Türkiye, 2015'te Bilişim İçin 27 Milyar Dolar Harcayacak - Son Dakika
Teknoloji

Türkiye, 2015'te Bilişim İçin 27 Milyar Dolar Harcayacak

Türkiye, 2015\'te Bilişim İçin 27 Milyar Dolar Harcayacak

Türkiye'deki kurumların gitgide artan bir hızla Büyük Veri, Bulut, Sosyal İş ve Mobilite gibi dönüşümsel teknolojileri benimsemeleriyle Türkiye toplam...

27.01.2015 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
-

Microsoft'un ev sahipliğinde teknoloji şirketleri ve basın mensupları ile bir araya gelen IDC Türkiye yetkilileri, Microsoft Türkiye'nin üst düzey yöneticileri ile birlikte, Türkiye Bilişim ve İletişim teknolojileri sektörüne dair 2015 tahminlerini paylaştı. Büyük Veri, Bulut, Sosyal İş ve Mobilite gibi teknolojiler sayesinde Türkiye'de kurumların geçirdiği dönüşüme dikkat çeken IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, bu dönüşüm ile Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 2015'te 27 milyar doları aşmasının beklendiğine işaret etti. Microsoft Türkiye Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz'ın da konuşma yaptığı etkinlikte Yılmaz, Türkiye'nin teknoloji tüketen bir ülke olmaktan çıkıp, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümü için tüm gücüyle çalıştıklarını ifade etti.


Etkinlikte konuşma yapan IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları 2015'teki yazılım ve servislerdeki büyüme oranlarına değinerek şu tespitlerde bulundu: "2015 genel seçimlerinden sonra hızlanacak olan kurumsal harcamalar, tüketici harcamalarının önüne geçecek. Yazılım ve servisler, 2015 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen dönüşüm projeleriyle birlikte %7,1 ve %6.4 gibi büyüme oranlarıyla en yüksek performans gösteren teknoloji kategorileri olacak" dedi.


Çizmecioğulları, Mobilite'nin Türk CIO'ların öncelikli yatırım alanı olmaya devam edeceğinin sinyallerinin verirken; iş yeri üretkenliği ve mobil iş gücü verimliliğini arttırmaya yönelik mevcut iş uygulamalarının mobilizasyon çalışmalarını artıracağını da sözlerine ekledi.


Nevin Çizmecioğulları, 2015'te kurumların ve kullanıcıların hayatında daha fazla yer edecek olan mobiliteye dair şu tespitlerde bulundu: "2015'te çalışanlar tarafından şirket verilerine ve uygulamalarına uzaktan erişim için kullanılan kurumsal mobil cihazların sayısı artacak. Bu artış, BT ortamını değiştirmeye devam edecek ve şirketleri idari, güvenlik ve gizlilik açısından düzenlemeler getiren resmi mobil politikalar uygulamaya yöneltecek." Çizmecioğulları konuşmasına şöyle devam etti: "Mobil uygulamalar, cihaz güvenliği ve mobil cihaz yönetimi uygulamalarında pazardaki farkındalığın artmasıyla daha hızlı benimsenme öngörüyoruz. Belli sektörlerde kapsamlı mobil strateji uygulamalarının bir parçası olarak mobil cihaz yönetimi, mobil kimlik ve erişim yönetimi tarafında büyük ölçekli yatırımlar bekliyoruz.


Microsoft Türkiye Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ise etkinlikte Microsoft Türkiye olarak sektöre dair hedeflerini ve yaratacakları katma değerden söz ederek şöyle konuştu: "Bilişim sektörü bugün gelişmiş pazarlarda iktisadi kalkınmanın itici gücü olarak öne çıkıyor, sektör toplam istihdamın yüzde 30'unu oluşturuyor, yılda 2 trilyon doların üzerinde tüketim hacmi ile ekonomik gelişimi tetikliyor. Bilişimin evrimine birebir tanık olduğumuz bir dönem içerisindeyiz. Bir yandan donanım sektörü kabuk değiştirirken, diğer yandan yazılım sektörü hızla gelişiyor. Microsoft olarak biz de iş yapış modellerimizi önce mobil, önce bulut anlayışımız çerçevesinde önceliklendirirken, yeni ürün ve çözümlerle sektöre yön veriyoruz. Cep telefonlarından sonra teknoloji dünyasında en hızlı büyümenin yazılım ekonomisinde gerçekleştiğini görüyoruz. Burada bizim 4 ana trend olarak nitelendirdiğimiz mobilite, sosyal ağlar, büyük veri ve bulut bilişim önemli rol oynuyor. Bu eğilimler arasında özellikle bulut bilişim etkileşim gücü ile öne çıkıyor. Fırsatları değerlendirerek riskleri avantaja çevirmenin yolu bugün bulut bilişimi yakalamaktan geçiyor. Nitekim yazılım sektörüne baktığımızda yeni uygulamaların yüzde 90'ının bulut teknolojierine yönelik geliştirildiğini görüyoruz. Microsoft bulut bilişimi ile tanışan kurumlar esnek, güvenilir, ihtiyaca özel çözümlerden faydalanıyor. Bugün Çin dahil 141 ülkede, 4 kıtada 19 veri merkezi ile 1 milyardan fazla kullanıcıya ve 20 milyondan fazla şirkete hizmet veriyoruz, her yıl bulut tabanlı teknolojilere 10 milyar dolara yakın yatırım yapıyoruz. Bulut bilişimin lider kurumu olarak, kurumları ve iş ortaklarımızı da liderliğe taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de Microsoft Türkiye olarak, Türkiye'nin bilişim gücü olmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte ülkemizin teknoloji tüketen bir ekonomiden, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümü için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz."


IDC 2015 Türkiye Bilişim ve İletişim Pazarı Tahminleri


1. 2015 yılında Türkiye Bilişim ve İletişim pazar harcamaları büyümesi, tüketici donanım harcamalarındaki yavaşlama nedeniyle %3.1'e düşecek.


2. Servis sağlayıcılar tarafından veri merkezi alanında yatırımlar gerçekleşecek.


3. Üçüncü platformu kullanan sektörlerin ilk örnekleri dikkat çekecek ve benzer yatırımlara öncülük edecek.


4. Tüketici segmentindeki mobilite cihaz bakımından doyuma yaklaşacak, şirketler ise mobilitede daha üst seviye startejilere yönelecek.


5. Kısıtlı BT bütçeleri ve yatırımın geri dönüşünün hesaplanma zorluğu nedeniyle daha geniş kapsamlı büyük veri uygulamaları seçili proje örnekleriyle sınırlı kalacak.


6. Telekom şirketleri başlatılan yeni projeler ile akıllı şehir projelerinde önde gelen sağlayıcılar olmaya devam edecek.


7. 2015 sonu ve 2016 yılı boyunca; iş kiritik, hyperscale sunucular Türkiye sunucu pazarında oyunu değiştirici bir rol oynuyor olacak.


8. SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) pazarı, veri merkezi ve mobil ağ yatırımlarıyla büyüyecek.


9. Türkiye'deki genel bulut harcamalarındaki büyümenin %70'i çokuluslu sağlayıcılar tarafından yönlendiriliyor olacak.


10. Kamu ve özel sektörde artan farkındalık ile yeni nesil tehdit koruma çözümlerine olan talep artacak.




Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Türkiye, 2015'te Bilişim İçin 27 Milyar Dolar Harcayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Lamborghini, logosunu yeniledi
    10:34 Lamborghini, logosunu yeniledi

    Lamborghini, markasını elden geçirme çalışmalarının bir parçası olarak ikonik logosunu yeniledi. Otomotiv devi, daha sadeleştirilmiş bir logoya geçiş yaparken, klasik boğa tasarımını da sadeleştirdi. Yeni logo, markanın elektrikli geleceğe geçişini temsil ediyor.

  • Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?
    10:34 Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?

    Elon Musk'ın SpaceX projesinin bir parçası olan Starlink, dünya yörüngesinde 5 bin 600'ü aşkın aktif uyduyla hızlı internet sağlıyor. Starlink haritası, Dünya'yı yakınlaştırılabilir ve döndürülebilir bir 3D görünümünde gösteriyor. Her bir uydu kırmızı noktalarla temsil ediliyor ve üzerlerine tıklayarak bireysel bilgilere ulaşabilirsiniz. Starlink filosu hakkında genel bilgiler de sunulan haritada yer alıyor. Bu teknoloji, amatör gözlemciler ve uzmanlar için değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

  • Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri
    10:33 Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri

    Samsung'un tablet pazarındaki çalışmalarını sürdürdüğü Galaxy Tab S6 Lite (2024) modelinin fiyatı ve özellikleri açıklandı. Wi-Fi varyantının 64 GB depolamalı sürümü 349 £'dan (~ 441 $) başlarken, 128 GB'lık modelin fiyatı 379 £'dan (~ 479 $) satılıyor. Tablet, 10,6 inçlik bir panel, WUXGA çözünürlük, S-Pen desteği, 8 MP arka kamera, 5 MP ön kamera, çift hoparlör, Dolby Atmos desteği, Exynos 1280 işlemci, 4 GB RAM, 64 veya 128 GB dahili depolama, microSD kart yuvası, 7.040 mAh pil, Android 14 tabanlı OneUI 6.1 işletim sistemi ve Oxford Gri renk seçeneği gibi özelliklere sahiptir.

  • Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?
    10:33 Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

    PDF dosyaları, belgelerin güvenli ve tutarlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayan önemli bir dosya formatıdır. Bu rehberde, Word ve Excel dosyalarını nasıl PDF'e dönüştürebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.

  • TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı
    10:11 TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı

    Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI), yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan 'Tasarım Organizasyonu Onayı'nı (TOO) almaya hak kazandığı bildirildi. TEI, Türkiye'de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu. GÖKBEY Helikopteri'ne güç verecek Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO sonrasında tamamlanacak.

  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.


Advertisement