Türkiye'de Bir İlk! Tıp Öğrencileri Resmi Olarak Kürtçe Öğreniyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Bir İlk! Tıp Öğrencileri Resmi Olarak Kürtçe Öğreniyor

Güneydoğu'da hasta Kürtçe, hekim Türkçe dışında dil bilmeyince sıkıntı yaşanıyor. Dicle Üniversitesi, sorunu çözmek için doktor adaylarına Kürtçe öğretmeye başladı.

24.12.2014 21:07  Güncelleme: 21:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir sınıf kapısında alışıldık müfredat derslerinin dışında bir ders adı yazıyor: Seçmeli Kürtçe Dersi

Güneydoğu'da hasta Kürtçe, hekim Türkçe dışında dil bilmeyince sıkıntı yaşanıyor. Üniversite bu sorunu aşmak için doktor adaylarına Kürtçe dersi vermeye başladı derslere ilgi yoğun.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

20 kişilik sınıftaki sıralar tamamen dolu. Kürtçe derse ilgi yoğun. Sınıftakiler tıp fakültesinin değişik sınıflarında okuyor. Öğrencilerin ortak özelliği, Türkiye'nin resmi olarak ilk Kürtçe dersi alan tıp öğrencileri olmaları.

HEDEF İLETİŞİM SORUNUNU AŞMAK

Kürtçeyi öğrenme amaçları 'Hasta hekim iletişim becerileri'ni geliştirmek. Hekim adayları mesleğe başladıkları zaman, Türkçe bilmeyen hastalarıyla iletişim kurabilmek için şimdiden Kürtçe öğrenmeye çalışıyor.

ÖĞRENCİLERİN BAKIŞ AÇISI

-1.sınıf öğrencisi Mehmet Can Çepik, aslen Şanlıurfalı Kürt bir ailenin çocuğu. Evde konuşulmadığı için Kürtçe öğrenememiş. Şimdi hastalarıyla doğrudan iletişim kurmak için Kürtçe öğreniyor:

"Eğer bir kaç kelime öğrenebilirsem ki zaten öğrenebiliyorum, ileride hastalara yardımcı olabilirim. Aracı olmadan direk konuşabileceğiz. Başkasına anlatmak zorunda kalmayacak direkt doktora anlatacak, böyle olunca hasta da mutlu olur, biz de onlara yardımcı olduğumuz için mutlu oluruz."

-4.sınıf öğrencisi Mehmet Şirin Taşkın ise, artık stajyer hekim. Eğitim sırasında hasta muayenesi yapıyor. Taşkın, iletişimde dilin önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiyor:

"Kürtçe biliyorum aslında ama geliştirmek için geliyorum. Tam olarak şikayetini anlatması lazım. Bunun için dil şart. Üçüncü kişi araya girdiği zaman hasta kendini tam olarak anlatamıyor. Utanabiliyor. Bu yüzden kesinlikle aynı dili konuşmanız lazım. Geçenlerde Arapça konuşan bir hasta geldi, ben Arapça bilmiyorum, adam Türkçe ya da Kürtçe bilmiyor. Tercüman bulamadık, birbirimizden bir şey anlamadan adam gitti"

İLK KEZ UYGULANIYOR

Üniversite yönetiminin başlattığı uygulama Türkiye'de bir ilk. Dekan Prof.Dr. Fuat Gürkan'a göre sadece bölgedeki hastalara değil çevre ülkelerdeki hastalara da fayda sağlayacak:
"Azerbeycan'dan Kuzey Irak'a kadar birçok hasta bize müracaat ediyor. Öğrencilerimiz bunlarla iletişim kurarken dil sorunu nedeniyle sıkıntı yaşamasın, araya tercüman girmesin, dertlerini doğruna hekime anlatsınlar diye ders programımıza Kürtçe seçmeli ders koyduk."

Seçmeli Kürtçe dersini 139 öğrenci tercih etti. İlginin yoğun olması nedeniyle öğrenciler gruplar halinde derslere alınıyor. Her grup haftada bir saat ders alıyor.

Türkiye\'de Bir İlk! Tıp Öğrencileri Resmi Olarak Kürtçe Öğreniyor
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Türkiye'de Bir İlk! Tıp Öğrencileri Resmi Olarak Kürtçe Öğreniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • Çok az kaldı: Hayır anlamadığım doktor niye kürtçe öğreniyo hasta türkçe öğrensin önce sonuçta türkçe kimlikle muayne oluyo az kaldı az. . . 27 26 Yanıtla
  • SUDE: DOKTORLAR NEDEN ÖĞRENİYOR. ANA DİL TÜRKÇE İSE KÜRTLER TÜRKÇE ÖĞRENSİN. 12 17 Yanıtla
  • İHL Lİ ASİ MÜDÜR: Doğru karar, doğru iş. 30 sene önce Muş malazgirt te görev yaptım. Doktor hemşire sağlık taramasına geliyor. Tercüman aracılığıyla görev yapıyorlardı. 22 3 Yanıtla
  • MARDİNLİ ARAP: Ne saçma bir durum azerbaycandaki hastaya ne faydası olacak. Arapca öğretin bence arapca bilmeyen cok var mardin urfa zaten yarı yarıya arap kökenli 7 17 Yanıtla
  • diyarbakır: ben diyarbakırlıyım annem ve ninem türkçe bilmiyor mecburan her daim ben gidiyorum bazen kürtçe bilen doktorları görüyorum ve gerçekten çok mutlu oluyorum bunların devamı gelmeli ve her kuruma yayılmalıdır 16 6 Yanıtla
  • davar çobanı: geç bile kalmışlar! ulan hiçbir işe yaramayan ingilizceyi örettinizde noldu? bu halk hangi dili konuşuyorsa o öğretilmeliyken durmadan ingilizce pompalanıyor bu millete! burası bağımsız bir devletmi yoksa ingiliz kolonisimi?. . ellerinden gelse bizim davarlarada ingilizce öğretecekler!. . 10 10 Yanıtla
  • misafir: neden doktorlarımız diğer dilleri öğrenirken zorunuza gitmiyorda, bu memlekete yaşayan vatandaşlarla sağlıklı iletişim kurabilmek için bu memleketin bir kısım vatandaşların dilini öğrenince zorunuza gidiyor anlamıyorum, olsa olsa bu tür yorumları yapanlar aslen türkte değildir 11 6 Yanıtla
  • Aybars : Ne de olsa dünya dili canım:))ulan kürdçeyi kim ne yapsın komik olmayın ya!.. 8 9 Yanıtla
  • barış bağca: Çok güzel bir gelişme bunu türk kürt sorunu olarak yorunlamassaniz sevinirim cunku olmasi gereken bir şey unutmayin sizde ingikterede almanyada çinde sorununuzu anlatmak icin kivranrken hemen hastaliktan gidebilirsiniz çok mükememmel birşey helal olsun olmamasi gereken birşeyi becermisiniz tebrikler doktorlar tebrikler türkiye 12 4 Yanıtla
  • Türk: Akpye dua edin eger bi giderse sonunuz fena olacak bu ülke kaosa gider 1 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'te Yeşil Mahalle'de oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten düştü. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti
    17:37 Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti

    Almus Kaymakamı Emre Çömen, Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması'nda birinci olan Çevreli Şehit Abdullah Eymur Ortaokulu öğrencilerini ziyaret etti. Çömen, öğrencilerle masa tenisi oynayarak hediyeler verdi. Ayrıca, Kaymakam Çömen, Ataköy, Çevreli ve Kınık Belediye Başkanlarını da ziyaret ederek başarılar diledi.

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı
    17:32 Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı

    Osmancık ilçesinde D-100, E-80 Karayolu kenarındaki aydınlatma lambası aniden alev alarak yanmaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ederek yangını söndürdü.


Advertisement