Türel, Akaydın Dönemini Tartışmaya Açtı - Son Dakika
Politika

Türel, Akaydın Dönemini Tartışmaya Açtı

Türel, Akaydın Dönemini Tartışmaya Açtı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı ve CHP’den Antalya 4. Sıra milletvekili adayı Mustafa Akaydın’ın 35 konu hakkında sorgulandığını belirterek, Akaydın’ın milletvekilliği dokunulmazlık zırhı ile suçlamalardan kurtulmaya çalıştığını söyledi.

26.04.2015 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı ve CHP'den Antalya 4. Sıra milletvekili adayı Mustafa Akaydın'ın 35 konu hakkında sorgulandığını belirterek, Akaydın'ın milletvekilliği dokunulmazlık zırhı ile suçlamalardan kurtulmaya çalıştığını söyledi.

Türel, AK Parti Antalya İl Başkanlığı'nda düzenlediği İl başkanı Rıza Sümer'in de hazır bulunduğu basın toplantısıyla, bir önceki dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve 25. Dönem Milletvekili seçimlerinde CHP'den Antalya 4. sıradan milletvekili adayı Mustafa Akaydın hakkında ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk, zimmet iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açılan dava dosyalarını basın mensuplarıyla paylaşan Türel, demokratik sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Hayatı boyunca milletin egemenliğini benimsediğini ve siyasetin nezaket çerçevesinde ilerlemesi için çalıştığını kaydeden Türel, siyaseti kendilerine bir iftira ve yalan bataklığı olarak görenlerle sonuna kadar bu mücadeleyi temiz siyaset kapsamında sürdüreceklerinin altını çizdi. Geçmişte iftira yağmuru karşısında dimdik ayakta durduğunu aktaran Türel, hesaba çekilmeden hesap veren bir anlayışla kirli politikaları bir mağduru olarak siyaseti dürüstlük, şeffaf ve hesap verebilir şekilde sürdürmenin gayreti içinde olduğunu kaydetti.

DEMOKRATİK SORUMLULUK

Kimseyi karalamak ya da suçlamak gibi bir amacı olmadığının altını çizen Türel, varsa bir suçlunun hukuk karşısında hesap vermesini istedi.

Adaletten kaçan suçunu ört bas etmek isteyenlerin maskesini düşürmek üzere bir arada olduklarını ifade eden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin kendi hukuk düzeni içinde herkesin hesap vermesi gerekir. Hesap vermekten kaçmaya çalışanların gayreti olmasa yapmayacaktım. Varsa bir suçlu hesabını yüce yargı karşısında sonuna kadar vermeliyiz. Bu gibi konuları bugüne kadar medya ile paylaşmadım. Birileri hukuk düzeninden kaçarak, hesap vermekten milletvekili olarak kurtulmaya çalışıyorsa o zaman benim demokratik sorumluluğum basınla kamuoyunu bilgilendirmeyi gerektirirdi. Demokratik sorumluluğu yerine getiriyorum."

"HİLE VE MENFAAT"

CHP 4. sıra milletvekili adayı Mustafa Akaydın'ın belediye başkanlığı döneminde yapmış olduğu hukuk dışı uygulamalar iddiasıyla ağır ceza mahkemesinde ihaleye fesat karıştırma ve irtikap suçlamalarından yargılandığını aktaran Türel, "İrtikap, hile ve menfaat sağlamaktır. Bu iddiaları Menderes Türel değil savcılar tespit etmiştir" dedi.

Akaydın'ın bu iddialarla ağır ceza mahkemesinde yargılandığını anlatan Türel, sözlerine şöyle devam etti: "İhale tarihinden 20 gün önce kurulan firmaya akıllı kart ihalesi verdiği ve bu ihaleye fesat ve hile karıştırdığı iddiası ile yargılanıyor. Akaydın, bu ihaleyi yapabilmek için mevcut kart uygulamasını iptal etmiştir. Bu nedenle Sayıştay tarafından milyonlarca lira hakkında zimmet çıkarılmıştır. Hem bir taraftan mevcut ihaleyi iptal ederek belediyeyi zarara uğrattığı için Cumhuriyet savcısına, Sayıştaya suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiş hem de bu haksız fesih nedeniyle belediyeyi 100 milyonluk bir zarara soktuğu için kendisine Sayıştay tarafından milyonlarca zimmet çıkarılmıştır" diye konuştu.

"35 KONUDA SORGULANIYOR"

Mustafa Akaydın'ın devleti milyonlarca lira zarara uğrattığını belirten Türel, şunları söyledi: "İhaleyi feshetmesinin ardından yapılan yeni ihale de ihale tarihinden 20 gün önce kurdurulmuş bir firmanın bu ihaleyi almasının nedenini şimdi ağır ceza mahkemesi sorgulamaktadır. Mahkemeler, savcılıklar, İçişleri Bakanlığı'nın vermiş olduğu soruşturma izinleri ve incelemelerle Sayıştay'ın tespit ettiği hukuksuz ödemeler dahil Akaydın, 35 konuda sorgulanmaktadır. Bunların hepsi devletin resmi makamlarınca tespit edilmiş ve soruşturmaları devam ediyordur. Belediyenin kasasından harcadığı seçim malzemeleri dikiş kutusu gibi belediye araçlarının kendi seçim kampanyasında kullanılması gibi savcılık tarafından delillerle tespit edilmiş iddianameler neticesinde açılmış davalarda da yargılanmaktadır."

227 MİLYON TAZMİNAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Türel, konuşmasında, Mustafa Akaydın'ın büyükşehir belediyesini zarara uğratmakla ilgili hakkında Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen bir başka konu 100. Yıl Spor Kompleksi ihalesindeki haksız tazminat konusu olduğunu söyledi. Buradaki uygulamalar neticesinde Büyükşehir Belediyesi'nin 227 milyon civarında tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya kalması ve bu bedelin 27 milyon 85 bin 882 lirasının hukuksuz şekilde ödendiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'nca kamu zararına neden olduğundan dolayı soruşturma izni verildiğini anlattı.

BİR YIL HAPİS CEZASI

Tüm bu iddialara Akaydın'ın farklı bir mahkemeden alınan kararlarla durumu daha da vahim hale dönüştürdüğümü ifade eden Türel, "Antalya 28 Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2014/556 esas,2015/50 sayılı kararı ile devlet büyüklerine hakaretten bir yıl hapis cezasın çarptırılmış ve bu dava şuan temyiz aşamasındadır. Bu cezanın da bir şekilde yargılanması Akaydın'ın milletvekilliği dokunulmazlığına girmesiyle birlikte son bulacaktır. ya da başka deyimle dondurulacaktır. Milletvekilliği bittikten sonra yargıdaki dosyalarla ilgili hesap vermeye de devam edecektir. Burada durumun vahim olduğunu bu hapis cezası ile birlikte net olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"AKAYDIN'IN YANDAŞLARI TARAFINDAN İFTİRA DOSYALARI OLUŞTURULDU"

CHP'nin Antalya'dan 4. Sıra milletvekili adayı Mustafa Akaydın hakkında onlarca soruşturma dosyası olduğuna işaret eden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi Akaydın bağımsız yargı önünde bu iddiaların hesabını verdikten sonra milletvekili olması gerekirken adeta hesap vermekten kaçarcasına bu dosyalardan milletvekili zırhına girerek kurtulmaya çalışmaktadır. Doğrusu ise Menderes Türel'in yaptığı gibi hesap verdikten sonra Ankara'nın yolunu tutmak olmalıydı. Türel hakkındaki iddiaların hiçbir tanesi Akaydın'da olduğu gibi Cumhuriyet Savcıları, Sayıştay veya İçişleri Bakanlığı müfettişlerince ortaya konan iddialar değildi. Menderes Türel'in hesap vermek zorunda kaldığı dosyalar Akaydın ve yandaşlarının ortaya attığı iftira dosyalarıydı. Abdestimizden şüphemiz olmadığı için o zaman Akaydın'a iftiraları ile ilgili hodri meydan demiş ve köşeye sıkışınca uydurduğu dosyaların hemen hepsinin takipsizlikle sonuçlanması neticesinde milletvekilliği adaylığına başvurmuştum.Birde bu iftira dosyalarının hesabını Yargıda Emine Ülker Tarhan'ın YARSAV başkanı olduğu dönemde yani 2009-10 yıllarında verdiğimi ve hepsinin de takipsizlikle sonuçlandığını belirtmek isterim"

"AKAYDIN CHP'Yİ KULLANIYOR MU?"

Milletvekilliği döneminde hiçbir zaman dokunulmazlık zırhına sığınmadığını vurgulayan Türel, " Birileri millete hizmet etmek için mi yoksa millet adına karar veren yüce Türk yargısından kaçmak için mi milletvekili olmak istiyor. Bunu tüm çıplaklığı ile kamuoyuna anlatmamız gerekirdi. Amacımız siyasi manipülasyon olsaydı CHP'nin kendi içindeki ön seçimleri öncesinde de bu toplantıyı yapabilirdik. Ama derdimiz bir demokratik yarışı

etkilemek olmadığı için bu yola başvurmadık. O yüzden CHP'ye oy verecek seçmenler memleketimize, milletimize hizmet için mi yoksa hesap vermekten kaçmak için mi bu yola koyulmuş en açık şekilde kamuoyunu vatandaşlarımızı bilgilendirmek bizim siyasi sorumluluğumuz gereğidir. Özellikle CHP ye oy verecek vatandaşların düşünmesi gerekir. Akaydın acaba yargının hesabından kaçmak için CHP'yi kullanıyor mu? Sorusunun cevabı kamuoyu vicdanında en iyi şekilde değerlendirilmelidir. CHP ye oy verecek vatandaşlarımız Akaydın'ı hesap vermekten kurtardıklarında sorumluluğunu taşıyacaklarını unutmamalıdır" açıklamasını yaptı.

"ZARAR YAKLAŞIK 110 MİLYON"

Antalya'nın toplam zararının 110 milyon lira olduğunu belirten Türel, "60 milyon lira ödenmiş. 100. yıldan da 270 milyon ödeme riski ile karşı karşıya kalmış durumda. Birileri, birilerinin cebine koymuştur ama o paraları alıp devletin kasasına koyacağız. Halkın cebine koyacağız" şeklinde konuştu.

Türel, Akaydın hakkında kendisinin herhangi bir suç duyurusunda bulunmadığını, tüm davaların devletin resmi makamları tarafından açıldığını sözlerine ekledi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türel, Akaydın Dönemini Tartışmaya Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşi Sokakta Silahla Vurarak Öldürdü
    22:29 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşi Sokakta Silahla Vurarak Öldürdü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G, boşanma aşamasındaki eşi Neşe G'yi sokakta silahla vurarak öldürdü. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, yaralanan kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Vedat G, polisin ikna çabalarına rağmen silahı bırakmayarak ayağından vurularak etkisiz hale getirildi ve gözaltına alındı.

  • Adana'da Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler'in düzenlediği yürüyüş
    22:24 Adana'da Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler'in düzenlediği yürüyüş

    Adana'da, Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler tarafından "Beklenen değişime adım adım" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu
    22:19 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu

    BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında partililerle bir araya geldi. Destici, BBP Kırkağaç Belediye Başkan adayı Aynur Akkoyun'un iftar programına katılarak destek istedi. Destici, Akkoyun'un seçilmesi halinde ilçeye yeniden geleceğini ve halkın taleplerine kulak vereceklerini belirtti.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür
    22:07 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP teşkilatının iftar programında yaptığı konuşmada, milletin muhakeme yaparak oy kullandığını ve projeleri olanlara yetki verdiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail terörünü kınadı ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefini paylaştı.

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Türkiye olarak birlik içinde ayakta durmak zorundayız
    22:07 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Türkiye olarak birlik içinde ayakta durmak zorundayız

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye olarak bu coğrafyada güçlü bir şekilde ayakta durmak zorundayız.

  • Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu
    22:07 Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kilyos Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulundu. Uraloğlu, projenin 2026 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmete açılacağını ve Sarıyer-Kilyos Tüneli ile vatandaşların Avrupa Yakasını neredeyse bir boydan bir boya geçebileceğini belirtti. Ayrıca, Bakan Uraloğlu, İstanbul'da yapılan büyük projelerin trafiğe önemli ölçüde nefes aldırdığını ve bu projelerin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok
    22:04 Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok

    Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının Turgut Altınok olduğunu açıkladı. Yıldırım, seçimlerin Türkiye'nin istikbali için hayati önemde olduğunu vurguladı ve Türk ve Türkiye düşmanlarının belediyelere sızma girişimlerine dikkat çekti.


Advertisement