Tüketiciler Birliği, Elektrik ve Su İsrafını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Tüketiciler Birliği, Elektrik ve Su İsrafını Değerlendirdi

Tüketiciler Birliği, Elektrik ve Su İsrafını Değerlendirdi

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde bedeli ödenmediği için her yıl milyonlarca lira tutarındaki elektrik ve suyun israf edildiğini açıkladı.

28.08.2015 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde bedeli ödenmediği için her yıl milyonlarca lira tutarındaki elektrik ve suyun israf edildiğini açıkladı. Avukat Çaprak, elektrik ve suyun bu denli yüksek oranda israf edildiği bir yerde, kullandığı elektrik ve su faturasını düzenli ödeyen halkın bu yüzden mağdur edildiğini savundu.

İstanbul'un Avrupa yakasından sonra en fazla elektriğin, yıllık yaklaşık 20 milyar kWh ile DEDAŞ dağıtım bölgesindeki 6 ilde harcandığını açıklayan Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, bu illerde her yıl 8 milyar kWh elektriğin israf edilerek boşa harcandığını söyledi. Bahse konu illerde sadece israf edilen elektriğin parasal değerinin 2.7 milyar lira olduğuna dikkat çeken avukat Çaprak, bu para ile her yıl 24 derslikli 420 okul, 75 yataklı 115 devlet hastanesi, 300 öğrenci kapasiteli 150 öğrenci yurdu yapılabileceğini kaydetti.

Halktan elektriği israf etmemelerini isteyen avukat Çaprak, "Memleketimiz, ülkemiz ve insanlarımızın geleceği için ne elektrik enerjisini, ne de suyumuzu israf etmeyelim. Unutmayalım ki israf edilen her birim elektrik enerjisinde bizim kadar komşumuzun da hakkı vardır. Biz elektriği israf edersek, ortaya çıkacak arızadan dolayı yaşanabilecek kesintiden komşumuz veya bir yakınımız olumsuz etkilenecektir. Yine yaşanacak salınımlardan bu insanlar kaliteli enerji alamayacaktır. Elektriğe bağlı olarak yaşamak zorunda olan insanları da düşünerek, elektriği israf etmememiz gerekiyor" dedi.

"ELEKTRİK GİBİ SU DA İSRAF EDİLİYOR"

Su israfında da değinen Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, Türkiye genelinde tarımsal sulamanın yüzde 50'sinin söz konusu 6 ilde yapıldığını hatırlatarak, "Maalesef elektrik gibi burada yeraltı su kaynakları da verimsiz bir şekilde kullanılıyor. Elektriği yüzde 95 düzeyinde bedel vermeden kullanan çiftçi, ne yazık ki enerjiye bedel ödemediği için aşırı sulama yapmaktadır. Aşırı sulama nedeniyle daha önceleri 70-80 metreden yeraltı suyu çıkarılabilen birçok yerde, ne yazık ki günümüzde 600-700 metre derinlere inilerek su çıkarılıyor. Bu da hem daha fazla iş gücü, hem de daha fazla enerji harcamak anlamına geliyor. Çiftçi gece serinde sulama yapmak yerine gün ortasında tarlasını suluyor. Tarlaya gönderilen suyun önemli kısmı sıcaktan buharlaşıyor. Yapılan böylesi gereksiz ve aşırı sulama sonunda da verimli tarım arazileri çoraklaşıyor. Bir yandan elektrik, diğer yandan yeraltı suları da bu şekilde israf ediliyor" diye konuştu.

"ELEKTRİK KULLANIMI 9 KAT FAZLA"

Avukat Çaprak değerlendirmesi sırasında, bedeli ödenmeyen elektriğin hangi boyutta israf edildiğinin belirlenebilmesi için yapılan bir araştırmayı da örnek gösterdi. Çaprak, ısınmasını doğal gaz ile yapan ve güneş enerjisi sistemi bulunan 3+1 büyüklüğündeki bir evde ayda 422 kWh elektrik kullanılırken, aynı büyüklükte olan ancak, bedeli ödenmediği için ısınmasını elektrik ile yapan evde ise bunun yaklaşık 9 katı olan 3.758 kWh elektrik kullanıldığını söyledi. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı avukat Hüseyin Sami Çaprak, enerji israfının aslında Türkiye'nin sorunu olduğunu kaydederken de şöyle dedi:

"Bahse konu 6 ilde kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 75 dolayında. Yani her 4 kişiden 3'ü kullandığı elektriğin parasını vermiyor. Böyle olunca parasını ödemediği elektriği tutumlu kullanmıyor, aksine israf ediyor. Yapılan bu araştırmanın sonucu da bunu doğruluyor. Elektrik enerjisi her ne kadar ülkedeki barajlardan sağlanıyorsa da, yaklaşık yüzde 60 dolayında doğal gaz ile elde edilmektedir. Doğal gazın da yurt dışından ithal edildiğini düşünürsek, israfın tüm ülkemize verdiği zararın boyutunu daha iyi tasavvur edebiliriz." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tüketiciler Birliği, Elektrik ve Su İsrafını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • elime ne siçarsan yüzüne onu sürterim: Elektrigi yurt dişina yani bulgaristana yunanistana khv sini 90 kuruştan ver halkinada 400 kuruştan ver ondan sonra gel halka hirsiz söyle.. asil hirsiz sizlersiniz.. yok dogal gaz pahali yok baraj suyu az yok bilmem ne..acaba biz size yani dedaşa helal ediyoruzmu yok etmiyoruz haram olsun sömürene bizleri çagdaş köle yapana... 1 0 Yanıtla
  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement