Türk Ahşap Ustalarından Tarihi Hizmet - Son Dakika
Yerel

Türk Ahşap Ustalarından Tarihi Hizmet

Türk Ahşap Ustalarından Tarihi Hizmet

Eskişehir Odunpazarı’nda “Ağaç Güzeldir” kutlamaları kapsamında buluşan dünyaca ünlü ahşap ustaları, muhteşem eserlere imza atıyorlar.

20.03.2015 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Odunpazarı'nda "Ağaç Güzeldir" kutlamaları kapsamında buluşan dünyaca ünlü ahşap ustaları, muhteşem eserlere imza atıyorlar.

Odunpazarı Belediyesi tarafından kendileri için özel olarak hazırlanan atölyelerde eşsiz çalışmalara imza atan ustaların başında ise Türk ahşap ustaları Ersin Derebek ile Ercan Bilir geliyor. 238 yıl önce Sinop Tersanesi'nde inşa edilen ve donanmaya katıldıktan sonra 1790 yılında Tendra savaşında Ruslara esir düşen 'Peleng-i Bahri' adlı kalyonun 1/48 ölçekli maketini yapan Türk ahşap sanatçıları, 1,5 yıldır üzerinde çalıştıkları eserin Türk denizcilik tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Büyük bir emek ve özveri ile üzerinde çalıştıkları eseri bu günlerde Odunpazarı Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Dünya Ağaç Günü kutlamaları kapsamında tüm Eskişehirlilerin beğenisine sunan Türk ahşap sanatçıları, gördükleri ilgiden oldukça memnun. Odunpazarı Belediyesi'nin sunduğu büyük hizmet sayesinde eserlerinin daha geniş kitleler tarafından öğrenildiğini kaydeden ahşap ustaları, sağlanan büyük destek için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a teşekkür ettiler.

"ATALARIMIZIN YAPTIKLARI GÜN IŞIĞINA ÇIKSIN"

Kendi maddi güçleri ile maketi yaptıklarını belirten emekli astsubaylar Derebek ve Bilir, "Kalyonun birçok özelliği var. Omurgası iç bükey. O dönemde hiçbir kalyonda böyle bir durum yok. Güverteli gemide merdivenler var. Osmanlı mimarisini simgeleyen desenler var. Başka kalyonlarda merdivenler yerine ipler kullanılıyor. Bugünkü modern gemilerde olan birçok özellik o zaman Sinop'ta tersanede yapılan kalyonda Osmanlılar tarafından kullanılmış. 50 metre uzunluğunda 16 metre genişliğindeki bu kalyona hayat vermek bizi mutlu ediyor. Atalarımızın mirasını ortaya çıkardığımız içinde çok mutluyuz. Bu mirasın ülkemizde iyi bir müze de ya da kuruluşta sergilenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

10 BİN PARÇADAN OLUŞAN DEV ESER

Peleng-i Bahri, Rusların 'Ioann Predtecha' adını verdiği ve o dönemde bir başka örneği de bulunamayan Osmanlı kalyonu, yeni adıyla 10 yıl Rus donanmasına hizmet eder. Rus mimar ve mühendisler ele geçirdikleri Osmanlı kalyonunun detaylı planlarını çizer. Rus müzelerinde Osmanlı Donanması'nın izini süren İstanbul Üniversitesi'nde 'Osmanlı donanması konusunda yüksek lisans yapan Emir Yener, Petersburg'daki bir müzede Rusların 1790 yılında el koyduğu Osmanlı donanmasının üyesi 'Peleng-i Bahri' isimli kalyonun çizimlerine ulaşır. Yener tarafından Eskişehirli emekli astsubaylar Ersin Derebek ve Ercan Bilir'e ulaşan Osmanlı kalyonunun planları, Eskişehir'de 1.5 yıldır 'Peleng-i Bahri'ye dönüştürülmeye çalışılıyor. Kalyonun 10 bin paçadan oluşan 1/48 ölçülerindeki maketinin kısa süre sonra tamamlanması planlanıyor. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Ahşap Ustalarından Tarihi Hizmet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement