı Hamle

Ekonomi bürokrasisi, Rusya'ya karşı yaptırımları masaya yatırdı. Rus ürünlerin 'kırmızı hat'a alınması, transit geçişlerde yavaşlama, nükleer ve gazda önlemler gündemde.

01.12.2015 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarının ardından Ankara harekete geçti. Önceki gece Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında üç saatlik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıdan "kırmızı hat planı" çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun onayına sunulacak planın ayrıntıları şunlar:

İLK ADIM YAŞ SEBZE-MEYVE

Rus gümrüklerinde kasten bekletilen yaş meyve- sebzelerin iadesi sağlanacak. gümrük bakanlığı konuyla ilgili devreye girdi. İhracatçılarla bir araya gelinerek gümrükten gelen malların nasıl değerlendirileceğine karar verilecek.

RUS ÜRÜNLER KIRMIZI HATTA

Rusya'dan gelen ürünler 'kırmızı hat'a alınacak. Mallar tam sayım kapsamına alınarak denetimler sıklaştırılacak.

TEKSTİL-HAZIR GİYİME DESTEK

Hükümete, ihracatçıların zarar görmemesi için tekstil-hazır giyim, elektrikli makine, kimyasal ürünlerin başka pazarlara yönelmesine destek verecek.

KONTRATLI İŞLEMLER

Müteahhitlik gibi kontratlı işlemler ile doğalgaz alımında alternatif kaynaklar değerlendirilecek.

DOĞALGAZDA YENİ ALTERNATİF

TRANSİTE YAVAŞLATMA

Rusya'nın Türkiye'den transit olarak kullandığı güzergâhlarda yavaşlatmalara gidilecek. Rus plakalı kamyon ve TIR'lar tam tespit yöntemiyle (içindeki mallara tek tek bakılacak) denetlenecek.

TİCARET ANLAŞMALARI

Rus tarafının bütün çağrılara karşın yaptırımları genişletmesi yönündeki adımlarına karşılık tercihli, serbest ticaret anlaşmaları yeniden masaya yatırılacak. Bu anlaşmaların yavaşlatılması da seçenekler arasında yer alıyor.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL

Üçüncü nükleer santral konusunda Rus şirketlerin devre dışı bırakılması seçenekler arasında.

TURİZM SEKTÖRÜNE ÖNLEMLER

Turizm sektörünün rezervasyon iptalleri nedeniyle zora girmesi önlenecek. Farklı ülkelere indirimli kampanyalar düzenlenecek. Ucuza konaklayan Ruslar'a karşı avantajlı tur paketleri mercek altına alınacak.

İŞADAMLARINA AYNI MUAMELE

Türk işadamlarına çıkardıkları zorluklara karşılık Rus işadamlarına da dönüş bileti sorulacak.

DOĞALGAZ TEDARİKİ

Gerekirse sözleşme yenilenecek. Spot piyasadan LNG alımı ile stoklar desteklenecek. Nijerya, Cezayir'den LNG alımı artırılacak.

İHRACATÇI 'İTİDAL' İSTEDİ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'la bir araya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rus işadamlarına "itidal" çağrısı yaparken, "İşadamları barış elçisidir. Bu süreçte de öyle davranarak milliyetçi çıkışları bastırmalılar" dedi.

RUSYA NE YAPTI?

Türk firmaları güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütemeyecek.

1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya'da işe alınmasına yasak getiriliyor.

Sebze-meyve ve zırai ürünlerin ithalatına sınırlama geliyor.

Rusya'ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Charter seferlerin tamamı askıya alınıyor.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması dondurulacak.

Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki tüm limanlarda Türk gemilerine kontrol güvenliği artırılacak.

TÜRKİYE NE PLANLIYOR?

Rus gümrüklerinde kasten bekletilen yaş meyve-sebzeler iade edilecek.

Rus ürünleri 'kırmızı hat'a alınacak. Tam sayım yapılarak denetlenecek.

Doğalgaz alımında alternatif kaynaklar değerlendirilecek. Nükleer santralde Ruslar devre dışı kalabilir.

Rusya'nın Türkiye'den transit olarak kullandığı güzergâhlarda yavaşlatmalara gidilecek.

Ucuza konaklayan Ruslar'a karşı avantajlı tur paketleri mercek altına alınacak.

Karşılık tercihli, serbest ticaret anlaşmaları yeniden masaya yatırılacak. (Kaynak:Sabah)

Türkiye\'den Rusya\'ya Ekonomik Açıdan Karşı Hamle
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'den Rusya'ya Ekonomik Açıdan Karşı Hamle - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • T. Şen: Türkiye eski Türkiye DEİL hiç kimse ac susuz kalmaz reis her Şeyi. Düşünmüştür Saray'ın Hakk'ını verir durmak yok yola devam Allah büyüktür 21 10 Yanıtla
  • kaynak SABAH: İnandırıcı değil 7 11 Yanıtla
  • Balıkçı : bizde doğalgaz almıyalım Rusya'dan kömür yakarız ben 2 gündür yakmıyorum doğalgaz kapattım petekleri 14 0 Yanıtla
  • Tarihimizi unutmayalıım: Rusyayla savas çıkmasın rusya bizi bitirir diyen arkdasım geçmişini bilmiyorsan aç oku !! bu Millet Bu gune kadar hep boyun egdi egidirilmek zorunda bırakıldı bundan sonra başımız Dik Allahın izni ile Dünyada yeni bir güç dogacaksa oda Türkiye Cumhuriyetidir ... geçmişimizi unutmayalım 12 1 Yanıtla
  • turkey: inadına recep Tayip erdoğan inadına ak parti kiskananlar catlasin 10 2 Yanıtla
  • KesinLanZırlamayı: Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Palavra. Asıl gerçek olan Rus Uçağını Suriye’den İŞİD petrol kervanlarının rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular. 2 9 Yanıtla
  • KesinLanZırlamayı: Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Palavra. Asıl gerçek olan Rus Uçağını Suriye’den İŞİD petrol kervanlarının rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular. 0 9 Yanıtla
  • hasan: Hiç iyi olmadı rusya ile iyi ticaretimiz vardı üstelik komşu ülke dünya karşısında bizim tavrımız çok hasmane olarak görülüyor 6 3 Yanıtla
  • biri: denizbankın %99,75 i rus milli bankası siber banka ait el koysunlar 7 1 Yanıtla
  • Yavuz: Bekleyin siz muhalefet ve rus yalakalrı Türkiye öyle bir tokat atacak ki rusyaya sonra rusya yalvarışa geçecek aha buraya yazıyorum 6 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement