Kafa Karıştıran Fiyat Oyunları! Tüpte Tavan Var Ama Takan Yok - Son Dakika
Ekonomi

Kafa Karıştıran Fiyat Oyunları! Tüpte Tavan Var Ama Takan Yok

Tüpgaz firmaları internette il il maksimum tüp satış fiyatlarını ilan edip EPDK ile paylaşıyor. Ancak büyük illerde çoğu bayii açıklanan fiyatın neredeyse yüzde 10'u kadar pahalıya tüp satıyor.

25.02.2017 07:25  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüpgaz firmaları internet sitelerinde il il maksimum tüp satış fiyatlarını ilan edip bu bilgiyi EPDK ile de paylaşıyor. Ancak büyük illerde çoğu bayii açıklanan fiyatın neredeyse yüzde 10'u kadar pahalıya tüp satıyor. İstanbul'da 87 TL olarak açıklanan ev tüpünün fiyatı çoğu semtte 95 TL'ye kadar çıkıyor. 16 lira olması gereken piknik tüpü ise 20 TL'den satılıyor. Hürriyet yazarı Sefer Levent, tüpgaz fiyatlarındaki vahim durumu yazdı.

AZIMSANMAYACAK RAKAM

Türkiye'de son dönemde biraz gözlerden uzakta kalan bir sektör var: Tüpgaz. Neden gözlerden uzak derseniz son dönemde özellikle doğalgazın yurt geneline yayılması en büyük etken. Özellikle yeni yapılan tüm evlerin ocak, banyo vs doğalgaza bağlanıyor. Tüp piyasası da doğalgazdaki artışa paralel her geçen yıl satışlarda gerileme yaşıyor. Mahalle aralarında tüpgaz kamyonetlerini daha az görür olduk. Tüpgaz kullanımı tamamen bitti mi peki? Kesinlikle hayır. Türkiye'de doğalgazın ulaşmadığı noktalar hala var. Bazı bölgelerde doğalgaz olmasına rağmen hala tüpgaz kullananlar da var. Size bir rakam vereyim. 2015 yılında Türkiye'de yaklaşık 185 bin ton tüpgaz satılmış. Değeri ne diye sorarsanız bugünkü rakamlarla yaklaşık 1.3 milyar lira ediyor. Hiç de azımsanmayacak bir rakam.

VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ

Peki ben durup dururken bu hafta Vatandaşın Ekonomisi'nde niye tüpgaz konusuna daldım. Çünkü bu konuda özellikle son iki haftadır vatandaşlardan şikayet aldım. Türkiye'nin birçok farklı ilinden gelen maillerde tüpgazların ilan edilen fiyatlardan yükseğe satıldığı öne sürülüyordu. Araştırdım. Öncelikle belirtmem gerekiyor. Tüm markalar internet sitelerinden il il tüpgaz fiyatlarını açıklıyor. Kamp tüpünden ev tüpüne, ticari tüpten sanayi tüpüne hepsinin fiyatı il bazında açıkça tarih tarih beyan ediliyor.

Bununla da kalmayıp fiyatlara KDV'nin dahil olduğu bilgisiyle birlikte, bayilerin bu fiyatı aşamayacağı bilgisi de çok açık bir şekilde paylaşılıyor. Tüm bu bilgilerden ne anlıyoruz. Örneğin İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bugünlerde evde kullandığımız 12 kg. bir tüpün fiyatının 87 liranın üzerinde olmaması gerekiyor. Çünkü inceledim Pazar hakimi büyük firmalar dahil ev tüpünün fiyatı internet sitelerinde 87 TL'yi aşmıyor. Hemen hemen tüm firmalar bu fiyatı beyan etmiş bir iki tane küçük firma ise 83-84 liralık fiyat açıklamış. Daha ucuza almanın önünde her hangi bir engel yokken bizim İstanbul'un Avrupa Yakası'nda mutfakta kullanacağımız tüpü 87 TL'nün üzerinde bir fiyata almamamız gerekir. Ama öyle mi

BÜYÜK MARKALAR YÜZDE 10 DAHA FAZLA FİYATA SATILIYOR

Kesinlikle değil. İstanbul'da çeşitli semtleri, farklı firmaların farklı bayilerini dolaştım. Türkiye'nin birçok ilindeki ilçesindeki bayileri de telefonla aradım. Şunu
rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle büyük kentlerde tüp fiyatlarında tam bir başı boşluk hakim. Kim ne fiyat tutturursa o fiyattan tüp satmaya çalışıyor. Özellikle büyük markaların bazı bayileri marka olmanın da avantajıyla olsa gerek tüpleri yüzde 10 daha fazla fiyata satıyor. Bakın örnekler vereyim. Taksim civarında büyük bir firmanın bayisi ev tipi tüpü 95 TL'ye satıyor.

TAVAN VAR AMA TAKAN YOK

Oysa firmanın internet sitesinde İstanbul'da ev tüpünün kesinlikle 87 TL'nin üzerine satılamayacağı belirtilmiş. Hata bu fiyat Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na (EPDK) da bildirilmiş. Küçükçekmece'de bir bayide 93 TL, diğerinde 90 TL. Beyan edilen fiyattan satış yapan bayi yok mu? Elbette var. Özellikle Anadolu'da küçük kentlerde sitede beyan edilen fiyatlar aynen geçerli. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyük kentlerde ise büyük firmaların çoğu bayisi beyan edilen fiyatın üzerinde, küçük firmaların bayileri ise beyan edilen fiyatların altında satış yapıyor. Dedim ye büyük kentlerde büyük firmaların çoğu bayisi marka gücünü zamma çevirmiş durumda.

PİKNİK TÜPÜNDE DURUM VAHİM

2 kiloluk piknik tüpünde ise durum daha da vahim. Türkiye genelinde 15-16 TL olarak ilan edilen fiyat büyük şehirlerde 20 TL'den aşağıya çok nadir düşüyor. Neden ilan edilenden farklı olduğunu soruyorum satıcılara kimi 'düz fiyat' diyor, kimi 'KDV ekliyoruz', kimi 'o ilan edilenin 'rafineri fiyatı' olduğunu söylüyor. Tabii bu bilgilerin hepsi yanlış. Tüm okurlarıma tavsiye ediyorum. Sizin de rahatlıkla internet sitelerinden ulaşabileceğiniz bazı illerdeki fiyatları yayınlıyorum. Tüp almadan önce mutlaka her fiyat değişiminde güncellenen web sitelerini kontrol edin. Hangi ildeyseniz tüp markanız hangi fiyatı ilan ediyorsa o fiyatın üzerindeki tüp fiyatını kabul etmeyin.

BAYİ DIŞI SATIŞLAR KONTROLSÜZ

TÜP konusuna değinmişken bir iki konuyu daha hatırlatayım. EPDK akaryakıt bayilerine lisans veriyor. Onları denetliyor, cezai yaptırımlar da uyguluyor. Tüpgaz dağıtıcılarına yani markalara lisans veren EPDK tüpgaz bayilerine ise lisans vermiyor. Lisans vermediği için de onlarla ilgili bir denetimi yok. Burada en büyük görev dağıtım yapan firmalara düşüyor. Her firma fiyat bakımından da bayisini denetlemeli. Ayrıca bayi dışı tüp satışlarının fiyat ve güvenlik bakımından tamamen kontrolsüz şekilde gerçekleştiğine de dikkat çekmem gerekiyor. Tüp alımını yetkili bayilerden yapmaya gayret edin. İlk alımda boş tüp için istenen depozito bedelinin de 15 TL olduğunu belirteyim. (Kaynak: Hürriyet)

Kafa Karıştıran Fiyat Oyunları! Tüpte Tavan Var Ama Takan Yok

Son Dakika Ekonomi Kafa Karıştıran Fiyat Oyunları! Tüpte Tavan Var Ama Takan Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı
    07:38 Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı

    31 Mart seçimleri sonrasında akaryakıt fiyatlarının artarak 3 haneli rakamlara çıkacağı iddiasıyla dağıtım şirketlerinin yeni tabela talebinde bulunduğu haberleri yalanlandı. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt dağıtım şirketlerinin böyle bir talepte bulunmadığı belirtildi. Kamuoyunu manipüle etmek amacıyla üretilen dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement