Tuğrul Türkeş: Orada Güvenlik Tedbiri Alınmaması Zafiyet Değildir - Son Dakika
Güncel

Tuğrul Türkeş: Orada Güvenlik Tedbiri Alınmaması Zafiyet Değildir

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Ankara saldırısına ilişkin "Olayda ihmal var mı? Araştırılıyor ama orada bir güvenlik tedbirinin alınmaması bir zafiyet değildir." dedi.

12.10.2015 10:48  Güncelleme: 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Buradaki hedef Türkiye'dir, başka hiçbir hedefi aramamak lazım. 'Bu barış toplantısıydı, orada değişik sivil toplum örgütlerinin temsilcileri vardı, acaba hedef bunlar mıydı?' Hayır. Bunun hedefi Türkiye'dir ve topyekun bütün Türk vatandaşlarıdır. Bu bir terör saldırısıdır. Buna, 'ama içinde şu var, bu var' diye bakmak doğru değil" dedi.

"HEDEF TÜRKİYE"

AA Editör Masası'na konuk olan Türkeş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. "Ankara'da 97 canın yitirilmesine neden olan, yakın tarihin en büyük ve acımasız saldırısını yapanların hedefi neydi? Terör saldırısı amacına ulaştı mı? Bu saldırıya nasıl cevap verilmeli?" sorusu üzerine Türkeş, olayın çok üzücü ve vahim olduğunu, Türkiye'nin tarihinde bu kadar fazla ölümlü bir terör olayının son zamanlarda hiç yaşanmadığını söyledi.

Bundan dolayı 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini hatırlatan Türkeş, "Buradaki hedef Türkiye'dir, başka hiçbir hedefi aramamak lazım. 'Bu barış toplantısıydı, orada değişik sivil toplum örgütlerinin temsilcileri vardı, acaba hedef bunlar mıydı?' Hayır. Bunun hedefi Türkiye'dir ve topyekun bütün Türk vatandaşlarıdır. Bu bir terör saldırısıdır. Buna 'ama içinde şu var, bu var' diye bakmak doğru değil" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'Yİ ÇEKEMEYENLER..."

Türkeş, saldırıya ilişkin değerlendirmelerin, dünyadaki son 8-10 yıllık gelişmelere, Afrika'da "Arap Baharı" diye başlayan ve çoğu ülkede hüsrana dönen olaylara, Ukrayna ve Gürcistan'da yaşananlara bakılarak yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye bölgesinde lider ve önemli ülkelerden biridir. Türkiye ekonomide dünyada 17'nci büyük ekonomidir. Bütün bunları çekemeyenler, rahatsızlık duyanlar bu işin içinde olabilirler. O bakımdan oradaki canlı bombaların kimliği, kişiliği, nasıl olduğunu anlamak bakımından mühimdir. Ama bu, bugüne kadar mücadele ettiğimiz terör örgütlerinin kabiliyet ve kapasitesinin üzerinde planlanmıştır. Bir kere canlı bomba varsayımına baktığımızda, kişinin kendisi patlayıcıyı hareketlendirdiği varsayılır. 3 saniye arayla ikinci şahısın kendini böyle bir şeyde patlatmak için düğmeye, mekanizmaya ellemesi mümkün değil. Refleks olarak yani bir patlama oldu, siz patlamanın olacağını bilseniz dahi kafanızı çevirseniz, oradan kafanızı geriye çevirseniz 3 saniyeden fazla sürer. İkincisi maksimum zayiat verdirilmek için planlanmış gibi ikisi birbirinden belli aralarda. Tesadüfen o kalabalıkta eğer şahıslar patlayıcı ile orada dolaşıyor olsalar, birbirlerine yakın da olabilir. Bu bir tesadüf mü o kadar alanın iki tarafında olması? Bunlara da bakmak lazım. Bu olay çok kısa zamanda arkasındakilerle ortaya çıkabilecek bir olay değil, çok ince, kritik ve hassas değerlendirmelerin yapılması lazım."

"CANLI BOMBALAR KISA SÜREDE BULUNUR"

Canlı bombaların kimler olduğunu güvenlik güçlerinin çok kısa zamanda bulacağını ifade eden Türkeş, "Canlı bomba olabilecek insanların, fanatiklerin zaten kayıtları vardır. Onların üzerinden gider ama 'Türkiye'yi etkilemedi' demek mümkün değil, hepimiz etkilendik. Üzücü bir olay ve Türkiye'ye karşı yapılmış bir olay. Daha da önemlisi Türkiye'nin başkentinde yapılmış bir olay" diye konuştu.

"ORADA TEDBİR ALINMAMASI ZAFİYET DEĞİLDİR"

Türkeş, olayda ihmal olup olmadığının çok yönlü araştırıldığını aktararak, "Orada bir güvenlik tedbirinin alınmaması bir zafiyet değildir. Orada miting yapılacak alandan 2-3 kilometre uzakta, insanlar otobüslerden, trenden, kitle taşıma araçlarından inip meydana doğru hareket ediyorlar. Orada, gardan gelip, başka işleri için şehre giden insanlar da var, başka maksatlarla gelip geçenler de var" dedi.

Devletin, miting alanına giriş ve çıkışları kontrol edebileceğini kaydeden Türkeş, şöyle devam etti:

"Son 1-2 günlük televizyonlardaki konuşmalara bakıyorum, 'Orada güvenlik güçleri yoktu' diye ısrarla, altını çizerek bazıları söylüyor. Peki güvenlik güçleri olsaydı o zaman da 'burada, bu güvenlik güçlerinin işi ne?' diye tepki olacaktı, belki de ondan itiş, kakış olacaktı. Tren garının karşısındaki alan hem serbest trafiğin aktığı hem de miting alanına giriş yapacak grupların toparlanıp, yürüyüşe geçtikleri bir alan. Ama bütün bunlara rağmen tabii ki konu çok yönlü olarak araştırılıyor."

Türkeş, "Şahıslarla ilgili emniyet çok kısa süre içinde bir tahkikat yapar mı?" sorusuna, "DNA testiyle... Bazı zaten şüpheliler var" karşılığını verdi.

"SIHHIYE MEYDANI'NDA POLİS NOKTALARI VARDI"

"Hangi örgüt olduğuna da kısa sürede ulaşılabilir mi?" sorusu üzerine Türkeş, "Örgüte ulaşsak dahi bunun arkasındaki esas büyük aklın ne olduğunu bulmak zaman alacak" yanıtını verdi.

"Suruç saldırısı" hatırlatılarak, "Emniyetin toplantı yeri dışında bir arama talebinde bulunması, katılımcıların tepki koymasına neden olan bir hadise olmuyor mu?" sorusuna, Türkeş, "Barış mitingiyle ilgili bu platformun talep ettiği Sıhhiye Meydanı'dır. Sıhhiye Meydanı'nda bariyerler konulmuştur, polis noktaları vardır" cevabını verdi.

Türkeş, kişilerin, bireysel olarak bir grupla birlikte yürümelerinin özgür iradeleri olduğunu belirterek, devletin buna karışamayacağını ve karışmadığını söyledi.

Herhangi bir yanlışı düzeltmeye çalışmadığını vurgulayan Türkeş, tren garının önündeki durumun doğru algılanması gerektiğinin altını çizdi.

"HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, saldırıya ilişkin doğrudan hükümeti ve devleti suçlayan açıklaması oldu. Bu açıklamaları, saldırılar karşısında muhalefetin genel tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Türkeş, "Bu olaya hükümetimiz, başından beri çok hassasiyetle ve dikkatle davranmıştır. Hiçbir partizanca üslup ve yaklaşım içinde olunmamıştır ve bunlardan da kaçınılması gerektiğini de defaatle ifade ettik. İktidarın yetkilileri değişik platformlarda söyledi" dedi.

"BİZ SEÇİM HÜKÜMETİYİZ"

Diğer siyasi partilerin, özellikle de HDP'nin yaklaşımının "rahatsız edici" olduğunu ifade eden Türkeş, saldırının, Türkiye'ye yönelik olduğunu, bunu görmekten aciz olanların, siyasette başarı ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, saldırının sadece mitinge yönelik değil, tren garından çıkıp yürüyen insana da yapıldığını belirterek, "Açık bir alan, miting meydanı değil ki. Suruç'taki olaylarda, diğer taraflarda yapılan bazı olaylar miting meydanına yönelikti. Burada ise Ankara Garı'nın orada. Kendi aralarında toplanma alanına koymuşlar. Bunu göre göre 'bundan siyasi bir çıkar sağlar mıyım' demek, en azından çirkin bir davranıştır" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dağlıca olayında olduğu gibi Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek bilgi alışverişinde bulunduğunu anımsatan Türkeş, bunun önemli olduğunu, Anamuhalefet partisinin böyle bir tutum içine girmesini doğru bulduğunu kaydetti. Türkeş, şunları ifade etti:

"Şu anda bir siyasi iktidar bile denemez, bir seçim hükümetiyiz biz, bir kere aymazlık orada. Bu seçim hükümetidir, bu seçim hükümetini itham etmeye kalkmak, cehaletle eşdeğer olur. Yani kendileri girmeyerek bu seçim hükümetine sorumluluktan kaçtılar. Şimdi sorumluluğu üstlenenlere, 'sen niye sorumlu olarak orada oturuyorsun?' demek de aymazlıktan başka bir şey değil."

"Çözüm Süreci'nin kesilmesi kimin işine yarar, kim kaybediyor?" sorusu üzerine, Türkeş, "Burada belki iyi niyetle belki bir varsayım üzerinden ...

Tuğrul Türkeş: Orada Güvenlik Tedbiri Alınmaması Zafiyet Değildir
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tuğrul Türkeş: Orada Güvenlik Tedbiri Alınmaması Zafiyet Değildir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (47)

  • murat: Tek gerçek akparti gerisi ihanet şebekesi ağrılı 0404 77 165 Yanıtla
  • MEHMET: sen bi sus karektersiz satılmılş hain bi de utanmadan çıkmış ........tövbe tövbe 126 30 Yanıtla
  • mhp 66: senin sah damarin catlamis 84 26 Yanıtla
  • Abbas Azeri Turk: ALPARSLAN TURKES SAG OLSAYDI - AKP ILE KOALISYON YAPARDI SU AN !!! 9 91 Yanıtla
  • mert: ??Yuuuuuuuuuuh 76 21 Yanıtla
  • Abbas Azeri Turk: _ANLARA DA KI PATLAMADAN HUKUMET SORUNLU DEGIL ASLA _____BU OLAY TEROR OLAYI DI VE SORUMLU LAR DA TERORIST GRUPLARDIR : TERORU DESTEKLEEYENLERDE VAR BUNLARDAN BIRIDE DHKCP NI DESTEKLEYEN CHP DIR. 35 57 Yanıtla Doğru analiz: Azeri bozuntusu tayip sizi de koyun yapmış anlaşılan 0 4
  • ŞEHİD NAMIRN: Yav hele şu tipe yav 76 15 Yanıtla
  • BENCE BÖYLE : Ya nedir..Zeka özürlü. Sende fikir beyan eder oldun ha.. 81 7 Yanıtla
  • 49: HDP PKK ermenidir. Bunlari savunan kürtler sizde zere beyin yok 53 28 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu
    09:44 Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu

    Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki konuşma engelli İbrahim Atalay ile 21 yaşındaki işitme engelli Ali Develi, askerlik yapma hayallerini gerçekleştirmek için bir günlük temsili askerlik yaptı. İlçe jandarma komutanlığı tarafından eğitim verilen ve nöbet tutan özel bireylere terhis belgesi verildi. Aileler, bu mutlu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi
    09:38 AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi

    Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şubesi tarafından 'Gazze İftarı' düzenlendi. Programda hurma, çorba ve ekmek ile iftar yapıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin ve Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan da konuşma yaptı.

  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.


Advertisement