Türk Dağcılar, Nepal Depreminden Şans Eseri Kurtuldu - Son Dakika
Dünya

Türk Dağcılar, Nepal Depreminden Şans Eseri Kurtuldu

Muğla'dan Everest'e tırmanışa giden; ancak zirvenin kar nedeniyle kapanması sonucu Türkiye'ye dönen dağcılar, Nepal'de yaşanan depremden şans eseri kurtuldu.

28.04.2015 11:55  Güncelleme: 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'dan Everest Dağı'na tırmanışa giden, ancak çıkmayı planladıkları zirvenin kar nedeniyle kapanması sonucu Türkiye'ye erken dönüş yapan dağcılar, Nepal'de yaşanan deprem felaketinden şans eseri kurtuldu.

24 SAAT ÖNCE...

Zirve Dağcılık Marmaris Şubesi üyesi Taner Uysal (65) ve arkadaşı Murat Akay, bir süre önce 'dünyanın damı' olarak adlandırılan Nepal'deki Everest Dağı'na gitti. Türk dağcılar, depremden yaklaşık 24 saat önce Nepal'den ayrıldı.

Marmaris ilçesi Armutalan Mahallesi'ndeki evinde gazetecilere yaşadıklarını anlatan Taner Uysal, fırsat buldukça yürüyüş ve dağcılık faaliyetleri için Nepal'e gittiklerini söyledi. Son ziyaretlerinde Everest ana kampına gittiklerini ve 6 bin metrelik bir zirveye tırmanmayı planladıklarını belirten Uysal, mevsim değişimi nedeniyle kışın, yaza doğru bir ay kadar ötelendiğini fark ettiklerini kaydetti.

"KARDAN DOLAYI TIRMANIŞI İPTAL ETTİK"

Sert kış şartları nedeniyle sadece planladıkları zirvelerden bazılarına çıkabildiklerini ifade eden Uysal, "6 bin 189 metre yüksekliğindeki Island Peak zirvesine çıkmayı hedefliyorduk. Ana kampına vardık, ancak gece kar bastırdığı için dağ tırmanışa kapandı. Bundan dolayı bu tırmanışı iptal etmek zorunda kaldık" dedi.

Planlarının bozulması nedeniyle yurda erken dönme kararı aldıklarını vurgulayan Taner Uysal, depremden yaklaşık 24 saat önce Nepal'den ayrıldıklarını ve 24 Nisan'da Türkiye'ye geldiklerini bildirdi. Uysal, "Türkiye'ye geldiğimizde, Nepal'de çok büyük bir deprem felaketinin yaşandığını öğrendik. Büyük bir şans eseri bir gün önce yurda gelmekle depremden kurtulmuş olduk" diye konuştu.

"ORADA 150 KİŞİ KURTARILMAYI BEKLİYOR"

Kamp kurdukları ve gittikleri yerlere çığ düştüğü ve kampın büyük bir kısmının karla buz kütlelerinin altında kaldığını öğrendiklerini aktaran Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamp bölgesinden yaklaşık 20 dağcının cesedi çıkartılmış. Aldığım haberlere göre, ana kamp civarında kurtarılmayı bekleyen en az 150 kadar insan var. Çok üzücü bir olay. Aklım hala orada."

Nepal'in dünyanın en güzel yerlerinden biri olduğunu anlatan Uysal, tekrar gitmek istediğini sözlerine ekledi.

Türk Dağcılar, Nepal Depreminden Şans Eseri Kurtuldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türk Dağcılar, Nepal Depreminden Şans Eseri Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Adem ilhan: Allah kurtarsın 1 0 Yanıtla

Advertisement