Türkiye Afet Müdahale Planı Açıklandı (2) - Son Dakika
Güncel

Türkiye Afet Müdahale Planı Açıklandı (2)

Türkiye afet Müdahale Planı (TAMP) Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklandı.

14.08.2015 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye afet Müdahale Planı (TAMP) Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklandı. AFAD Başkanı Fuat Oktay tarafından kurumun Hasdal'daki İstanbul Yönetim Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla ayrıntılar kamuoyuyla paylaşıldı. İstanbul'daki olası deprem gibi afetlere karşı etkin müdahale için görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsayan bir müdahale ağı oluşturduklarını söyleyen Oktay, " TAMP ile herhangi bir afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağı şimdiden belirlenmiş durumda" dedi.

TÜM SENARYOLAR HAZIR

Deprem, sel, heyelan, çığ, yangın ve endüstriyel kazalar gibi afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerinin rollerini, görev ve sorumluluklarını uzmanlık alanlarına uygun bir biçimde tanımlandığını belirten Oktay, çalışmalarının, iletişim ağı sayesinde ortak karar destek mekanizmaları ile daha hızlı koordinasyona imkan sağlayan web tabanlı bir bilgi sistemi olduğunu söyledi.

DAHA ÇOK HAYAT KURTULACAK

TAMP'ı destekleyen unsurlardan birinin de afet anında ihtiyaç duyulacak geçici barınma malzemelerinin gerekli yerlere zamanında ulaştırılması olduğunu ve kapsamda Türkiye çapında 22 lojistik merkezi kurulduğunu söyleyen Fuat Oktay, proje ile daha kısa zamanda, daha geniş alanda, daha çok hayat kurtarılacağını, kaynakların etkin kullanımı ile müdahale çalışmalarının hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini, ekonomik ve sosyal kayıplar en aza indirileceğini ve kesintiye uğrayan yaşam faaliyetleri en kısa sürede normale döneceğini söyledi.

TÜM İLLERDE GEÇERLİ

TAMP'ın 81 il için geçerli olacağını belirten Oktay,"Her bir il diğer ildeki ekiplerle birlikte ortak dili kullanabilecek..Geçmişten ders alarak müdahale sistemini değiştirdik. Afetler yaşanmadan önce riskin yönetimi önemli" dedi. Mega proje olarak adlandırdığı projenin afete hazır Türkiye sistemin parçası olacak bir platform olduğunu söyleyen AFAD Başkanı Oktay, " Mutlak ve mutlak zihniyet dönüşümü önemlidir" diye konuştu.

HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ

Sunumunu olası deprem afetleriyle örneklendiren Oktay, "Ülkemizde deprem riski uzun ve riskli fay hatları var. Tabiki senaryolarımız var. Haritada kırmızıyla gördüğünüz fay hatlarıyla ilgili tüm illerimizle yaptığımız afet senaryolara var. Bunu kamuoyuyla paylaşamayız. Ama şunu söyleyebilirim; her türlü senaryoya hazır bir Türkiye vardır" dedi.

KATKILARA HESAPLADIK

İstanbul'da olası bir deprem durumunda İstanbul'un dışındaki merkezlerden verilecek katkıları hesapladıklarını söyleyen Oktay," İhtiyaç analizini belirledik. Var olan nedir ' Eksik olan nedir ' Yerelden afetin yönetilmesini içeren kim neyi, nerde nasıl yapacak zamanlamasına kadar belirlediğimiz ana bir çalışmadır" diye konuştu.

SIFIRINCI DAKİKAYA HAZIRIZ

Sıfırıncı dakikaya hazırlandıklarını söyleyen Oktay, "Yegane sebep şudur ; herhangi bir ilimizde herhangi bir afet olursa AFAD olarak bizim yapacağımız afetin seviyesini belirlemektir. Anında belirlediğimiz andan itibaren tüm hizmet gruplarımız bizden hiçbir talimat beklemeden harekete geçecek. 'AFAD red' diye bir sistemimiz var. Oluşabilecek bir depremin yıkım etkisinin ve etki alanının ne olduğuyla ilgili, yıkılan binalar, ölen insanlara kadar hepsinin detayının çıkartıldığı bir tahmin planıdır bu. İstanbul özelinde devam edersek, afet olduktan sonra tahmin programı, hangi bölgenin etkilendiğini detaylı olarak verir. İlk yarım saat içerisinde ilde ve Ankara'da yönetim bilgilendirilir" diye konuştu.

7/24 HAZIR EKİPLERİMİZ VAR

Amaçlarının afet anında afetle mücadele ekiplerini en kısa sürede harekete geçirmek olduğunu söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, " Her ilde 7/24 çalışan afet yönetim merkezlerimiz var. Bütün bakanlıklarımızın kendi bünyelerindeki AFAD merkezleri anında faaliyete geçer" dedi.

METROBÜS YOLLARI AVANTAJ

Olası İstanbul depremi senaryolarına da değinen Oktay, İstanbul'da 1332 toplanma alanlı olduğunu hatırlattı. Oktay bu alanları etkin şekilde kullanmak için her türlü hazırlıklarının olduğunu söyledi. Ulaşım konusunda Metrobüs yollarının kendileri için bir avantaj olduğunu belirten Oktay, "Heliport ve havayollarımızda problem olmayacaktır. Deniz yollarına da ağırlık veriyoruz" şeklinde konuştu.

YOLLAR AÇIK OLMALI

Ana yolların açık tutulmasının önemle olduğunu ve hastanelere giden yolların mutlaka kapanmaması gerektiğini söyleyen Fuat Oktay, " Yolların açık tutulmasıyla ilgili detay bir çalışmayı burada içişleri bakanlığımız yürütüyor. Buradaki çözüm çalışması hala devam ediyor" dedi.

EMNİYET ŞERİTLERİ KULLANILMAMALI

Sorular üzerine metrobüs yollarının toplu taşıma ile ilgili ciddi bir alt yapı olduğunu Oktay, "Kara yolları deniz yolları çok daha önemlidir. En yoğun anda, zaten trafik tıkanmış durumdayken böyle bir afet yaşadık. Bununla ilgili ne yapabiliriz diye. Elimizde sihirli bir değnek var, dokunacağız bütün yollar yeşil olacak. Böyle bir dünya yok. Böyle bir durumda ne yapabiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. Ana arterlerin olabildiğince boşaltılmasından bahsediyoruz. Çok çok zor. Ama hareket sağlanabilecek şekilde bir çalışma yapılabilir. Bunun bilinçlendirme boyutu da dahil. Hangi tedbiri alırsak alalım. Kendi vatandaşımız, buna gönlüyle destek vermezse yüzde yüz uygulama şansımız olmaz. Herkesin kendi aracıyla yola çıkmasını istemiyoruz. Afet anında emniyet müdürlüğünün alacağı tedbirler önemli. Şuanda İstanbul'da emniyet şeritlerinin kullanılmaması durumunda daha iyiyiz. Afet anında emniyet şeritlerinin mutlak ve mutlak kullanılmasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

BİZ HAZIRIZ

Türkiye çapında 35 bin 839 kişilik arama kurtarma ekibinin görev almaya hazır olduğu bilgisini de veren Oktay, olası İstanbul depreminde hangi ilçelere hangi illerinin ekiplerinin müdahale edeceğinin de belirlendiğini söyledi.

Ekiplerin ulaşımının ve kendi lojistiğini sağlamasının da çok önemli olduğunu söyleyen Fuat Oktay, "Bunlar eksik kaldığı anda bu birimlerden yüzde yüz faydalanmak mümkün değil. Ekiplerin tamamı için alt yapı oluşturulmalı. Deprem olacak mı, olmayacak mı, tartışmanın anlamı yok. Bugün de biz hazırız, siz hazır mısınız demek istiyoruz. 2 milyon insanın geçici barınma alanında yerleştireceği bir alanı oluşturmak zorundayız" ifadesini kullandı.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KULLANILACAK MI ?

Projeyle gurur duyduklarını ve dünyadaki örneklerden çok daha kapsamlı bir proje hazırladıklarını söyleyen AFAD Başkanı Oktay, kamuoyundan destek istedi. Oktay, "Yeni projelere, fikirlere açığız. Şu tarafı iyi olmuştur. Şu tarafının iyi alması lazım. Fikirlere sürekli açığız" dedi.

Örneğin alışveriş merkezlerinin afet anında kullanılmasıyla ilgili kendilerine fikirler geldiğini söyleyen Fuat Oktay, "Sonraki aşamalarda değerlendirilebilir. Size sunduğumuz plan içinde şimdilik değerlendirilmemiştir" dedi.

İŞTE AYRINTILAR

Afet anında ilk yapacaklarının yarım saat içerisinde ilde ve Ankara'da Afet ve Acil durum yönetim merkezlerini faaliyete geçirmek olacağını söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Sıfırıncı dakikada faaliyete geçmiştir bunlar. Afet oldu. Sıfırıncı dakika dediğimiz noktadan itibaren bütün hizmet grupları harekete geçer " diye konuştu.

HABERLEŞME HİZMET BİRİMİ

Bu hizmet gruplarını 'Acil operasyon grupları' olarak niteleyen Oktay bunlardan ilk faaliyete geçecek olanın Haberleşme Hizmet Grubu olacağını söyledi.

Haberleşme Hizmet Grubunun ilk etapta haberleşmeyi ayağa kaldırmak zorunda olduğunu söyleyen Oktay, "Bu grubumuzun tek görevi anında hasar tespitini yapıyor almak, çok hızlı bir şekilde haberleşme alt yapısını ağaya kaldırmaktır "dedi.

TOPLANMA ALANLARINI DUYURACAĞIZ

Afet durumunda önceden belirlenen toplanma alanları olduğunu söyleyen Oktay, "İlk etapta oralarda olmak üzere yaklaşık 1332 adet İstanbul'da toplanma alanlarımız var. Afet olduğunda İstanbul'daki vatandaşlarımız nerede toplanacaklarını biliyor olacaklar. Bu listeyi hem Web sitelerimizden yayınlıyor olacağız hem de eğitimlerimizle buraları yerelde tüm İstanbullularla paylaşıyor olacağız. Bu bütün diğer 80 ilimiz için de geçerlidir" diye konuştu.

Mobil istasyonlarla alt yapıyı ayağa kaldıracaklarını söyleyen Oktay, " Özellikle kamuoyundan beklediğimiz bu tür anlarda, uzun telefon görüşmelerinden kaçınmak" dedi.

ULAŞIM HİZMET GRUBU

İstanbul'da olacak büyük bir depremin çevre illeri de etkileyecek boyutta olabileceğini ve ulaşımın olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Oktay, Ulaşım Hizmet Grubu'nun burada devreye gireceğini söyledi. Fuat Oktay, " Kara yollarımızın buradaki görevi, ulaşım hatlarının belirlenmesi, hasar tespitinin yapılması, hasar olan yerlerle ilgili alternatif yolların belirlenmesi, haritadan bunun diğer hizmet gruplarına anında servis edilmesidir. Anında havalimanları, heliport pistlerimiz belirlenmiş durumdadır. ve kullanıma hazır halde tutulacaktır. İstanbul'da 150 heliport alanımız mevcuttur" diye konuştu.

GÜVENLİK VE TRAFİK HİZMET GRUBU

Güvenlik ve trafik hizmet grubunun görevinin yolları açık tutmak olacağını söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Açık yollardaki trafiğin sağlanmasıyla alakalı, açık tutulmasıyla alakalı, kapalıysa şayet nasıl açılabileceğiyle alakalı, İçişleri bakanlığımız görevlidir. Bununla ilgili detay çalışmalar devam ediyor" dedi.

Sadece kamu kaynaklarının değil, silahlı kuvvetlerin kaynaklarının da projelerinin içinde olduğunu söyleyen Oktay, " İstatistik olarak onları buraya kaydetmedik. Envanteri bizde mevcuttur" dedi. Oktay, toplanma alanlarına giden yolların oradan da barınma ve tahliye alanları bölgelerine giden yolların açık tutulmasıyla ilgili çok detaylı bir çalışmayı yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

SAĞLIK HİZMET GRUBU

Oktay, sağlıkla ilgili yaralıların tedavi edilmesi amacıyla sadece İstanbul'da şimdilik 40 hastanenin olası depremde özel görevli olacağı bilgisi verdi.

YANGIN HİZMET GRUBU

İBB'ye bağlı İtfaiye teşkilatının da İstanbul'da olası yangınlara müdahale ile görevli olacağını söyleyen Oktay, " Bizde bütün veriler hazırdır. Kimin hangi bölgelerde görevlendirileceği bellidir" dedi.

ENERJİ HİZMET GRUBU

Afet anında sıfırıncı dakikada yine acil koduyla harekete geçecek gruplardan birinin de Enerji Hizmet Grubu olduğunu söyleyen Oktay, "Beklentimiz enerjinin elektriğin sağlanması. Bakım onarımla birlikte tekrar kesilen elektriğin veriliyor alması" diye konuştu.

NAKLİYE HİZMET GRUBU

İstanbul'da tahliye merkezleri oluşturduklarını da söyleyen Oktay, " Özellikle İstanbul dışında yakınları olan insanlarımızı çok hızlı bir şekilde şehir dışına tahliye etmek istiyoruz.Bu konuda Nakliye Hizmet Grubumuz görevli.Tahliye sırasında ortaya çıkacak nakliye ihtiyacından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumludur "dedi.

GEÇİCİ BARINMA ALANLARI

Beslenme konusunda Kızılay'ın su temininde de Orman ve Su İşleri Bakanlığının sorumluğu olduğunu hatırlatan Oktay geçici barınmayla ilgili planlarından da söz etti. Oktay, " Geçici barınmaya ihtiyaç duyacak 2 Milyon insan için geçici barınma ihtiyacı oluşabilecek. İstanbul'da 77 alan çadır kent ya da konteyner kent olabilir. Belirlenmiş durumda ve imara kapatılmış durumdadır. Şuan itibariyle İstanbul'da 1705 okulumuz, afet anında geçici barınma merkezi olarak kullanılabilecek durumdadır. Herhangi bir ilde afet olduğunda hangi lojistik merkezinden hangi depodan hangi tırın harekete geçeceği şuan itibariyle bellidir. 76 adet spor tesisimizi rezerve ettik" diye konuştu.

PSİKO - SOSYAL DESTEK HİZMET GRUBU

Afet sonrasında hizmet verecek Psiko - Sosyal destek hizmet grubumu olacağını söyleyen AFAD Başkanı Oktay, " Bu çok çok önemli. Bunu Soma ve Ermenek'te gördünüz zaten" dedi.

DEFİN HİZMET GRUBU

17 Ağustos depremi sonrası kimliklendirme sorunu yaşandığını hatırlatan Oktay, "Yıllar sonrasında hala yakınlarını bulamayanlar vardı. Bunun pilot çalışmalarını Soma ve Ermenek'te küçük çapta yaptık. Bununla ilgili ciddi bir sistem kurulmuştur. DNA testlerine kadar, yapılabilecek bir sistem. Kimliklendirmede Adli Tıp bunun içerisindedir. Savcılıklarımız bunun içerisindedir. Emniyet bunun içerisindedir. Yakınlarına teslimi veya kendimiz defnediyor olacaksak nerelere defin işleminin yapılacağıyla alakalı da başta Diyanet İşleri Başkanlığımız olmak üzere buradada detay çalışmalarımız belirlenmiş, yine İstanbul özelinde kapasitemiz oluşturulmuştur" diye konuştu.

HAYVANLARIN GÜVENLİĞİ DE ÖNEMLİ

Gıda güvenliği ve tarımsal alanların korunmasının kendileri için önemli olduğunu söyleyen Oktay, " Sadece insanların olarak bizim değil hayvanların da güvenliği önemli" diye konuştu.

ZARAR TESPİT HİZMET GRUBU

Afet durumunda maliyet tablosunun oluşturulması ve hasar tespit çalışmalarının yapılmasının da Maliye Bakanlığının sorumluluğunda olacağını söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay," Yoğun bir hasar tespit çalışması anında devreye girecektir. Enkaz kaldırma, özellikle arama kurtarma faaliyetleri, enkaz kaldırma çalışmaları olacak. Enkazların nereye boşaltılacağıyla ilgili de çalışma yapılacak" dedi.

TEKNİK BAKIM

Hizmet gruplarının özellikle iş makinalarının çalıştığı bir ortamda mutlak ve mutlak bakıma ve teknik desteğe ihtiyaç duyacağını söyleyen Oktay," Satın almalar olacaktır. Kiralamalar olacaktır. Bunu da tesadüfe bırakmadan önceden çalıştık. Gelecek uluslararası yardımlar varsa, onun da havalimanları başta olmak üzere, nasıl kabul edileceği ve nerelere yönlendirileceği, net bir şekilde belirlenmiş durumdadır" dedi.

Oktay ekiplerin kendi lojistiğinin sağlanmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

MADDİ YARDIMLAR

Afet sonrası maddi yardım toplanmasının da önemli bir konu başlığı olduğunu söyleyen Oktay," Bununla ilgili şuan itibariyle belirlediğimiz sadece İstanbul'a 5 ana depomuz vardır"dedi.

DESTEK İSTEDİ

AFAD Başkanı Fuat Oktay tüm bu hazırlıklarının kamuoyu tarafından desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Afet Müdahale Planı Açıklandı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor
    19:58 Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı Okul Sporları Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri müsabakaları, Düzce'de devam ediyor. Türkiye'nin 28 ilinden takımların katıldığı şampiyonada 40 kız ve 40 erkek sporcu ter döküyor. Final müsabakaları ise Pazar günü yapılacak.

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:29 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, antrenör ve hakem katıldı.


Advertisement