Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Buluş - Son Dakika
Güncel

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Buluş

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Buluş

Hamilelik şansı olmayan ve tüp bebek denemek isteyen kadınlar için yeni bir şans doğdu.

19.12.2014 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüp bebekteki yeni sistem üzerine çalışan New York Medical Collage Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, resmi olarak çarşamba günü açıklanan bu tedavinin ayrıntılarını ilk kez Al Jazeera'ye anlattı.

Dünyada ilk yumurtalık naklini 1999'da yapan Doktor Kutluk Oktay, bu sistemdeki esas amacın yaşla birlikte doğurganlık üzerindeki değişikliklerin sonuçlarını geriye çevirmek olduğunu söyledi.

'Yaşlanmayla mekanizma yıpranıyor'

Oktay, yaşın doğurganlık üzerindeki etkisini şöyle anlattı:

"Belli bir yaştan sonra kadınlardaki yumurta kalitesinde düşme olur. Yaşlanmayla mekanizma yıpranıyor. Yaşlanma hücrelerde DNA hasarına yol açıyor. Özellikle 36-37 yaş sorası kadınların yumurtalarının döllenme sonrası embrioya dönüşmesi daha sonra bunun rahim içinde tutunması güçleşir. Bunun nedeni hücrelerde DNA, kromozom hatalarının artmasıdır."

Oktay, bu tedavinin dört aşamadan oluştuğunu anlattı. Türkiye'de uygulaması başlayacak yaklaşım bunun ilk aşaması. İlk aşamanın adı "augment" yani destekleme. Yumurta kalitesini artırmayı sağlayan ilk aşaması Türkiye, Kanada, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde uygulanmaya başlandı.

Kimler faydalanabilecek?

İlk aşama şu vak'alarda uygulanacak:

Yumurtalık rezervi düşükÇok sayıda yumurta kalitesi nedeniyle başarısızlığa uğramışNormalde hamilelik şansı yok denilenDonör yumurtaya yönlendirilmişHala az da olsa yumurta üretimi olan

Tedavinin aşamaları

Bu sistemi deneyecek kadınlarda önce laparoskopi yani göbek deliğinden bir ameliyatla yumurtalıktan küçük bir parça alınıyor. Ayrıştırılan doku dondurularak saklanıyor. Sonra da tüp bebek prosedürü uygulanıyor. ve doku tüp bebek sırasında yumurtaya veriliyor. Böylece hastanın kendi hücresinden kaliteli yumurta elde ediliyor. Düşük riskini de azaltan bu tedavi düşük kaliteli yumurtaların da tedavisini sağlıyor.

Dört yeni teknikli buluşun aşamaları ise şöyle:

Yeni uygulanmasına başlanan, yumurta kalitesini arttırmayı sağlayan "augment" tekniği2015'in sonunda doğru uygulanmasına başlanılacak olan yumurtalıktan alınan parçaların önce dondurulması ardından çoğaltılması ve tekrar yumurtalığın içerisine enjekte edilerek, rezervin arttırılmasıDışarıda yumurta oluşturulmasıHenüz çok erken bir aşama, genetik bozuklukların yumurta aşamasında düzeltilmesi

37 yaş üstünde bir kadın hamile

Gebelik sayısını artıran bu tedavi için Türkiye'de büyük bir laboratuvar kuruldu. Tedavinin Türkiye'deki uygulaması için 100. Yıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Sönmezer ile ortak çalışma yürütülüyor.

Yöntem de ilk kez bir Türk kadına uygulandı ve 37 yaşın üstünde olan bu kadın yaklaşık 3 aylık hamile.

Maliyeti tüp bebek tedavisinden biraz daha yüksek olacak bu tedavi ilk 20 hastaya ücretsiz uygulandı. Tedavi fiyatı 5 ile 10 bin dolar arasında değişiyor. Şu an tespit edilmiş bir yan etkisi olmayan tedavide vak'a sayısı arttıkça kullanılan ilacın yan etkisi olup olmadığına da bakma fırsatı yakalanacak.

Tedavi için tüp bebek başarısızlıkları olan tüm kadınlar başvurabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Buluş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement