Türk Sanat Müziği'nin Ünlü Sesi Melihat Gülses, Kilis'te Konser Verdi - Son Dakika
Magazin

Türk Sanat Müziği'nin Ünlü Sesi Melihat Gülses, Kilis'te Konser Verdi

Türk Sanat Müziği\'nin Ünlü Sesi Melihat Gülses, Kilis\'te Konser Verdi

Kilisli Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın TRT tarafından belgeselinin çekilmesi için kente gelen Türk Sanat Müziği’nin ünlü sesi Melihat Gülses, konser verdi.

20.11.2014 09:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilisli Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın TRT tarafından belgeselinin çekilmesi için kente gelen Türk Sanat Müziği'nin ünlü sesi Melihat Gülses, konser verdi.

Kilis Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılışında Kilis Valisi Süleyman Tapsız, yaptığı konuşmada, insanlık tarihi kadar eski bir sanat dalı olan, bir şekilde her insana, her topluma dokunan bir kültür varlığının müzik olduğunu ifade ederek, "Kaynağı ne kadar bireysel ve yöresel ise; dili de bir o kadar evrenseldir müziğin. İnsanın ruhuna doğrudan hitap eden, adeta 'ruhun dili'dir müzik. Millet olarak gönül dünyamızın tellerini titreten, aşklarımızı, sevinç ve kederlerimizi notalara, makamlara, ezgilere dökerek ölümsüzleştiren 'bir sihir'dir müzik. Halkımızın yüce hasletlerinin şifrelerini, notalar aracılığıyla geçmişten bugüne ve yarına bağlayan, Dede Efendi'nin tabiriyle 'derin bir derya'dır müzik. Çeşitli şekillerde dile gelen kültürümüz; bazen bir gelin ağlatması, bazen yaylaya göçün hikayesi, bazen de çuvaldaki kök boyanın meydana gelişi olarak çıkar karşımıza. Yüreğimize dökülen şarkılar yar üstüne, gurbet üstüne, hasret üstüne, aşk ve sevgi üstüne, şarkılarımız; bestekarlarımızın, sanatçılarımızın telinde; dilden dile, telden tele, gönülden gönüle yankılanmaktadır. Şarkılarımızı dinlediğimizde, hangi ilden, hangi yöreden olursak olalım, her birimizin gönül dili titriyor. Her birimiz 'işte bu bizim şarkımız' diyoruz. Bütün ezgiler de aynı derecede yüreğimize hitap ediyor" dedi.

Bu topraklar üzerinde ekmeğin bölüştürüldüğünü ifade eden Vali Tapsız, "Halayı, horonu, zılgıtı bölüştüğümüz kadar ağıtları bölüştük. Hüzünleri bölüştüğümüz kadar sevinçlerimizi bölüştük. Anadolu, kardeşlerin ve kardeşliğin yurdudur. Nasıl ki bu toprakların ezgilerini birbirinden ayırmak imkansızsa, nasıl ki bu ülkenin şarkılarını, türkülerini birbirinden ayırmak imkansızsa, bu ülkenin insanlarını da birbirinden ayırmak, o kadar imkansızdır.Tarih, bize göstermiştir ki, milletler zenginleşip, fakirleşebilirler. Güçlü orduları ve zengin kaynakları zamanla zayıflayıp, tükenebilir. Ancak, büyük inkişaf-gelişme dönemlerinde üretilen kültür ve sanat değerleri, her zaman coğrafyaları, çağları aşarak, kalıcı olarak milletlerin medeniyet envanterine kaydedilirler. İşte klasik Türk müziği, böylesine güçlü kültür mirasımızın, en rafine ve kalıcı değerlerinden biridir. Şarkılarımızda, türkülerimizde hasreti, sevgiyi unutmak, kültürünü unutmak olacağından, kültürümüze sahip çıkmak gerekmektedir. Bu akşamki konser; Türk Sanat Musikisinin ünlü bestekarı, Devlet Sanatçısı, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi ve hepsinden önemlisi Kilisli olmasından her zaman onur duyduğumuz hemşehrimiz saygıdeğer Alaeddin Yavaşça'nın onuruna düzenlenmiştir. Yine bu akşam, bizleri kırmayarak davetimizi hiçbir karşılık beklemeden kabul eden Türk Sanat Müziğimizin çok değerli sanatçısı saygıdeğer Melihat Gülses Hanımefendi'ye huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken, Divan Şairimiz Baki'nin; 'Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş' gazelinden hareketle; saygıdeğer hemşehrimiz Alaeddin Yavaşça'nın da 'bu kubbede daha nice hoş sadalar' bırakmasını temenni ediyor; hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Ayrıca bu programın düzenlenmesinde Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Bey başta olmak üzere, Gaziantep Üniversitesi Konservatuarı öğretim görevlileri ve öğrencileri ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Melihat Gülses, Yavaşça'nın besteleri ve Türk Sanat Müziğinin birbirinden seçkin eserlerini yorumlarken, Yavaşça'nın da sahneye çıkarak bazı eserlerini yorumlaması ayakta alkışlandı.

Program sonunda ses sanatçısı Melihat Gülses ile Kilisli Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'ya çiçek takdim edildi.

Etkinliğe, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Necmi İnce, Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Özdemir, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ve davetliler katıldı. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Magazin Türk Sanat Müziği'nin Ünlü Sesi Melihat Gülses, Kilis'te Konser Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement