Tunceli'de, 'Dersim'in Kayıp Kızları' Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de, 'Dersim'in Kayıp Kızları' Belgeselinin Galası Yapıldı

Tunceli\'de, \'Dersim\'in Kayıp Kızları\' Belgeselinin Galası Yapıldı

Tunceli'de 1938 yılında yaşanan olaylar sırasında kaybolan kızların konu edildiği 'Dersim'in kayıp kızları' belgeselinin ikincisi olan 'Hay Vay Zaman' adlı filmin galası Tunceli'de yapıldı.

31.10.2014 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de 1938 yılında yaşanan olaylar sırasında kaybolan kızların konu edildiği 'Dersim'in kayıp kızları' belgeselinin ikincisi olan 'Hay Vay Zaman' adlı filmin galası Tunceli'de yapıldı.

Nezahat Gündoğan'ın yönetmenliğini yaptığı ve 2013 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri özel ödülü alan, 'Hay Vay Zaman' belgeselinin galası, bugün Tunceli'de yapıldı. 1938 olayları sırasında bir asker tarafından evlatlık olarak alınan Emoş Gülver ve kızı Serpil Temtek, 76 yıl sonra Tunceli'ye gelerek akrabalarını arama çabasının anlatıldığı film, sinema salonunda gözyaşları arasında izlendi.

YAŞADIĞIM HEYECANIN VE ACININ TARİFİ YOK

Film öncesi konuşan Emoş Gülver, doğduğu topraklara geldiği için mutlu olduğunu, olaylarda ölen insanların arasından sağ kurtulduğunu belirterek şunları söyledi:

"1938 Dersim katliamı sırasında annem, babam, bütün ailem Tüllük Köyü'nde bir arazide yüzlerce kişi ile birlikte kurşuna dizildi. O sırada ben de annemin yanındaydım, herkes öldü, ben sağ kurtuldum. Ağabeyim vardı o da yaralı kurtuldu. Ağabeyim ile birlikte saatlerce yürüdük evimize doğru gittik, ağabeyim orada öldü, ben ortada kaldım. Köye gelen bir subay evlatlık alarak Tunceli merkeze getirdi. Bir süre burada kaldık. Askeri harakat bitince İstanbul'a götürdüler ve orada farklı bir yaşam devam etti ve evlenerek oraya yerleştim. Bu yaşıma gelinceye kadar hep ailemi, kökenimi aradım. Ama belgeseli çeken Nezahat Gündoğan ile irtibat kurarak 2 sene önce Tunceli'ye kızım Serpil ile birlikte gelerek, 76 yıl sonra doğduğum toprakları gördüm, yaşadığım heycanın, acının tarifi yok."

BİR SUBAY EVLATLIK ALDI

Annesi ile birlikte belgesel çekimleri ve filmin galası için Tunceli'ye gelen Serpil Temtek ise, "Annem Dersim katliamından sağ kurtulmuş ve onu evlatlık alan bir subay ile birlikte İstanbul'a gitmiş. Annem hep anlatırdı o yaşadığı zulmü, çileyi ve sıkıntıları. Yıllarca bize kökenlerini nasıl bulacağını anlattı. Ailesinden bir iz aradı ama hiçbir şeye ulaşamadık. İki sene önce Nezahat hanım ile irtibat kurduk ve bazı yakınlarımıza ulaşabildik" dedi.

YARALI ANNEMİ BİR ASKER BULMUŞ

Almanya'da yaşayan ancak belgesel filmi izlemek için Tunceli'ye gelen Sema Akbulut da, filmde konu edildiği gibi annesi Fatma Bulmuş'un bir subay tarafından evlatlık alındığını beliterek, "Annem Fatma Bulmuş 1931 doğumluydu ve Dersim olayları sırasında bütün ailesi öldürülmüş. Annem yaralı olarak sağ kurtulmuştu, annemin omzunda kurşun yarası izi ölünceye kadar duruyordu. Aslında soyadı 'Bulmuş' değil. Ama bir asker tarafından bulunduğu için ona bu soyadını vermişler. 44 yaşında erken bir şekilde ölen annem hep bana anlatırdı. 'Ben Tunceliliyim, Kürdüm Çemişgezekliyiz diye söylerdi. Ben İstanbul'da doğup büyüdüm ve evlenerek Almanya'ya yerleştim iki kızım var" dedi.

BELKİ BİR YAKINIMA ULAŞIRIM

İlk kez geldiği Tunceli'de belgesel yönetmeni Nezahat Gündoğan ile bir araya gelen Sema Akbulut, "Basından duymuştum. 'Hay vay zaman' adlı kitabın yazarı Kazım Gündoğan ve film yönetmeni Nezahat Gündoğan ile irtibata geçtim. Belki bir yakınıma bir gün ulaşırım diye umut ediyorum" dedi.

Filmin galasından önce belgeseli izlemeye gelen Tunceliler, "Dersim'in kayıp kızları" ile tanışarak sohbet etti. Filmin'in yönetmeni Nezahat Gündoğan da gösterim öncesi yaptığı konuşmada şöyel konuştu:

"Bizler ilk olarak Munzur akmazsa ismiyle Dersim'deki barajları konu eden bir film çektik. Sonra Dersim'in kayıp kızları belgeselinin ilki olan 'Bir tutam saç' filmini çektik. 1938 Dersim katliamı sırasında ailelerinden kopartılarak askerlere evlatlık verilen Dersimli kızların hikayasi vardı. O belgeselden sonra Dersim'in kayıp kızları belgeselimizin ikincisi olan 'Hay vay zaman' filmini çektik. Yine askerlere evlatlık verilen Dersim'in kayıp kızlarından olan Emoş Gülver ve kızı Serpil'in Dersime 76 yıl sonra gelerek kökenlerini aramasını anlatan filmi çektik. Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Bu filmden sonra yüzlerce kişi bize başvurarak kökenlerini araştırılmasını ve Dersim'deki yakınlarını bulmak için yardım istedi. Bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." - Tunceli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli'de, 'Dersim'in Kayıp Kızları' Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Dersimli 62: Atatürk gibi bir lider bir daha asla dünyaya gelmez. 0 0 Yanıtla
  • Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı
    17:08 Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı

    Fatih'te bulunan İSPARK'a motosikletle gelen 2 şüpheli, bir şahsı bacağından silahla vurarak 110 bin dolarını çaldı. Dehşete düşüren hırsızlık anları güvenlik kamerasına yansırken, şüphelilerin yakalanmasına yönelik polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • Bakan Kacır: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Bakan Kacır: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin astronotu Alper Gezeravcı'nın seçim malzemesi olarak kullanıldığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakan Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi ve uzay programıyla ilgili kazanımların gençlerle paylaşılmasının kıskanıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın 8 Temmuz'da uzaya gönderileceğini açıkladı.

  • Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi
    17:07 Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi

    Eskişehir Kuryeler Birliği mensupları, CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce'nin 'Kurye Dostu Belediye Protokolü'ne imza atmamasına tepki gösterdi. Birlik Başkanı Gökay Başar, kuryelerin hayatının pazarlık konusu olmadığını vurgulayarak protokole imza atan adaylara başarı diledi.

  • Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi
    17:07 Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Eldivan ilçesinde düzenlenen mitingde atanamayan öğretmenler ve emeklilerin oyuna talip olduğunu söyledi.

  • Samsun'da bir kişiyi bıçakla yaralayan şahıs tutuklandı
    17:05 Samsun'da bir kişiyi bıçakla yaralayan şahıs tutuklandı

    Samsun'un Canik ilçesinde meydana gelen olayda, R.A. isimli kişi bıçaklı saldırıya uğradı ve yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen A.C. isimli şahıs polis tarafından gözaltına alındı. A.C., mahkemeye çıkarıldıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Kişi Tutuklandı
    17:05 Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Kişi Tutuklandı

    Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında çalışma yapan polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yaptığı bilgisi edinilen B.T.'yi gözaltına aldı. B.T., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü
    17:05 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nevşehir'deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini ve toplam işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ve dolar bazında milli gelirin 1 trilyon doları aştığını belirtti.

  • Ali Babacan: Deprem geliyorum diyor, yapı stokumuz gözden geçirilmeli
    17:05 Ali Babacan: Deprem geliyorum diyor, yapı stokumuz gözden geçirilmeli

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bingöl'e yaptığı ziyarette deprem konusuna dikkat çekerek, mevcut yapı stokunun gözden geçirilmesi ve sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Babacan ayrıca Gazze'deki Filistinlilerin zulüm altında olduğunu ve İsrail saldırılarında binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

  • Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var
    17:04 Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzon Emniyeti'nin maça polis tahsis etmemesi ve tahsis ettiği polisleri dışarda bekletmesinin büyük bir zaaf olduğunu belirtti. Koç, emniyet müdürünün hala görevde olmasının da kendilerine bir mesaj olduğunu söyledi.

  • Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı
    17:03 Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı

    Marmaris Belediyesi'nin Datça Yolu üzerinde yapılan yeni hizmet binası bugün gerçekleştirilen törenle açıldı. Başkan Mehmet Oktay, açılış töreninde tüm belediye çalışanlarına teşekkür etti ve yeni dönemde başarılar diledi.

  • Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir halkını oy kullanmaya davet etti
    17:02 Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir halkını oy kullanmaya davet etti

    Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler öncesinde kent halkını oy kullanmaya davet etti. Başkan Ataç, Eskişehir'in gelişimi için birlik ve beraberlik içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement