Maslak'taki En Eski Gökdelen Yıkılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Maslak'taki En Eski Gökdelen Yıkılıyor

Maslak\'taki En Eski Gökdelen Yıkılıyor

Şişli'ye bağlıyken 2012 yılındaki Belediyeler Birliği kararnamesiyle Sarıyer'in mahallesi haline gelen Maslak'taki en eski gökdelen yıkılıyor.

05.02.2016 17:00  Güncelleme: 19:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şişli'ye bağlıyken 2012'deki Belediyeler Birliği kararnamesiyle Sarıyer'in bir mahallesi haline gelen Maslak'taki Korkmaz Yiğit'in yaptırdığı gökdelen yıkılıyor. Gökdelen, bölge ve döneminin en yüksek yapısı olma özelliğini taşımıştı. 30 katlı, 120 metre uzunluğundaki gökdelen, yıkılıp yeniden yapılacak.

İSKANI BULUNMAYAN YÜKSEK YAPILAR BELİRLENDİ

Sarıyer Belediyesi Meclisi'nin aldığı kararın ardından geçmiş yıllarda inşa edilmiş ancak iskanı bulunmayan yüksek yapıların tespiti yapıldı.

İLK GÖKDELEN YIKILIYOR

Mevcut imar planına uymadığı tespit edilen bölgenin en eski gökdeleni için yıkım kararı çıktı. Türkiye'nin ilk ve o dönem için en yüksek binası olma özelliğine sahip gökdelendeki yıkım işlemine başlandı.



TAMAMEN YIKILACAK

Maslak Büyükdere Caddesi üzerinde 2 bin 496 metrekarelik bir arsa üzerinde bulunan gökdelenin ruhsata aykırı olarak yapıldığı ve iskansız olduğu gerekçesiyle tamamen yıkılmasına karar verildi.

"YASANIN DIŞINDA OLANLAR YIKILACAK"

1980'li ve 1990'lı yıllarda bölgede çok sayıda bina yapıldığını hatırlatan Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, "Bunların bir kısmında ayrıcalıklı imar şartlarına göre yapılmış, bir kısmı aldıkları ruhsata aykırı olarak binalarını daha büyük ve daha yüksek yapmışlar. Biz göreve geldikten sonra Maslak bölgesinin imar planlarını hem Sarıyer hem de Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçirdik. Bu plana göre imar hakkına uygun olanlar yasal işlemlerine devam ederlerken, yasanın öngördüğü emsalin dışında olanlar ise yıkım işlemine başlandı" diye konuştu.

YIKILACAK EN YÜKSEK BİNA OLACAK

Maslak'ta yıkımına başladıkları gökdelenin bugüne kadar Türkiye'de yıkımı gerçekleştirilecek en büyük bina olacağını belirten Zeybek, "Önemli bir olay. Belediyeler tarafından plan çalışmasının yürütülmesi durumunda, benzer yapıların yıkılabileceğine bir örnektir" dedi.

"UMARIM 16-9 İÇİN ÖRNEK OLUR"

Gerçekleştirdikleri yıkımın bütün belediyelere örnek olması gerektiğini söyleyen Zeybek, "Umarım bu yapı Zeytinburnu'nda yapılmış olan ve İstanbul'un siluetini doğrudan etkileyen 16-9'la ilgili de bir hukuki altlık oluşturur ve bu konuyla ilgili duyarlı olan bütün İstanbulluların yüreğine su serpilmiş olur" şeklinde konuştu.

"BİR HAFIZA OLUŞTURMASINI UMUYORUM"

Kente karşı işlenmiş suç diye bir kavram olduğunu söyleyen Gökan Zeybek," Bu konuya duyarlı olan yurttaşlarımız açısından bir örnek oluşturmasını diliyorum. Bütün yerel yönetimlerin hangi tarihlerde hangi koşullarda kim tarafından yapıldığına bakılmaksızın bu ve benzeri kent kültürüne ek yükler getiren, kentin ulaşım ve yaya trafiğine olumsuz yükler getiren ve kaçak olarak inşa edilen bu yapıların da er geç mutlaka yıkılacağı konusunda bir hafıza oluşturmasına katkı yapar diye umuyorum." dedi.

İMARA UYGUN YENİSİ YAPILACAK

Sarıyer Belediye Meclisi'nin aldığı karara göre ruhsat şartlarını taşımadığı ve uygun iskanı bulunmadığı için kaçak konumunda bulunan gökdelen kısmen değil, komple yıkacak. Gökdelenin yıkımının birkaç ay sürebileceği öğrenildi. Aynı bölgede yıkılacak yapının yerine mevcut imar planı ve yönetmeliklere uygun olarak yeni bir gökdelen yapılacak.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Maslak'taki En Eski Gökdelen Yıkılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • adelet: EMİN OLUN DAHA BÜYÜK VE İMARA AYKIRI YAPILCAK KESİNLİKLE YANDAŞ BİR HOLDİNGE VERİLCEK TAKİP EDİN BURAYADA YAZDIM BUNDAN ŞUNU ANLAYALIM HEDEF MASLAK VE CİVARINDAKİ BİNALAR EL DEĞİŞTİRECEK YANDAŞ HOLDİNGLERE KAYACAK. 3 0 Yanıtla
  • Vatandaş Rıza : Yıllarca bereket Tanrı'sı gibi durmuş göz önünde şimdimi akıllarına gelmiş?bizde salağız..rant rant rant cepler dolsun... 2 1 Yanıtla
  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti
    17:15 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti ve sıkıntılarını dinledi.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.

  • Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    17:08 Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla tarımsal üretimin planlanması konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımsal üretimin planlanması ilkeleri ve geleceğe yönelik hedefler tartışıldı.

  • Bakanlık harekete geçti!
    17:00 Bakanlık harekete geçti! "Jasmine bebek" için toplatma kararı

    Ticaret Bakanlığından, güvensiz olduğu ortaya çıkan "Jasmine" bebekle ilgili toplatma kararı verildi. Karar üzerine gazetelere ilan veren üretici firma, mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı belirlenen oyuncağın bedeli karşılığında iade edilmesi çağrısı yaptı.


Advertisement