Turgay Tanülkü Tiyatroyu Bırakıyor - Son Dakika
Magazin

Turgay Tanülkü Tiyatroyu Bırakıyor

Turgay Tanülkü Tiyatroyu Bırakıyor

Ünlü oyuncu Turgay Tanülkü, son oyunu, Son Kuşlar, Masallar İnsanlar bir de Türküler’ ile tiyatro sahnelerine veda edeceğini söyledi.

07.04.2014 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü oyuncu Turgay Tanülkü, son oyunu, Son Kuşlar, Masallar İnsanlar bir de Türküler' ile tiyatro sahnelerine veda edeceğini söyledi. Manisa E Tipi Cezaevinde sergileyecekleri oyun öncesi açıklama yapan Tanülkü, "223 cezaevi ve 160 bin mahkuma ulaştıktan sonra tiyatro sahnelerine veda ederek emekliye ayrılacağım" dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüyle sosyal sorumluluk projesi kapsamında Manisa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda "Son Kuşlar İnsanlar Masallar Bir de Türküler" adlı oyun sergilendi. Etkinliğe Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, cezaevi yetkilileri ile mahkumlar katıldı.

Oyun öncesi gazetecilere açıklama yapan ünlü oyuncu Turgay Tanülkü, oyunda kendi hayatından da kesitler olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Bu artık son demim artık emekliliğim geldi. Yaş 61 oldu. 70'li yıllarda cezaevinde kaldığım yıllarda yaşadıklarım, Sait Faik'in hikayeleriyle harmanlaştırdık ve oyun bu şekilde ortaya çıktı. Cezaevleri Genel Müdürlüğüne sunum yaptık. Devlet Tiyatroları ile Cezaevi Genel Müdürlüğünün ortak yapımı haline gelsin. Bütün cezaevlerinde oynayabileyim diye. Bu proje öyle başladı. İlk önce İzmir Buca Cezaevinde, Şakran Cezaevinde, bugüne kadar Manisa'ya gelene kadar 12 bin mahkum seyretti oyunu. Onlara dostluğu ve barışı sunmak adına bu oyun yazıldı. Oyunu seyrederken kendilerini izleyecekler. Yaşadıklarını, Türkiye'nin yaşadıklarını, bugün yaşadığımız bazı olaylar 1951'de de yaşanmış. Dolayısıyla, o fotoğraftan yola çıkarak, insanıma dokunabilmek, tabi bu proje benim için çok duygusal bir projedir." 18 yaşındayken cezaevinde olduğunu anlatan Tanülkü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Orada evlatları ziyarete gelirken babaları, üzerlerinde gömlek kazak yoktu ama bir başkasından kazak gömlek alarak ziyarete çıkarlardı. İçeride belki de açtılar 1970'li yıllarda ama çocuklarına karnımız tok bizi merak etmeyin hikayesiydi. Gerçek, reel bir hikayeydi bu. Onu yansıtıyorum ama sonuçta bu ülke hepimizin ülkesi. İçerideki ve dışarıdakilerin bir yerde barışa yaklaşmaları gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla Türkiye'deki 223 cezaevine gideceğiz. F tipleri dahil. Bu 160 bin mahkum demek bugünün sayısıyla. Maalesef ülkemizde mahkum sayısı her gün giderek artıyor. Ulaşabildiğim kadar yaşımın ve bedenimin el verdiği kadar onlara ulaşacağım temennim o ve böylece de tiyatroya veda edeceğim."

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, oyun öncesi yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

"Neden böyle bir salonda bu oyunu oynadığımızı açıklayayım öncelikle. Biliyorsunuz E Tipi cezaevlerinin normal projesindeki burası öyle ve eski bir cezaevi bu tip cezaevlerinde konferans salonu konsepti yok maalesef. Sonradan bir yer bulup bu tarz etkinliklerde kullanmak için biz de burayı salona çevirip kullandık. Böylesine mütevazi bir sahnede böylesine mütevazi bir ortamda etkinliğimizi yapıyoruz. Burada cezasını çeken mahkumlar bizlere ailelerinin birer emanetidir."

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da, "Mekan mütevazi ama içindeki sanatçılar gerçekten büyük ve değerli sanatçılar ben hepsini üretken alkışlıyorum. Sanat insanı insan eden insanın ruhunu gönlünü incelten dolayısıyla insanlık sıfatını ön plana çıkaran en temel etkinliklerden biri. Belki burada rehabilitasyon amacıyla topluma daha eğitilmiş bireyler olarak hazırlanmak için burada bulunan hükümlü ve tutuklu kardeşlerimiz için belki de en temel etkinliklerden biri. Bunu ancak bu topluma karşı sorumluluk hisseden değerli sanatçılar, üstlenir ve burada bunun çok güzel örneklerini buluyoruz."

Vali Savaş yaptığı kısa konuşmasının ardından oyunda rol alan sanatçılara çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Gürol Tonbul'un yönetmenliğini yaptığı oyunda, Turgay Tanülkü, Soner Akçay, Bahri Öztürk ve İsmail Ege Tombul da mahkumlara kendi hayatlarından sahneler sundu. Kimi zaman kahkahalarla şenlenen oyun mahkumlardan alkış aldı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Magazin Turgay Tanülkü Tiyatroyu Bırakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement