Turizmci, Krizden Çıkmanın Yollarını Arıyor - Son Dakika
Güncel

Turizmci, Krizden Çıkmanın Yollarını Arıyor

Turizmci, Krizden Çıkmanın Yollarını Arıyor

İzmir Ticaret Odası, turizmde yaşanan kriz nedeniyle sektör temsilcilerini buluşturarak neler yapılması gerektiği tartıştı.

07.01.2016 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası, turizmde yaşanan kriz nedeniyle sektör temsilcilerini buluşturarak neler yapılması gerektiği tartıştı. Sektör temsilcileri agresif pazarlama ve tanıtım yapılmadığı sürece 2016'nın çok zor geçeceğini belirterek, iç piyasayı canlandırmak için fiyat esnekliğini, sağlık, inanç, golf, engelli ve 3 yaş turizmine yönelmek gerektiğini söyledi. Toplantıda iletişim bile kurulamayan Çinli turistlerden ciddi cirolar yapılmadığına dikkat çekildi.

İzmir Ticaret Odası'nın 2016 yılı turizm faaliyetleri için acenta sahipleri, tur operatörleri, otelciler ve rehberlerin katılımıyla düzenlediği toplantıda sektörün krizden çıkması için neler yapılması gerektiğini tartışıldı.

'AGRESİF PAZARLAMA VE TANITIM ŞART'

Türkiye Seyahat Acetaları Birliği Ege Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasip Ali Hepşen, 2015 yılı içinde 30 Kasım'a kadar Türkiye'ye 34 milyon 780 bin turist girdiğini girişlerin en çok İstanbul, Antalya, Edirne, Muğla ve Artvin'den yapıldığını yurtdışı girişlerinde yüzde 18 ile Fransa'nın başı çektiğini onu Rusya ve Yunanistan'ın izlediğini, Gürcistan ve Ukrayna artışının yüzde 8 olduğunu söyledi. İzmir'de 2015 yılında 30 Kasım'a kadar 1 milyon 736 bin 500 yabancı turistin geldiğini, Almanya İngiltere, Fransa, Hollanda ve İtalya'nın başı çektiğini Rusya'nın İzmir'de 18. sırada yer aldığını anlatan Hepşen, dış politikada İran ile yaşanan gerginliğe dikkat çekerek, Ege Bölgesi'ne girişlerde İranlı turistlerin 7. sırada olduğunu vurguladı. Hepşen, 2016 sezonu için iç piyasanın canlandırılması şart koşarak, "Antalya Rusya krizinden sonra fiyatları esnetti. 2015 verilerinde fiyatların esnekliği bakımından Antalya açık ara önde tercih edilmiş. Bodrum ve Çeşme, Antalya'ya göre daha pahalı kalmış durumda. 2016 yılı için Antalya bölgesi otellerinin iç pazarda ciddi atak içinde olacağını görebiliriz. Bölgemiz otellerinin buna karşı birtakım tedbirleri olacaktır. Bu karamsar tablonun geçici olacağına inanıyoruz. Yapılması gereken İzmir'in tanıtımını yapmak ve bunu devamlı kılmaktır. Özellikle talep esnekliğinin düşük olduğu alanlara yönelmekte yarar var. Sağlık turizmi, inanç turizmi ve 3. yaş turizmine ağırlık verilmeli. İzmir'in bir kimliğe kavuşması kent olarak bir esprisinin, havasının olması şart. Bu satış için çok önemli. Kriz dönemlerinde agresif pazarlama ve tanıtım yapılmalı. İç pazarda hareket sağlamak için erken rezervasyon kampanyası etkili yapılmalı. Kruvaziyer turizm desteklenmeli. KDV oranları yüzde 8'e indirilmeli SGK primlerinde 2016 yılına özel indirim ağlanması muhtasar vergilerinde bir yıl indirim sağlanması gerekir."

'ÇİNLİLER'DEN CİDDİ CİRO YAPTIK'

Alaçatı Sardunaki Konak Otel'in sahibi olan İTO Turizm Komitesi Üyesi Mehmet Çelik, iki yıl önce 18. oteli kendisinin açtığını ancak şimdi otel sayısının 400 olduğunu belirterek, otellerin çoğunun ruhsatsız olduğuna dikkat çekti. Çelik, Alaçatı'da gerçek sezonun 1.5 ay olduğunu, yüzde 85 olan yerli turist yerine yabancı turist de çekebilmek için İngiliz PR firması ile çalışma yaptıklarını ve İngiltere'de 25 gazetede Alaçatı'nın tanıtımını yaptırdıklarını anlattı. Dış işlerinde yaşanan politik sorunların emeklerini boşa çıkardığını ifade eden Çelik, "Parlak bir 2016 görünmüyor. Antalya'nın fiyat kırması nedeniyle bizi zor bir sezon bekliyor. Geçen yıl umulmadık bir Çin pazarı vardı. Sonbaharda onların bir bayramı var o nedenle çok sayıda Çinli geldi. İletişim yok, İngilizce bilmiyorlar. Bir butik otelcinin sağlaması gereken sıcaklığı sağlamıyoruz ama ciddi de ciro yapıyoruz. Çin pazarını yönetme konusunda çalışma yapmalıyız" dedi.

'İZMİR KÖYLÜ GÜZELİ KEZBANLIKTAN KURTULMALI'

Omega Tur Genel Müdürü Mustafa Raşit Ayhan, İzmir'i bakımsız, makyajsız bir kadına benzeterek, şunları söyledi:

"İzmir'e makyaj lazım. İzmir köylü güzeli Kezbanlık'tan kurtulmalı. Önce koordinasyonla bunu yapmak gerekir. İzmir'in kendi kimliğini ortaya çıkarmak lazım. İzmir'in vitrini Alsancak'tır. Turist ilk buraya ayak basar. Önce 1. Kordon'u ıslah etmek gerekiyor. Gayretler var ama yeterli değil. Yeşil alan yapılmış ama mera gibi. Buraya heykel koyalım, süs havuzları yapalım, cazip hale getirelim. Sahile nostaljik bir tramvay koyalım. Kadifekale'yi eğlence merkezi yapalım."

VİSPO Travel Genel Müdürü Emre Gezgin, İzmir'in golf ve engelli turizmi konularında avantajlı olduğunu ifade ederek, tematik parklarla kenti cazip hale getirmek gerektiğini anlattı.

ŞUBAT AYINDA TURİZM ÇALIŞTAYI

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın katılımıyla Şubat ayında turizm çalıştayı yapılacağını belirterek, hükümet programında bölgesel yatırım planları arasında Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yer aldığına, sağlık turizmi ve termal turizm konularında açıkça bir bölge ifade edilmediğini söyledi. Demirtaş, kruvaziyer turizminde İstanbul merkezli bir yapılanma olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"2015 yılı çok iyi geçmedi. 2016 için de kaygılarımız var ama moralimizi bozup oturmak da bize yakışmaz. Hep birlikte iç ve dış pazarı hareketlendirecek çalışmalar yapalım. Bu güzel doğada, güzel tesislerimiz kesinlikle boş kalmaz. İç pazarı birlikte hareketlendirelim. Günlük paket İzmir Turu satışlarına ağırlık verelim. Ören yerlerimizi, arkeolojik alanlarımızı, gastronomi değerlerimizi, kültürel mirasımızı birlikte tanıtalım. Sağlık turizminde, turizm eğitim programlarında, alternatif turizm türlerinde İzmir'e butik bir anlayışla somut ziyaretçi getirmemiz gerekiyor. Yerel tatları geliştirelim. Turistlerin güvenerek gidecekleri restoran zinciri oluşturmaya çalışıyoruz. 'Lokanta İzmir' logosu ile agreditasyon yapacağız. İzmir'e gastronomi turizmi çok yakışır. Bunun için çalışalım." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizmci, Krizden Çıkmanın Yollarını Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor
    16:07 Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor

    Afyonkarahisar Valiliği, Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan Zafer Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının sona geldiğini ve projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığını duyurdu. Restorasyon sürecinde zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, müzenin yaz aylarında ziyarete açılması planlandığı ve orijinal mimari yapısına kavuşacağı ifade edildi.

  • Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti
    16:05 Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti

    Vali Gökmen Çiçek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Çiçek, Büyükkılıç'a şehre hizmetlerden dolayı teşekkür etti ve yeni dönem için başarı diledi. Büyükkılıç da Çiçek'e şehre katkı sağlayan yaklaşımları ve pozitif bakışı dolayısıyla teşekkür etti ve yeni dönemde şehrin imarı ve gelişimi için çalışacaklarını vurguladı.

  • Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak
    16:04 Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak

    Tahtalı Dağı'nın karlı zirvesinde düzenlenecek yarışta sporcular, 34 kilometrelik parkuru plaja kurulacak rampadan denize atlayışla tamamlayacak. Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan sporcuların mücadele edeceği yarış, Kemer bölgesinin bisiklet turizmi altyapısını ve coğrafyasını ön plana çıkarmak amacıyla düzenleniyor.

  • Gebze'de Dilencilere Operasyon: Çocuklar İstismardan Kurtarıldı
    16:02 Gebze'de Dilencilere Operasyon: Çocuklar İstismardan Kurtarıldı

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde polis ve zabıta ekipleri, küçük yaştaki çocuklarını kullanarak vatandaşların duygularını istismar eden dilencilere yönelik operasyon başlattı. Dilendirilen çocuklar ailelerine teslim edildi.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti
    15:59 Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti

    Malatya'da Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı makamında ziyaret etti. Kaymakam Aksoy, ziyarette İlçe Belediye Başkanlığına seçilen Özbay'a görevinde başarılar diledi. Özbay ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçesin kentsel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak her projeyi desteklemeye çalışacaklarını kaydetti. Özbay, hayırlı olsun temennisinde bulunan Aksoy'a teşekkür etti.

  • Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması
    15:59 Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması

    Elazığ'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen asayiş ve narkotik uygulamasında 3 bin 692 kişi ve 1377 araç sorgulandı, 33 şüpheli yakalandı.

  • Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi
    15:58 Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görevlerine seçilerek işbaşı yapan mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni muhtarları tebrik ederek görevlerinde başarılar diledi. Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise muhtarların önemine vurgu yaparak, hizmetlerin daha nitelikli olması için muhtarlarla işbirliği içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement