Türk Kızılayından Engellilere "Altın Bilezik" - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayından Engellilere "Altın Bilezik"

İzmir'in Urla ilçesinde, Türk Kızılayının unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar ile çoğunluğu engelli 400 kişi meslek sahibi oldu.

28.03.2017 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEZCAN EKİZLER - İzmir'in Urla ilçesinde, Türk Kızılayının unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar ile çoğunluğu engelli 400 kişi meslek sahibi oldu.

Afet ve olağan dönemlerde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek ve güvenli kan temin etmek misyonu ile hareket eden Türk Kızılayı, sosyal projeler ile de farkındalık yaratıyor.

Türk Kızılayı Urla Şubesinin 2015 yılında engelliler, dezavantajlı gruplar ve ailelerine yönelik İŞKUR desteğiyle hazırladığı ahşap baskı, file ve sepet örme kursu, hem engelliler hem de aileleri için umut oldu. Başta engelliler olmak üzere tüm dezavantajlı grupları hayatın içine katmayı amaçlayan Türk Kızılayı, "Hayata Bağlan" adını taşıyan proje ile unutulmaya yüz tutan meslekleri yaşatmayı da hedefliyor.

Son 2 yılda 400 kişinin meslek sahibi olduğu "Hayata Bağlan Proje Evi" ise yaşama umudunu kaybetmeyenlere ev sahipliği yapıyor.

Binanın her odasında unutulmaya yüz tutan meslekler, kursiyerlere öğretilerek yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Engelli kursiyerler yine aynı kursa katılan anneleriyle gazete kağıtlarından sepet ve süs eşyaları yapmayı öğreniyor. Bir hayli neşeli oldukları gözlenen engelliler, çalışırken de şarkı söylemeyi ihmal etmiyor.

İkinci katta ise file örme eğitimi veriliyor. Kursiyerler, el emeği göz nuru eserlerini yıl sonunda kermeslerde satışa sunuyor. Elde edilen gelir ise ihtiyaç sahipleri için harcanıyor. Geçen yılki kermes gelirinin bir bölümüyle kurs arkadaşları Onurcan Temel'e akülü sandalye alan engelliler, dayanışmanın en güzel örneğini sergiledi.

Türk Kızılayı Urla Şubesi Başkanı Nurgül Saltuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te başlattıkların kursların 3 aylık periyotlarda devam ettiğini söyledi.

Kursiyerlerin İŞKUR'dan da günlük 20 lira aldıklarını ifade eden Saltuk, "Biz sadece onları hayata bağlamak istiyoruz. Genel dezavantajlı gruplara ve ailelerine balık yemeyi değil balık tutmayı öğrettiğimizi düşünüyorum." dedi.

Geniş bir atölye yapmayı planladıklarını vurgulayan Saltuk, bu sayede eğitim alan öğrenci ve kurs sayısını artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Hayatları değişti

Ferah Erak ise 10 yaşındaki otizm hastası oğluyla kursa devam ettiğini belirtti.

Proje sayesinde hayatlarının değiştiğini, meslek sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Erak, "Çocuklarımız sosyal hayata kazandırılıyor. Bende de çok değişiklikler oldu. Daha önce çocuklarımızla giremediğimiz bir çok alan vardı. Bu sıkıntıları aştık zamanın saatin nasıl geçtiğini anlamıyoruz. En önemlisi de artık çocuklarımız 'bunu ben yaptım' diyor." diye konuştu.

Sepet örme kursuna 16 yaşındaki zihinsel engelli oğlu Buğrahan Aktaş ile katılan Nebile Aktaş da kurs sonrası oğluyla mutlu bir şekilde evlerine döndüklerini kaydetti.

"Ailecek rehabilite oluyoruz"

Evde oğluyla sepet örmeye devam ettiklerini anlatan Aktaş, "Oğlum daha sosyal olmaya başladı, özgüveni arttı. Bu kurs sayesinde ailecek rehabilite oluyoruz." şeklinde konuştu.

Zuhal Kaygısız ise çok mutlu olduğunu belirterek, "Arkadaşlarımla çok güzel vakit geçiriyorum. Burada bir meslek sahibi oldum, bize destek olanlara teşekkür ediyorum." dedi.

Onurcan Temel de proje sayesinde sepet yapmayı öğrendiğini vurguladı.

Zaman zaman kursu ziyaret ettiğini aktaran Temel, "Daha önce arkadaşlarım kermes geliriyle bana akülü sandalye almıştı, çok mutlu olmuştum. Şimdi evimde sepet yapıp satıyorum, meslek sahibi olduğum için çok sevinçliyim. Birçok ihtiyacımız kimseye muhtaç olmadan karşılayabiliyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayından Engellilere 'Altın Bilezik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı
    18:07 TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji ruhuna vurgu yaparak, dünyada böyle bir toplumsal seferberlik ruhunun olmadığını belirtti. Kacır, Türk gençliğinin teknoloji alanında gösterdiği başarıları ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisindeki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini ve milli uzay programını anlattı.

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.


Advertisement