Tunus'ta Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta Genel Seçime Doğru

Tunus\'ta Genel Seçime Doğru

Yasemin Devrimi'nin ardından ilk kez 26 Ekim'de düzenlenecek parlamento seçimde kadın adayların oranı yüzde 47 1300 adayın yer aldığı listenin ilk sırasında sadece 149 kadın yer alıyor.

24.10.2014 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yasemin Devrimi'nin ardından yapılacak ilk parlamento seçimlerine hazırlanan Tunus'ta kadın seçmenlerin sayısındaki artış dikkati çekiyor. Tunus'ta 26 Ekim Pazar günü düzenlenecek genel seçimde aday olan kadınların oranı yüzde 47. Kadın aday oranı, 2011 yılında Milli Kurucu Meclis için yapılan seçimlerde yüzde 45 düzeyindeydi.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun yayımladığı istatistiklere göre, ülkedeki yaklaşık 5 milyon seçmenden yüzde 50,5'i kadınken parlamentoya girmek için yarışacak kadın adayların oranı yüzde 47.

Partilerin milletvekili aday listelerinde bin 300 kişi yer alırken, seçilme şansı yüksek sıralarda ise sadece 149 kadın aday kendine yer bulmayı başardı. Dolayısıyla seçilebilecek kadınların oranı yüzde 12'den daha az bir seviyeye düşmüş oldu.

Ayrıca bu oran bölgeden bölgeye de farklılık gösteriyor. İstatistiklere göre, daha kalabalık kentlerde aday listesinin ilk sıralarında yer alan kadınların sayısı daha fazla.

Bu kapsamda kuzeydoğudaki Nabeul kentinde milletvekili aday listelerinin üst sıralarında yer alanların yüzde 28'ini, başkent Tunus'ta yüzde 22'sini, Sousse kentinde ise yüzde 14'ünü kadınlar oluşturuyor.

Güneybatıdaki Gafsa, halk ayaklanmasının başladığı Sidi Bouzid gibi ülkenin iç kesimlerindeki kentlerde ise listelerdeki yerlerine göre kadınların seçilme şansı daha düşük kalıyor. Söz konusu kentlerde parlamentoya girme olasılığı güçlü olan adaylar arasında kadınların oranı yüzde 1'e kadar geriliyor.

Partiden partiye de kadın adayların sayısı ve sıralamadaki yerleri farklılık gösteriyor -

Merkez soldaki Tunus İçin Birlik Cephesi'nde ilk sıralarda yer alan kadınların sayısı 10 olurken, Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki'nin Cumhuriyet için Kongre Partisi'nde (CPR) bu sayı yalnızca 6.

Kadın ve Aile Bakanı Neila Şaban, konuya ilişkin açıklamasında, 2011'deki seçimlere oranla kadın seçmen sayısındaki artışın sivil toplum kuruluşlarının çabalarının ürünü olduğunu belirtti.

Tunuslu kadınların siyasete katılımının hala yetersiz olduğunu vurgulayan Şaban, yeni anayasa kadın erkek eşitliğini göz etse de söz konusu eşitliğin daha da sağlam temellere oturması için farklı mekanizmaların uygulanması gerektiğini kaydetti.

Demokrasi İçin Birlik Partisi'nin adaylarından Necla Bouriel ise kadın adayların seslerini daha fazla duyurabilmesinin önemine işaret etti.

Bouriel, seçimin ardından parlamentoya giren kadınların Tunuslu tüm hemcinslerini temsil edeceğini dile getirerek, kadın milletvekillerinin kadınların haklarını parti ideolojisinden bağımsız olarak savunmaları gerektiğine dikkati çekti.

Nahda Partisinin adayı Saida Ounissi de Tunus'ta eleştirilen ve hatta alay edilen kadınlara yönelik anlayışın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. - Tunis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta Genel Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da aşırı yağış sonucu ağaç yola devrildi
    12:12 Aydın'da aşırı yağış sonucu ağaç yola devrildi

    Aydın'ın Buharkent ilçesinde etkili olan aşırı yağışa dayanamayan bir ağaç, yola devrildi. Olay sonucunda olası bir kazanın önüne geçildi ve belediye ekipleri tarafından ağaç kaldırılarak trafik normale döndü.

  • Samsun'da Polis Olarak Tanıtıp Dolandıran Şüpheli Yakalandı
    12:09 Samsun'da Polis Olarak Tanıtıp Dolandıran Şüpheli Yakalandı

    Samsun'da telefonda kendisini polis olarak tanıtan bir şüpheli, yaklaşık 300 bin lira değerindeki ziynet eşyası ve parasını alan H.I.K'nin evine gitti. Dolandırıldığını anlayan H.I.K, polise başvurdu. Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri, zanlının adresine operasyon düzenleyerek S.A'yı gözaltına aldı. Zanlının üzerinde yapılan aramada ise çeşitli ziynet eşyaları ve para ele geçirildi.

  • Denizli'de 42 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan şüpheli yakalandı
    12:08 Denizli'de 42 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan şüpheli yakalandı

    Denizli'de hırsızlık suçundan 42 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan şüpheli, Denizli İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. Şüphelinin hırsızlık suçundan arandığı ve 42 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla arandığı belirtildi.

  • Beşiktaş Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor
    12:07 Beşiktaş Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor

    Beşiktaş Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çeşitli etkinliklerle kutlayacak. İsmet İnönü Spor Tesisinde oyun aktiviteleri, sahne showları, tiyatro gösterimleri ve söyleşi gibi etkinlikler düzenlenecek. Beşiktaşlı vatandaşlar ise Ata'nın huzuruna çıkacak.


Advertisement