Ttk 26. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Ttk 26. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı

Ttk 26. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülecek olan, 01 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasını kapsayacak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 19 Mart 2015 tarihinde Zonguldak’ta TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda açılış oturumuyla başladı.

19.03.2015 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülecek olan, 01 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasını kapsayacak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 19 Mart 2015 tarihinde Zonguldak'ta TTK Genel Müdürlüğü Salonu'nda açılış oturumuyla başladı.

TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin açılış oturumuna TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş Kamu-İş Sendikası Genel Sekreteri Abdullah Kahraman, TTK Genel Müdür Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Müessese Müdürleri, GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, GMİS Şube Başkanları ve yöneticileri ile kurumların TİS Komisyonlarında görev alan uzmanlar katıldı.

ALABAŞ; "TALEPLERİMİZ ÇOK NET"

TTK TİS Açılış Oturumu'nda bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 4 öncelikli ve net talepleri olduğunu belirterek, TTK'nın işçi açıklarının giderilmesi, farklı ücret uygulamasına son verilmesini, gruplu işçilerin daimiye geçmesini ve en az iki asgari ücret düzenlemesinin Çalışma Bakanı'nın ifade ettiği şekliyle uygulanmasını istediklerini belirtti. Alabaş yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin köklü kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda, Türkiye'nin en eski sendikalarından biri Genel Maden-İş olarak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimize başlayacağız. Türkiye'de 26'ıncı dönem sözleşmesini yapacak olan ender kuruluşlardan biriyiz. Nispeten oturmuş bir toplu sözleşme düzenimiz var. Hatta aramızda devlet adına bu sözleşmenin noktasını, virgülünü ezberlemiş arkadaşlarımız var. Buna rağmen 25. Dönem Sözleşmemizi son günlerde imzaladık. Tıpkı 1964 yılında imzalanan ilk sözleşmemiz gibi. Umarız 26. Dönem Sözleşmemizi daha geniş kapsamlı bir uzlaşmayla ve son günlere kalmadan güle oynaya imzalarız. Bizim taleplerimiz çok net" dedi.

KAHRAMAN: "TTK, TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ BİR KURUMDUR"

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman da TTK'nın Türkiye için de değerli bir kurum olduğunu ifade ederek, "TTK, bizim önem verdiğimiz üyelerindendir. Çünkü yaptıkları işler özeldir ve bir başka kurum tarafından yerine getirilmeyen zor bir işi, taşkömürü üretim işini yapmaktadır. Bu vesileyle son zamanları özellikle yeraltı maden üretiminde maalesef üzücü kayıplarla geçirdik. Soma'da ve Ermenek'te kaybetmiş olduğumuz değerli kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İstiyoruz ki ve temenni ediyoruz ki yeraltı madenciliğinde hiçbir iş kazası olmaksızın üretimi sürdürelim ve yolumuza devam edelim. TTK, yeraltı madenciliğinin öncü, örnek, her bakımdan yetişmiş iş gücü ve yetişmiş yöneticileriyle ülkemiz açısından değerli bir kurumdur.

Biz bunu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ve müzakerelerinde sürekli dikkate alırız.

Elbette kamu işveren sendikaları olarak sadece bir iş kolunda, sadece bir sektörde toplu iş sözleşmesi yapmıyoruz. Tüm iş kollarında ve tüm sektörlerde toplu iş sözleşmesi yaptığımız için bir denge, bir ahenk sağlamak zorundayız" dedi.

İNAN: "MADEN İŞÇİSİ NE ALSA AZ"

TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise maden işçilerinin çok zor bir işi yaptıklarını belirterek "Maden işçisi ne alsa az" dedi. İnan yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesini 1.1.2013 tarihinde başlattık. 31.12.2014 tarihinde de tamamladık. 01.01.2015 tarihinden itibaren de 26. Dönem TİS'i başlatmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası'yla görüşmeleri dostane, birbirimizi dinleyerek, birbirimizi anlamaya çalışarak ve kurumun menfaatlerini de gözeterek bugüne kadar getirdik. Bundan sonra da böyle olacağına inanıyorum. Maden işçileri son derece zor şartlarda işini yapan, zaten mevzuatta da ağır ve tehlikeli işler kapsamında birinci sırada yer alan bir işi görmektedir. Ne alsa azdır. İmkanlar ölçüsünde biz de en iyisini vermek üzere gayretlerimizi sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.

İKİNCİ TOPLANTI 25 MART'TA ANKARA'DA YAPILACAK

TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin ilk maddesinin kabul edildiği açılış oturumunda görüşmelere 25 Mart 2015 tarihinde Ankara'da Kamu-İş'te devam edilmesine karar verildi.

TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 83 asıl, 3 geçici madde ile 7 ekten oluşuyor. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ttk 26. Dönem Tis Görüşmeleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement