Türkiye'de En Büyük Meslek Hastalıkları Yüksek Gürültü ve Titreşim - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de En Büyük Meslek Hastalıkları Yüksek Gürültü ve Titreşim

Türkiye\'de En Büyük Meslek Hastalıkları Yüksek Gürültü ve Titreşim

Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Tülin Gündüz Cengiz, “Birçok Avrupa ülkesinde gürültüden dolayı oluşan işitme kaybı meslek hastalığı sınıfına giriyor.

22.01.2015 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Tülin Gündüz Cengiz, "Birçok Avrupa ülkesinde gürültüden dolayı oluşan işitme kaybı meslek hastalığı sınıfına giriyor. Günümüzde bir çok kanser türüne çare bulunabiliyor, ancak sağırlığın tedavisi yok" dedi.

Bursa'da, BUSİAD'ın düzenlediği "İş Sağlığı ve Güvenliği Ortam Ölçümlerinin Yönetimi Paneli"nde iş sağlığı ve güvenliğinde neler yapılması gerektiği konuşuldu. Panelde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Güvenliği Laboratuar Yetkilendirme Birim Sorumlusu Kaan Yücel, "Meslek hastalıklarını önlemek için evvela iş yerlerindeki fiziki, kimyasal ve biyolojik faktörleri ya ortadan kaldırmak veya kontrol altına almak gerekir. Böyle bir vizyonla hareket edersek uzun vadeli hastalıkları önlemiş oluruz. Ülkemizde bütün iş alanlarında iş hastalığı mevcut. Misal vermek gerekirse, terzilerde pamuk tozunun verdiği bazı hastalıklar var. Türkiye sanayiinde en çok iş hastalığı akciğer hastalıkları olarak öne çıkıyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Tülin Gündüz Cengiz ise, "Gürültü denince bizim aklımıza istenmeyen ses geliyor. Bunun insan üzerindeki etkisi sağırlık. Sağırlık öyle bir hastalık ki tedavisi mümkün değil. Günümüzde bir çok kanser türüne çare bulunabiliyor. Sağırlığın tedavisi mümkün değil, sağır olduğunuz zaman geri dönüşümü yok. İnsan sağır olduğunu doktora gittiğinde anlıyor. Bir çok Avrupa ülkesinde gürültüden dolayı oluşan işitme kaybı meslek hastalığı sınıfına giriyor. Şirketler yüklü tazminatlar ödemekle zorunlu bırakılıyor. Gürültünün insan üzerinde farklı etkileri de var. Uzun süre gürültüye maruz kalan kişilerde ülser, baş ağrısı gibi hastalıklar baş gösterebiliyor. Bir diğer iş hastalığına sebep olan unsur da titreşim. Titreşime uzun süreli maruz kalındığında, beyaz parmak hastalığı dediğimiz, parmaklarda hassasiyet azalıyor. Dokular fonksiyonunu yitiriyor. Titreşime uzun süre maruz kalan kişilerde bağırsak hastalıklarına rastlayabiliyoruz. Bursa tekstil ve otomotiv sanayiinde ön planda. Gürültü ve titreşim, otomotiv ve tekstil sanayiinde mevcut. Otobüste yolculuk yaptığımız sırada yanımızda kulaklıkla müzik dinlediğimizde sesini yanımızda oturanın duymaması gerekir. Eğer ses duyuluyorsa o ses kulağa zarar veriyor demektir" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de En Büyük Meslek Hastalıkları Yüksek Gürültü ve Titreşim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement