Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Gelişmeler

Afrika vizyonunu stratejik ortaklık seviyesine çıkaran Türkiye, dış politikada öncelik verdiği kıta ülkelerinde hayata geçirdiği projelerle, bölge halklarının gönlünde büyük yer edindi.

25.05.2015 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afrika vizyonunu stratejik ortaklık seviyesine çıkaran Türkiye, dış politikada öncelik verdiği kıta ülkelerinde hayata geçirdiği projelerle, bölge halklarının gönlünde büyük yer edindi.

Afrika Günü olarak kutlanan 25 Mayıs'ta Türkiye'de ve dünyada çeşitli etkinlikler düzenlendi. Aynı zamanda Afrika Birliği'nin kuruluş yıl dönümü olan bu tarihte, Türkiye'nin son yıllarda öncelik verdiği Afrika politikası da masaya yatırıldı.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, diplomatik ilişkileri gelişirken; son yıllarda artan eğitim, sağlık ve kültür alanındaki çalışmalar kıta ülkelerinde büyük ilgi gördü.

Afrika vizyonunu 2013 itibarıyla "Afrika ile stratejik ortaklık" seviyesine çıkaran Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle ilişkileri özellikle son 10 yılda giderek güçlendi. Kıta ülkeleriyle geliştirilen siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkiler sayesinde Afrika, Türk dış politikasının öncelikli bölgelerinden biri haline geldi. Kalkınma destekleri ilgi görürken, yapılan insani yardımlar bölge insanında olumlu bir Türkiye imajının oluşmasına katkı sağladı.

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında stratejik ortaklık vizyonu temelinde son yıllarda karşılıklı ziyaretler ve yeni açılan temsilciliklerle siyasi ve diplomatik ilişkiler gelişirken, ticari yatırımlar, sağlık alanındaki iş birliği projeleri, kültür ve eğitim alanındaki ortak girişimlerle karşılıklı fayda sağlandı.

Afrika'daki büyükelçilik sayısı 39'a yükseldi

Türkiye'nin Afrika'daki temsilcilik sayısı 2002'de 12 iken bugün kıta ülkelerinde Türkiye'nin 39 büyükelçilik ve 4 başkonsolosluğu var. Afrika ülkelerinin 2008'de Türkiye'de 10 temsilciliği bulunurken 2015'te bu rakam 53'e yükseldi. Ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 11 ofisiyle Afrika genelinde yüzlerce projeyi başarıyla tamamladı.

Türk vatandaşları Afrika ülkelerinden Botswana, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mauritius, Seyşeller, Swaziland ve Tunus'a vizesiz seyahat ederken, Kenya, Mozambik, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Zambiya'ya seyahat için sınır kapısında vize uygulaması başlatıldı.

Türkiye'nin Afrika ile toplam ticareti 2002'de 3 milyar dolarken bugün yıllık ticaret hacmi 25 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki doğrudan yatırımları da yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe bugüne kadar kümülatif olarak Afrika'da üstlenilen 1.076 projenin toplam değeri de 54 milyar dolara çıktı.

Türkiye-Afrika ortaklık zirveleri

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki siyasi ilişkiler, son yıllarda gerçekleşen üst düzeyde ziyaretlerle büyük ivme kazandı. Afrika Birliği'nin 2008'de Türkiye'yi "stratejik ortak" ilan etmesinin ardından İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Zirvesi'nde kabul edilen iş birliği ve dayanışma belgeleriyle, Türkiye-Afrika ilişkileri sürdürülebilir bir yapıya kavuşturuldu.

Ekvator Ginesi'nin ev sahipliğinde 6 yıl sonra yapılan 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 30 Afrika ülkesinin liderleri buluştu. Zirvede eğitimden sağlığa, alt yapıdan enerjiye kadar birçok alanda karşılıklı iş birliğine dayanan çok sayıda proje hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ocak ayında Afrika Boynuzu olarak bilinen Etiyopya, Somali ve Cibuti ziyaretleriyle, Afrika ülkelerinden Türkiye'ye cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde yapılan çok sayıda ziyaret ile Gana, Gambiya, Senegal, Kamerun ve Kenya başta olmak üzere çok sayıda Afrika ülkesine yönelik "Karma Ekonomik Komisyon" toplantıları gerçekleştirildi.

TİKA kalkınma yardımlarını sürdürüyor

Afrika ülkelerine yönelik kalkınma yardımıyla acil insani yardımlar da hız kesmeden devam ediyor. Afrika'da 11 ofisiyle hizmet veren TİKA, son 3 yılda okul inşaatı, onarımı, okul donanımı, tefrişatı ve mesleki eğitim projeleri olmak üzere kıtada yaklaşık 200 eğitim projesi gerçekleştirdi. Mogadişu Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılmasına katkı sağlayan TİKA, Somali'de 2014 yılında tamamladığı 26 kilometrelik yol inşasıyla ekonominin canlanmasına katkı sağlarken ayrıca 11 ülkede toplam 531 su kuyusu açtı.

TİKA tarafından Darfur-Nyala'da inşa edilen 150 yataklı Türkiye-Sudan Araştırma ve Eğitim Hastanesi, bölgenin en modern ve teşkilatlı hastanelerinden biri haline geldi. Türkiye tarafından yeniden inşa edilen 200 yataklı Digfer Hastanesi'ni Türk ve Somali sağlık personeli ortak işletilirken, ajans, Afrika ülkelerine son 5 yılda toplam 34 tam donanımlı ambulans desteğinde bulundu.

Ebola ile mücadelede Afrika ülkelerine yardım eli uzatan Türkiye; Gine, Liberya ve Sierra Leone'ye 150 tonluk ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulundu. Dışişleri Bakanlığının Birleşmiş Milletler Emanet Fonu ile yaptığı anlaşma çerçevesinde maliyeti 1,5 milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme yardımı,  Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda Gine, Sierra Leone ve Liberya'ya ulaştırıldı.

Türkiye Burslarına Afrika'dan ilgi

Türkiye'de öğrenim görmek isteyen gençlere yönelik olarak Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen "Türkiye Bursları" programı kapsamında 2011'den bu yana 4 bin 663 Afrikalı öğrenciye Türkiye'de eğitim imkanı sağlandı. Yunus Emre Enstitüsü ise Johannesburg, Rabat, Kahire ve İskenderiye'de olmak üzere 4 Afrika şehrinde Türk Kültür Merkezi açtı.

Türkiye Afrika ilişkilerini daha da güçlendirmek, iş adamlarının karşılıklı olarak birbirleriyle temaslarını kolaylaştırmak amacıyla Türk Hava Yolları, Mayıs 2015 itibarıyla 31 ülkedeki sefer sayısını 51'e yükseltti.

Medya alanında iş birliği projeleri

Anadolu Ajansı (AA) Afrika'daki varlığını Tunus merkezli Fransızca yayınıyla geliştirirken Cezayir, Etiyopya, Fas, Libya, Mısır ve Kenya'da açtığı ofisleriyle Afrika'daki gelişmeleri ilk elden dünyayla paylaşmaya başladı. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Gazeteci Heyetleri Programları" kapsamında ise Nijer, Gabon, Senegal, Kenya, Çad, Etiyopya, Moritanya, Fas ve Uganda'dan gazeteciler Türkiye'yi ziyaret etti.

Aralarında medya mensupları, hükümet temsilcileri, entelektüeller ve akademisyenlerin de bulunduğu 54 Afrika ülkesinden 275 katılımcıyla düzenlenen "Türkiye-Afrika Medya Forumu"nda ilişkilerin medya, ekonomi, ticaret ve kültürel boyutu masaya yatırıldı.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü organizasyonuyla "Gençlik Programları" kapsamında 2012'de Tunus, Libya, Mısır, Gabon, Nijer ve Senegal'den 160 genç Türkiye'ye geldi. Ülkemizin farklı kurumlarını ziyaret ederek faaliyetleri hakkında doğrudan bilgi alan gençler, tarihi ve turistik mekanları görerek Türkiye hakkında derinlikli bilgiye sahip oldu. KDK'nin "Ülke Programları" kapsamında ise 2011-2014 yıllarında Mısır, Moritanya, Tunus, Fas, Nijer ve Sudan'da çeşitli konferans ve çalıştaylar düzenlendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar'da miting düzenledi
    17:34 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar'da miting düzenledi

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar ilçesinde düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Mitinge AK Parti ve MHP ilçe başkanları, milletvekilleri, kadın kolları, gençlik kolları, meclis üyeleri, muhtarlar ve ilçe sakinleri katıldı. Büyükkılıç, hizmet ve yatırım dolu 5 yılı geride bıraktıklarını belirterek, vatandaşların hizmetkarı olmak için mücadele ettiklerini vurguladı. AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm ve MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da Cumhur İttifakı'nın başarısına dikkat çekti.

  • Amasya'da Cezaevi Firarisi Hırsız Yakalandı
    17:34 Amasya'da Cezaevi Firarisi Hırsız Yakalandı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde hırsızlık yapan şahıs, 15 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir cezaevi firarisi olduğu ortaya çıktı. Jandarma ekipleri tarafından Kılıçaslan köyünde yakalanan şüpheli tutuklandı.

  • Aydın'da kaçan şüpheli hafriyat kamyonunun altında yakalandı
    17:34 Aydın'da kaçan şüpheli hafriyat kamyonunun altında yakalandı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde polis ekiplerinin 'dur' ikazına uymayarak kaçan şüpheli bir şahıs hafriyat kamyonunun altına saklanmak isterken kıskıvrak yakalandı. Şüpheli şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelinin üzerinde ve araçta yapılan aramalarda uyuşturucu madde, tabanca, tabanca mermisi ve nakit para ele geçirildiği belirtildi.

  • Van'da İhtiyaç Sahibi Ailelere Ramazan Kolisi Dağıtıldı
    17:34 Van'da İhtiyaç Sahibi Ailelere Ramazan Kolisi Dağıtıldı

    Edremit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Ramazan ayı nedeniyle ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım kampanyası başlattı. Toplanan 32 yardım kolisi evlerine kadar götürülerek ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildi. Öğrenciler, kampanyaya destek veren öğretmen ve velilere teşekkür etti.

  • Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: Çok Sayıda Obje Ele Geçirildi
    17:32 Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: Çok Sayıda Obje Ele Geçirildi

    Eskişehir'de jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Afyonkarahisar'dan Seyitgazi ilçesine tarihi eserleri satmak için gelen şüpheli şahısların araçlarında ve üzerlerinde yapılan aramada çok sayıda obje ele geçirildi. 2 şahıs hakkında adli işlem uygulandı.

  • CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Bornova'da Sanayi Siteleriyle Buluştu
    17:32 CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Bornova'da Sanayi Siteleriyle Buluştu

    CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Bornova'da bulunan sanayi sitelerinin yönetim kurulları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Tugay, sanayi sitelerinin şartlarının iyileştirilmesi ve kentin sağlıklı şekilde planlanması gerektiğini vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Bursa'da villada çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ağır yaralandı
    17:31 Bursa'da villada çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ağır yaralandı

    Bursa'da bir villada çıkan yangında Mustafa Şentürk hayatını kaybederken, Ali Vurgun ağır yaralandı. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, evin ateşe verildiği ihtimalini değerlendiriyor. İncelemeler sonucunda villanın bodrum katında yanmış bir ceset bulundu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement