Elektrik Kesintisi Türkiye'ye Milyonlarca Dolar Kaybettirdi - Son Dakika
Ekonomi

Elektrik Kesintisi Türkiye'ye Milyonlarca Dolar Kaybettirdi

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik kesintilerinin Türkiye'ye maliyetini 100 milyon dolar olarak hesapladı.

31.03.2015 15:40  Güncelleme: 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik kesintilerinin Türkiye'ye maliyetini 100 milyon dolar olarak hesapladı.

NASIL HESAPLANDI

Özdebir, bugün TÜİK'in 2014 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladığını belirterek, "Türkiye'nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (ki tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretimi 2.2 milyar dolar oluyor. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar oluyor" dedi.

OLAĞAN ÜSTÜ DURUM

Özdebir, bugün yaşananın olağanüstü bir durum olduğunu ancak nedenlerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini vurguladı.

"Sistemde arızaları lokalize edecek skada sisteminin görevini yapamadığı anlaşılıyor" diyen Özdebir, SCADA sisteminin dağıtım merkezleri arasında haberleşmeyi ve otomasyonu sağlayan bir sistem olduğunu belirtti. "Arıza nerede olduysa, santral mı devreden çıktı, bir hat mı koptuk, onun bulunduğu yerde arızayı lokalize edilip sistemin geneline yayılmasına izin vermemek gerekir" dedi.

İŞÇILER EVLERİNE GITTI

Kesintinin 80 ilini, Türkiye'nin üretim kabiliyetini etkilediğini belirten Özdebir, "Kendi elektrik üretim tesisi olmayan organize sanayi bölgelerinde elektrikler kesik. Dolayısıyla fabrikalar çalışmıyor, durdu. Bazı fabrikalarda işçiler servislere bindirilip evlerine gönderildi" dedi.

SADECE İZMİR'İN ZARARI 3MİLYON DOLAR

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi, en çok sanayiciye zarar verdi. Kesintiler, sanayi bölgelerinde üretimi sekteye uğrattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB) kesintilerin yol açtığı kayıp 3 milyon lirayı buldu.

MAKİNELER BOZULDU

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, elektrik kesintilerinin milyonlarca dolarlık makinelere zarar verdiğini söyledi. Türkiye genelinde 38 ilde sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisinde en büyük yarayı sanayinin aldığını belirten Yorgancılar, "4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanan kaos ortamı, bugünün Türkiye'sine yakışmamıştır.

ÜRETIME DARBE

Elektrik kesintisi, üretimi sekteye uğratırken milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir. Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir'de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimizin, şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir. Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir. Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz, kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür. Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır." diye konuştu.

İAOSB'DE ZARAR

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da yüzlerce fabrikanın olduğu bölgenin elektrik kesintilerinden zarar gördüğünü söyledi. Zararın 3 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Uğurtaş, "Bizim 120 MW gücünde kendi santralimiz vardı. Elektrik kesilir kesilmez hemen devreye aldık. Bölgenin yarısına ilk 1,5 saatte elektrik verdik. Şu anda bölgenin büyük bölümünde elektrik var. Kendi santralimizden dolayı diğer bölgelere nazaran daha az zararımız oldu. Ucuz atlattık ama yine de 3 milyon lira zararımız var. Eğer santralimiz olmasaydı, zararımız 10 milyon lirayı bulurdu." diye konuştu.

Elektrik Kesintisi Türkiye\'ye Milyonlarca Dolar Kaybettirdi
Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Elektrik Kesintisi Türkiye'ye Milyonlarca Dolar Kaybettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • cCc: bu esnada ayakkabı kutularını dolduramamışlardır yeterince oradan dengelenmiştir korkacak bişey yok : 10 3 Yanıtla
  • mehmet: bu ulkeyi sevmeyenlere sesleniyorum istediginiz kadar bos bos mesajlar yazin yapabileceginiz en buyuk sey bu baska bi sey degil sadece bos bir mesaj ile yetiniceksiniz turkiyeye buyuyor gucleniyor bunu cok iyi biliyorsunuz boyle ufak tefek hatalarla sadece milleti gaza getirirsiniz baska da birsey olmaZ, ayrica bu hukumet cok uzun yillar kalacak istediginiz kadar yirtin kendinizi 5 6 Yanıtla
  • paralelci: hep tayyipin suçu 2 5 Yanıtla
  • usta: Bu milyonlarca dolar zararı devlet kendi kasasından deyil. Yapacağı yeni vergi ve zamlarla vatandaştan çıkaracak..olacağı bu 6 1 Yanıtla
  • Soner: Dünya da en çok elektrik kesintisi yaşayan ülke Türkiye dir. 2 4 Yanıtla
  • zurna: trafolara kedi kaçmıştır her halde 1 4 Yanıtla
  • son adam: ya biz büyük bir dövlet değil miydik ya. . . elektrik felç etti 5 0 Yanıtla
  • sniper: Hic bise bilmediginiz halde dedikodu yapiyosunuz.Baska durumlarsa vardır elbet tüm Türkiyede elektrik gidecek israil 700 tane savas ucagı kaldıracak Allahallah.Akıllı olun 2 3 Yanıtla
  • Yavuz BULUT: Elektrik kesintileri habere göre, en iyisi, en pratik formül, en acil formül, Türkiyede ki Bütün Elektrik Şirketleri hemen Devletin eline geçsin, yani özelleştirilmiş ve özel şirketleri verilmiş bütün elektrik şirketleri tekrar devletin kontrolu altına alınsın, yani eskiden olduğu gibi Elektrik Dağıtımı Devlete bağlı Bakanlık tarafından yönetilmelidir. 4 0 Yanıtla
  • MAHMUT: 100 MILYON DOLAR SAATEGUNDE 2. 4 MILYAR DOLARYILDA 876 MILYON DOLAR BU DA TURKIYE NIN MILLI GELIRIDEN FAZLA YANI TURKIYE TUM PARASINI ELEKTRIGE ODUYOR HESABININ YANLIS 3 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi
    11:17 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi

    Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı çiğ süt fiyatlarına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, fiyatların yeterli olmadığını belirtti. Adem, üreticilerin para kazanamadığı durumlarda üretimi bırakıp şehirlere göç ettiğini ve bu durumun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

  • Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu
    11:16 Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu

    Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası alevlere teslim oldu. Alevlerin sardığı binanın simge kulesi yıkıldı.

  • Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu
    11:15 Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu

    Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyatlarının çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, hükümetin ve ilgili kurumların çiftçilere ve hayvancılığa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Mutlu, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığını belirterek, hızlı ve etkili politika değişiklikleri yapılması gerektiğini söyledi.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    11:12 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mart ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 arttı. Tarım-ÜFE'de 2024 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,87 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,98 artış gerçekleşti. Sektörlerde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış olurken; balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 7,60 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup 170,17 ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup 13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

  • Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor
    11:07 Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor

    A sınıfı iş güvenliği uzmanı Nasuh Boztepe, Antalya'da yaşanan teleferik kazasıyla ilgili olarak, teleferik işletmelerinde iki yılda bir Acil Durum Planı yapılması ve yılda en az bir kez tatbikat gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Boztepe ayrıca, işverenin teleferik tesisinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğuna dikkat çekti. Malzemelerin de belirli zamanlarda değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Boztepe, işverenin her türlü tedbiri almakla sorumlu olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor
    11:07 Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını belediyede görevli ustalar tarafından yapıyor. Bu sayede maliyetler azaltılıyor ve kullanım ömrü uzatılıyor.


Advertisement