Türkiye'deki 84 Bin 864 Camide 1818 Sakal-I Şerif Var - Son Dakika
Güncel

Türkiye'deki 84 Bin 864 Camide 1818 Sakal-I Şerif Var

Türkiye\'deki 84 Bin 864 Camide 1818 Sakal-I Şerif Var

Ramazan ayının sonuna yaklaşılırken, Kadir Gecesi'nde camilerde ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'i görmek isteyenler, camilere akın etti.

24.07.2014 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan ayının sonuna yaklaşılırken, Kadir Gecesi'nde camilerde ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'i görmek isteyenler, camilere akın etti. Toplam 84 bin 684 caminin bulunduğu Türkiye'de 1818 Sakal-ı Şerif bulunduğu belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, yurt genelindeki 84 bin 684 camiden 1818'inde Sakal-ı Şerif bulunuyor. Bunlardan 422'si, 3 bin 223 camisi bulunan İstanbul'da, 153'ü, 1679 camisi bulunan Bursa'da, 98'i, 1844 camisi bulunan İzmir'de, 87'si ise 961 camisi bulunan Yozgat'ta muhafaza ediliyor. Ardahan, Mardin, Bingöl, Artvin ve Ağrı illerinde ise sadece 1'er camide Sakal-ı Şerif bulunuyor.

İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerden sonra en fazla Sakal-ı Şerif'in muhafaza edildiği Yozgat'a ilk olarak Hicri 1201 yılında Seyit İbrahim Esat Efendi tarafından gönderildiği bildirilen Sakal-ı Şerif'in bu kadar fazla bulunmasında ise Yozgatlı İslam alimlerinden Şeyhzade Ahmet Efendi'nin büyük rolü olduğunu ifade edildi. Sakal-ı Şerifler Şeyhzade Ahmet Efendi'nin vasıtasıyla Yozgat'a geldiği, oğlu Salih Efendi'nin ise bütün camilere dağıttığı vurgulandı. Yozgat'taki tarihi Çapanoğlu Büyük Cami'de sergilenen Sakal-ı Şerif'in ise Ahmet Efendi tarafından bizzat kendisinin konulduğu, diğerlerine göre biraz daha uzun ve belirgin olduğu öğrenildi.

Diğer illerdeki camilerde bulunan Sakal-ı Şerif sayıları ise şöyle:

' Van, Tunceli, Gümüşhane, Burdur'da 2'şer, Uşak, Bartın, Diyarbakır'da 3'er, Osmaniye, Ordu, Kırşehir, Adıyaman'da 4'er, Kilis, Karaman, Kırıkkale'de 5'er, Şanlıurfa ve Kars'ta 6'şar, Kırklareli'de 7, Hatay'da 8, Aksaray, Mersin, Aydın'da 9'ar, Gaziantep ve Giresun'da 10'ar, Sinop, Isparta, Erzurum, Edirne'de 11'şer, Yalova, Karabük, Denizli, Bilecik'de 12'şer, Zonguldak ve Kahramanmaraş'da 13'er, Trabzon, Elazığ, Antalya'da 14'er, Adana'da 15, Eskişehir ve Muğla'da 16'şar, Tekirdağ, Tokat, Sakarya, Niğde, Kütahya'da 17'şer, Afyonkarahisar'da 18, Samsun'da 19, Amasya'da 20, Malatya'da 21, Kastamonu'da 23, Ankara'da 24, Erzincan'da 25, Rize ve Konya'da 28'şer, Bolu'da 30, Sivas, Manisa, Çorum'da 31'er, Çankırı'da 32, Kocaeli'de 42, Çanakkale'de 45, Kayseri'de 52, Nevşehir'de 57, Balıkesir'de 83.' - Yozgat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'deki 84 Bin 864 Camide 1818 Sakal-I Şerif Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • mesut koçkesen: 57 Müslüman ülkede bir okadar sakal var ise ? maşallah allah bereketini artırıp esirgesin , berberlerin makasına kuvet , , , , , 1 1 Yanıtla
  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement