Türk Sineması 2014'te de Yükselişini Sürdürecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Sineması 2014'te de Yükselişini Sürdürecek

Türk Sineması 2014\'te de Yükselişini Sürdürecek

Yapımcı ve yönetmenler, soğuk kış günlerinde patlamış mısır eşliğinde sinema keyfi yapacaklar için dramdan gerilime, aksiyondan komediye farklı türlerde çok sayıda yerli yapıma imza attı 2013'...

30.11.2013 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞENAY ÜNAL - Yapımcı ve yönetmenler, soğuk kış günlerinde patlamış mısır eşliğinde sinema keyfi yapacaklar için dramdan gerilime, aksiyondan komediye farklı türlerde çok sayıda yerli yapıma imza attı.

2013'te yüksek bütçeli Hollywood yapımlarıyla kıyasıya rekabet içinde olan ve başarılı bir yılı geride bırakmaya hazırlanan Türk sineması, 2014'te de yükselişine devam edecek.

-Çılgın Dersane

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ilki 2007 yılında gösterime giren ve ilgiyle karşılandıktan sonra ikinci bir filmle seriye dönüşen "Çılgın Dersane", serinin üçüncü filmiyle izleyiciyle buluşacak. Çekimleri 27 Eylül 2013'te Antalya'da başlayan filmin yönetmenliğini ise Kamil Çetin yapıyor. 2014'ün ilk aylarında vizyona girmesi beklenen filmde, diğer iki filmde rol almış Duygu Çetinkaya, Paşhan Yılmazel, Okan Karacan ve İlkin Oğuzhan Çakır rol alıyor.

-006 Kaçış

Komedi ve aksiyon türündeki "006 Kaçış"ta, iki kuzenin başına gelen talihsizliklerle dolu macera beyaz perdeye gelecek. Ferhat Alpözen'in yönettiği filmin konusu şöyle:

Kaan ve Fikret, üniversiteden mezun olduktan sonra, iş bulma amacıyla Ankara'dan İstanbul'a giderler ancak burada şansları yaver gitmez ve paraları da bittiğinden Ankara'ya geri dönme kararı alırlar. Otostop çekerek başladıkları bu yolculuk, bir mafya liderinin sevgilisi olan Sanem'le birlikte bir arabaya binmeleriyle birlikte kontrolden çıkar. Sanem, yüklü bir miktarda parayla kaçmakta ve peşine düşen mafyadan kurtulmaya çalışmaktadır. Macera dolu yolun sonu Ankara'ya varır ancak buradaki mafya ve emniyet de olaylara dahil olur ve işler iyice karışır.

-Eyyvah Eyvah 3

Hakan Algül'ün yönettiği, Ata Demirer, Demet Akbağ ve Özge Borak'ın rol aldığı, daha önce gösterime giren bölümleriyle büyük beğeni toplayan "Eyyvah Eyvah", bu kez de serinin son filmiyle yeni yılın ilk ayında Türk sineması tutkunlarının karşısına çıkacak.

-Patron Mutlu Son İstiyor

Senaryosunu Yılmaz Erdoğan'ın kaleme aldığı filmin yönetmenliğini Kıvan Baruönü yapmış. Romantik komedi türündeki filmin oyuncu kadrosunda Tolga Çevik, Ezgi Mola, Murat Başoğlu, Erkan Can ve Ayşenur Yazıcı gibi isimler yer alıyor. Film, Ürgüp'te kabak tarlalarında kurulan bir sette çekildi.

-Lal

Semir Aslanyürek'in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği dramatik komedi "Lal"de, Ata Murat Kalkan ve Erdal Sarı rol alırken, onlara kadroda Erkan Can, Gürkan Uygun, Emre Altuğ ve Asiye Dinçsoy gibi deneyimli isimler eşlik ediyor. Filmin hikayesi ise şöyle:

Cemal ve Süleyman, 1970'li yılların Çukurovası'nda, Antakya'nın küçük bir köyünde yaşayan iki iyi arkadaştır. En büyük ortak noktaları sıradan mahalle oyunları yerine, yeni maceralara atılmak olan bu ikili mahalledeki çocuklara kendilerini ispat etmek için cesaret isteyen bir yolculuğa çıkar. Adana'ya gidip "Endişe" adlı filmini bu kentte çeken Yılmaz Güney'in fotoğrafını çekmeyi hedef edinir. Yaya halde ve üstelik ellerindeki fotoğraf makinesi de çalıntı olan bu iki kafadar genç, Antakya ile Adana arasındaki vadilerde, yepyeni insanlar tanıyarak yollarına devam eder. Yolları yeni hayatlarla ve yüzlerle kesişince maceraları da yeni bir boyut kazanacaktır.

-Bir Küçük Eylül Meselesi

2014'te vizyona girecek bir başka yapım olan romantik film "Bir Küçük Eylül Meselesi"nde, başrollerde Farah Zeynep Abdullah ve Engin Akyürek sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Tekin ile Eylül arasındaki yaz aşkını işleyen filmin yönetmenliğini Kerem Deren üstleniyor.

-Gulyabani

İlk uzun metrajlı işi "Bu Son Olsun" filmiyle adını daha geniş çevrelere duyuran yönetmen Orçun Benli, 2013'te bu defa korku türünde yeni bir proje ile geri dönüyor. "Korkarsan, gelir..." alt başlığı ile lanse edilen "Gulyabani", Türk korku sinemasına yeni bir bakış getirme amacında. Filmin senaristliğini ise Orçun Benli'nin yanı sıra Şükrü Üçpınar ve Alptekin Öztürk beraber üstlenirken oyuncu kadrosunda başrolleri Deniz Uğur, Melike Öcalan, Ceyda Ateş ve Didem Balçın paylaşıyor.

-Sadece Sen

Dram türündeki "Sadece Sen" ile Mahsun Kırmızıgül, TV dizilerine ara verip yeni bir film ile seyirciyle buluşacak. 2010 tarihli " New York'ta 5 Minare"den sonra üzerinde çalıştığı filmlerden biri olan Sadece Sen'in 2014 Ocak'ta vizyona girmesi bekleniyor. Hakan Yonat'ın yönettiği yapımda Belçim Bilgin Erdoğan ve İbrahim Çelikkol rol alıyor.

-Sürgün İnek

2009 yılında Malatya'da yaşanan gerçek bir olaydan esinlenilen komedi filmi "Sürgün İnek"in senaryosunu yazan isim Serkan Öztürk. Yönetmenliğini Ayhan Özen'in yaptığı filmin başrollerinde Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez ve Vildan Atasever rol alıyor. Çekimleri Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük köyünde yapılan filmde 28 Şubat sürecinde bir köyde yaşayan insanların televizyonda izleyip ülkede olan olaylardan endişelenmesi ve ineğin Atatürk büstünü kırmasıyla da "bizim de başımıza bir şey gelir mi" korkusunu yaşamasını anlatıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Sineması 2014'te de Yükselişini Sürdürecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement