Türkiye'den Afganistan'a numune yol - - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Afganistan'a numune yol -

Türkiye, Afganistan'ın başkenti Kabil'de son yıllarda birçok ülke tarafından inşa ettirilen yollar arasında benzeri olmayan bir yol yaptırdı.

16.09.2014 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Afganistan'ın başkenti Kabil'de son yıllarda birçok ülke tarafından inşa ettirilen yollar arasında benzeri olmayan bir yol yaptırdı.

İnşaat işleri sona eren yolun kontrolü için bölgeye giden Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil'in Pole Sohta bölgesini Darul Aman bölgesine bağlayan yolun Afganistan için önemli bir yatırım olduğunu ifade etti. Şahin, "Bu yol bizim buradaki en büyük çalışmalarımızdan biri oldu. Açılışı için Türkiye'den üst düzey bir yetkilinin gelmesini bekliyoruz" dedi.

4,5 kilometre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yapılan yol, üç gidiş ve üç geliş olmak üzere altı şeritten oluşuyor. LED sistemi ile aydınlatılan yolda 20 metre genişliğinde refüj ile yolun iki tarafında 5,5 metre genişliğinde yaya yolları bulunuyor. Yol boyunca ayrıca 35 bin ağaç dikilecek. Yolun maliyetinin 11,3 milyon dolar olduğu belirtildi.

Kabil Belediye Başkanı Mohammad Yunus Nevendeş, Türkiye'nin yaptırdığı yolun örnek bir yol olduğunu söyledi. Nevendeş, yolun yaptırılması ile bu bölgelerde yaşayan binlerce kişinin hayatının kolaylaştığını belirtti.

Türk halkının bu yardımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Nevendeş, Türkiye'nin son 13 yılda Afgan halkına önemli yardımlarda bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye tarafından yaptırılan yeni yol sayesinde bölgede yaşayanların hayatı kolaylaştı. Bölge sakinlerinden Seyid Nebi, Türkiye'ye teşekkür ederek, "Daha önce bu yolun durumu çok kötüydü. Kışın yolun ortasında su birikiyordu. Kış günlerinde üç tekerli motosikletler burada insanları karşı tarafı geçirmek için çalışıyordu ve bunun için ücret ödüyorduk" dedi.

Her aracın kolay kolay bu yoldan geçemediğini ve bölgede yaşayanlarının hastaneye gitmek gibi acil durumlarda çok zorlandığını aktaran Nebi, "Devlet bu yola çok iyi bakmalı. Biz de yolun temiz tutması için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgede şoförlük yapanlardan Ahmet Cemil ise "Eskiden bu bölgede yaşayanların bu yoldan dolayı zor bir hayatı vardı. Allah'a şükür şimdi çok rahat oldu" ifadesini kullandı.

Son 13 yılda Afganistan'a yabancı yardımlar kapsamında ülkenin değişik bölgelerinde yüzlerce kilometre yol yapıldı ancak ülkedeki yolsuzluktan dolayı inşa edilen birçok yol kısa zamanda tahrip oldu.

Türkiye\'den Afganistan\'a numune yol -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Afganistan'a numune yol - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement