Türk F-16'sını Yunanistan Düşürmüş - Son Dakika
Güncel

Türk F-16'sını Yunanistan Düşürmüş

Ege Denizi'nde 1996 yılında düşen F-16 uçağının Yunanistan tarafından düşürüldüğü ortaya çıktı.

11.12.2014 08:01  Güncelleme: 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege'de uçağı düşürülen Şehit pilot Nail Erdoğan'la ilgili 18 yıldır süren hukuk mücadelesi yön değiştiriyor. Savcılık Mavi Marmara örneğinde olduğu gibi Yunan görevliler hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

EVRAKLARA "İT DALAŞI" OLARAK GEÇTİ

Balıkesir'den 8 Ekim 1996'da Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan yönetiminde eğitim amaçlı havalanan F­16 savaş uçağı, Sakız Adası'nın güneyinde düştü, Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtarılırken, Pilot Yüzbaşı Erdoğan uçakla birlikte denize gömüldü. Aylarca süren arama çalışmalarına rağmen pilot Erdoğan ve uçağın enkazına ulaşılamadı. Olay resmi evraka "it dalaşı" (dogfight) ve "kaza" olarak girdi.

ERDOĞAN'IN TALİMATI İLE ARAMA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLATILMIŞTI

Olaydan tam 16 yıl sonra, Suriye'nin Akdeniz'e düşürdüğü savaş uçağındaki pilotların yüzlerce metre derinlikten çıkarılması üzerine Erdoğan'ın kızı Evrim Erdoğan o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan'a, "Ne olur babamın da cenazesini bulun" çağrısı yaptı. Erdoğan'ın talimatı ile 13 Nisan 2014'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait birçok geminin katıldığı arama çalışması başlatıldı, ancak 16 gün süren aramaya rağmen sonuç alınamadı.


(Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kızı Evrim Erdoğan, babası için hala mücadele ediyor.)

YUNAN JETİNİN DÜŞÜRDÜĞÜ İLK KEZ AÇIKLANDI

Konuyu gündemde tutmaya devam eden CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli Meclis'e, uçağın enkazı ve pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşının çıkarılmasına ilişkin sözlü soru önergesi verdi. Önergeye verilen yanıtta arama çalışmasının sonuçsuz kaldığı anlatılırken ilk kez Türk hükümeti olarak uçağın Yunan jeti tarafından ateş açılarak düşürüldüğü resmi ağızdan dile getirilince aile harekete geçti.

Ailenin Avukatı Mehmet Emin Keleş süreci şöyle aktardı:

"Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz önergeye verdiği yanıtta, '8 Ekim 1996'da Yunan jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi'ne düşen F­16 uçağının enkazı ile Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşını Deniz Kuvvetleri Komutanlığı imkânlarıyla 13 Nisan 2014 tarihinde başlayan arama faaliyetine 5 Mayıs 2014 tarihinde saat 23.59'da son verilmiştir' ifadesi kullanıldı. Biz de yıllardır bunu savunuyorduk.

"DERGİ DİLE GETİRDİ AMA ÜLKE YETKİLİLERİ YALANLADI"

AİHM'den de dosyamız dönmüştü. Olay Türk makamlarında ve resmi kayıtlara da it dalaşı (dog­fight) ve kaza olarak geçmişti. Bir dergide yayımlanan fotoğrafla Yunan pilot Thanos Grivas'ın Mirage­2000 uçağının burnuna Türk Bayrağı resmi yaptırdığı yani çentik attığı ortaya çıktı. Mayıs 2003'te de Yunanistan'da çıkan Krama (Alaşım) adlı havacılık dergisinde yaşanan olaylar ilk defa dile getirildi fakat her iki ülke yetkilileri de bu yazıyı yalanladılar."

Keleş, bir süre önce Yunan makamlara olayın soruşturulup ceza davası açılması için yaptığı başvurunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu'na, dönemin Yunan Genelkurmay Başkanı ile Yunan pilot Thanos Grivas'ın yargılanması için başvurduklarını söyledi. Keleş Mavi Marmara olayı ve Suriye'de düşürülen uçağı örnek gösterdiği dilekçesi üzerine savcılığın harekete geçtiğini, şehit pilotla ilgili tüm belgelerin istendiğini söyledi.

"DAVA AÇILABİLİR"

Mavi Marmara davasına giren avukat Uğur Sevgili, "Savcı büyük ihtimalle dosyayı inceledikten sonra iddianame hazırlayıp hazırlamayacağına karar verecek. Bu olayda avukat Mavi Marmara davasını örnek verebilir" dedi.

Türk F-16\'sını Yunanistan Düşürmüş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türk F-16'sını Yunanistan Düşürmüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • GİRESUN: o zamanki hükümet bunu gizledigi için sorumludur. 27 3 Yanıtla
  • özgür: Yani o zamanın Türkiye'si uçağın düştüğünü bilmiyor muydu?Kaldı ki beraber yanında olan ve kurtulan pilot arkadaşı bilmiyor muydu vurulduklarını. yoksa o an düşme esnasında hafızasını mı kaybetmişti. . Sus emri nerden geldi acaba. . araştrılması gerek. . . . 22 1 Yanıtla
  • dogubay: arkadaş bizim tsk ne işe yarar öğrenemedim 35 yılda. . . . kağıt askerler. . . ayakkabımı diksem daha çok işe yarar 20 1 Yanıtla
  • deli celal: ege de ne kadar ada , adacık ve kayalık varsa Yunanlılara Türkiye Cumhuriyeti tarafından hediye edilmiştır, Dünyada örneği yok, insanlar bir karış toprak için savaşırken Türkiye başta Atatürk döneminden itibaren yunanlılara ege adalırının tümünü hediye itmişlerdir, en son AKP hükümeti insan bulunmayan Kardak kayalıkları da dahil 16 adacığıyı yunanların işgaline ses çıkarmamışlardır, hatta kıbrısı da vermek için can atmaktadırlar, , , , 17 2 Yanıtla
  • 3maymun: ulan yunanistanla görüşmeler başlıyor insan gibi iş yapıyoruz, başbakan gidiyor, konuşarak birşeyleri halletmeye calısıyor, hemen ardından bu haberler çıkıyor. . çok saçma. . bu hükümet ne yapsa bir taş çıkıyor önüne hemen. . şimdi yarın başbakan bulgaristana gitse, ikili görüşmeler yapsa, bulgaristanın zamanında bir denzaltımızı batırdığı ortaya cıkar. . 5 11 Yanıtla
  • ASELSANDAKİ MÜHENDİSLERİN TEZİ DOĞRU: ABD YAZILIMLI UÇAKLAR ASLA HRİSTİYAN ÜLKE UÇAKLARINA ATEŞ AÇAMIYOR 14 1 Yanıtla
  • vatandaş: tc. nin haline bak! askerlerini nato adına abd kullanır, uçaklarını yunan-suriye-israil. . düşürür, topraklarında onlarca abd(işgal) üsleri bulunur, ekonomiyi imf yönetir. . . bu nasıl bağımsızlık yaw! 7 7 Yanıtla
  • kara murat: işalah bununur 11 2 Yanıtla
  • Cuvaldız: Daha Yenimi Ortaya Cıkıyor ? Yuhhh. . . ! 13 0 Yanıtla
  • garip: bildigim kadariyla NATO ucaklari birbirine ates edemiyor ama belkide olmustur arastirmak lazim 5 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.


Advertisement