Torba Yasayla Emekliye Zam, İşçiye İzin, Bağ-Kur'luya Borç Dondurma Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Torba Yasayla Emekliye Zam, İşçiye İzin, Bağ-Kur'luya Borç Dondurma Geldi

Torba Yasayla Emekliye Zam, İşçiye İzin, Bağ-Kur\'luya Borç Dondurma Geldi

Torba Yasa ile SSK'lıdan Emekli Sandığı'na, Bağ-Kur'ludan işçisine 'maaş artışı' odaklı birbirinden farklı pek çok yeni düzenleme getirildi.

28.04.2015 08:49  Güncelleme: 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanunla, emeklilere zam, işçilere ücretli izin konusunda iki önemli düzenleme hayata geçti. Buna göre emekliler Temmuz ayında 3 zam birden alabilecek. Diğer yandan işçiler de, ölüm ve doğum durumunda işverenin insafına kalmadan ücretli izin alabilecekler. Torba kanun da, pek çok konuda düzenlemeler de bulunuyor.

MAAŞLARA ÖNLEM

SGK'nın 2015 yılı Ocak ayı verilerine göre 7.5 milyon emekli bulunuyor. Bunlardan 4.6 milyonu 4/a yani eski SSK'lı, 1.6 milyonu eski Bağ Kur'lu ve 1.3 milyonu ise 4/c yani eski Emekli Sandığı mensubu. 128 bin kişi de malulen emekli durumda.
Bu emeklilerden 4/a ve 4/b emeklisi olan toplam 6.2 milyon kişi Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyon oranı kadar maaş zammı alacaklar. İlk üç aylık enflasyonun yüksek çıkması emeklilerin maaşının erimesine sebep oldu. Bu nedenle Temmuz ayında gerçekleşecek zam ile emeklinin enflasyona yenik düşmesi engellenmeye çalışılacak.

Diğer yandan 1.3 milyon memur emeklisi ise toplu sözleşme gereği hem yüzde 3 zam, hem de eğer altı aylık enflasyon yüzde 3'ten fazla olursa enflasyon farkı alacak. Yani memurların yüzde 3'lük zammı garanti, enflasyon oranına göre daha yüksek zam almaları da mümkün.

SEYYANEN ZAM DA VAR

Temmuz ayında gerçekleşecek ilk zamdan bütün emekliler yararlanacak. Diğer yandan SSK ve BağKur emeklilerine torba kanunla yasalaşan düzenlemeye göre seyyanen zam da yapılacak. Buna göre; maaşı 1.000 TL ve altında olan emeklilere seyyanen 100 TL zam yapılacak. Yani maaşı 900 TL olan emeklinin maaşı zamla 1.000 TL olacak. Diğer yandan, maaşı 1.001 ila 1.099 TL arasındaki emeklilerin maaşları da 1.100 TL'ye tamamlanacak. Dolayısıyla bu ikinci zamdan yalnızca SSK ve Bağ Kur emeklilerinden maaşı 1.099 TL ve altında olanlar yararlanabilecek.
7.5 milyonu aşkın emeklinin yanında 3.1 milyon dul ve yetim ile 128 bin malulün de maaşı temmuzda artacak. Bu kişiler de, Temmuz ayında hem zam, hem enflasyon farkı alabilecekler. Dolayısıyla toplamda 11 Milyona yakın kişi Temmuz ayında maaş zammından yararlanacak.

ÜCRETLİ İZİNDE YENİ DÖNEM...

İşçilere eşinin doğum yapması halinde 5 gün, evlilik, evlat edinilmesi, ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun ölümünde ise 3 gün ücretli izin hakkı sağlandı. Daha önce bu gibi durumlarda işçinin ücretli izin hakkı bulunmuyordu. Bu düzenleme ile işçiler işverenin inisiyatifine kalmaksızın ücretli izinlerini kullanabilecekler.

'ÖDE' EMEKLİ OL!...

Kanunla Bağ-Kur'lulardan prim borcu olanları ilgilendiren çok önemli bir düzenleme de hayata geçti. Daha önce Bağ-Kur tescili yapılmış olmasına rağmen 12 ay ve daha fazla prim borçlular, temmuz sonuna kadar prim borçlarını öderler veya yapılandırırlarsa bu süreleri emekliliklerine ekleyebilecekler. Eğer bu tarihe kadar borçlarını ödemez veya yapılandırmazlarsa, bu süreler sigortalılıklarından silinecek.
Örneğin Ocak 2013 tescilli bir kişinin, Ocak 2014'e kadar primleri ödenmiş, sonra ödenmemiş ise 16 ay prim borcu çıkıyor. Bu kişi borcu yapılandırmaz ise Ocak 2014 ila Nisan 2015 arasındaki sigortalılığı dondurulacak. Bu sayede sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek, emeklilik için bu dönemdeki primlere ihtiyacı yoksa prim borcundan kurtulmuş olacak.
Bu uygulama ile bazı Bağ-Kur'luların 4/a statüsünde emekli olabilmesi de mümkün. Emekliliğine 3.5 yıl kalan biri sürelerini dondurup 4/a'lı olarak çalışmaya başlarsa, SSK'lı olarak emekli olma hakkına kavuşabilecektir.

'SGDP' PRİMİ KALKTI EMEKLİLER YAŞADI!

Emekli olduktan sonra o veya bu nedenle çalışmaya devam etmek durumunda kalan emekliler, kendi işlerini yaparlarsa yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGPD) ödemek zorundaydılar. Bu konuda bilgi sahibi olmayan pek çok emeklimize geçmişte önemli miktarlarda borç çıkmıştı. SGK'nın bu konuda yeterince bilgilendirme yapmadığını bu köşeden pek çok kez ifade etmiştik.

Şimdi SGDP'de yüzde 15'lik oran yüzde 10'a indi. Düzenleme temmuzdan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu sayede emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkanı açarak çalışmaya devam eden emeklinin maaşında en az 50, en fazla 153 TL artış olacak.

SGDP ödeyerek çalışmaya devam edip kendi işini yapan kişi sayısı yaklaşık 635 bin. 635 bin kişinin maaşında 50 ila 153 TL arasında değişen oranda zam söz konusu olacak. Maaşı 1.099 TL'den düşük olan SSK ve Bağ Kur emeklisi, emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmiş ise Temmuzda 3 zam birden alabilecek. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Torba Yasayla Emekliye Zam, İşçiye İzin, Bağ-Kur'luya Borç Dondurma Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • mkara: Lütfen yapmayın 13 Yıldır her hafata rutîn olarak çıkan haber Emekliye müjde Emekliler yaşadı yapmayın kütfen bizimle alay etmeyi bırakın. 31 0 Yanıtla
  • bedel: Issiz olanlarin prim borclarini niye silmiyonuz allh belanizi versin size oy yik ne yaparsaniz yapin 21 2 Yanıtla
  • RECEP ÖZ: OYUM CHP, YE YILDA İKİ MAAŞ FAZLADAN GARANTİ 15 4 Yanıtla
  • HELALİMİNALLAH: NE ZAMMI KİMEEEE 1000 TL ALANA 100 TL EK ZAM 1100 TL ALANA SIFIR TL ! BU AKIL TUTULMASI BU ZULUM ! KIYAK EMEKLİLİK CIKARDINIZ SİZDE HİÇMİ ALLAH KORKUSU YOK ! BU AYLIKLAR HARAMI ZEHİR ZIKKIM OLSUN ! YAHU JAPON HALAT KOPTU DİYE KENDINI ÖLDÜRDÜ ONURUYLA ! SİZ NASIL İNSANSINIZ ! YAHU YÜCE RABBİMİZ VAR -SİZDEN BU HESABI A-L-A-C-A-K 18 1 Yanıtla
  • kaya: 12 yıldır yüzde 3 zama talim milletvekili ve kendilerine gelince yüzde 70 zam sandıkta görüşeceğiz sayın yüzde 3 18 0 Yanıtla
  • günaydın: oy yok 9 9 Yanıtla
  • ONU BUNU BİLMEM: Arkadaş biz özel sektör çalışanları ( modern köleciğini köleleri) bu ülkeye okadar çok hizmet ediyoruzki 100 memurun yapdığını biz tek yapıyoruz memur en az 2500 tl alıp geçinemiyorum demesine karşın biz 950 tl ile nasıl geçinmeye çalışıyoruz memurlar yılda kaç kez çalışıyor kaç saat çalışıyor biz kaç saat çalışıyoruz eğer bu ülkede herşey memura endeklis ise biz ölelim devlet dairesine gidenler bilir memurların asık suratına kendini bir tok sanmasına uyuz oluruz ki bizim maşımızdan kesilen hakkımızdan çalınan vergilerle adamlık sıfatına ulaşıyorlarki 80 adam deil bizi arayıp soran yok varsa yoksa devlet memuru onu bunu bilmem artık bizide görsün bu devlet hükümet 10 8 Yanıtla
  • EFE 78: Seçim geldi ya göz boyama UNRTMADIK EY AKP 23 LİRA ZAM YAPTIGINIZI INŞALLAH SANDIK A GOMULUN 16 2 Yanıtla
  • furkan: Kaynagi nereden bulacaksiniz kardesim siz bizi yunanistana mi cevireceksiniz 2 15 Yanıtla
  • tekin: yalan bagkur borcumuu yapılandırma icin gittim sgk böyle bişey yok dediler akp nin secim yatırımı inanmayın 16 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır
    13:03 Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in süper büyüklükteki pazarının muazzam potansiyelini açığa çıkarmaya devam edecek olmasından dolayı Çin'e yatırım yapmanın geleceğe yatırım yapmak anlamına geldiğini kaydetti. Zhao, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çin'in birçok ülke için önemli bir yatırım kaynağı ve en önemli yatırım destinasyonlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, tüm ülkeleri Çin'in kalkınma sürecinden yararlanmaya ve işbirliği içinde dünya modernleşmesini gerçekleştirmeye davet etti.

  • Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor
    13:03 Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yüksek kaliteli kalkınma sayesinde tüm alanlarda Çin'e özgü modernleşmeyi ilerlettiğini ve bu durumun küresel ekonomik toparlanmaya güçlü bir ivme kazandıracağını ve tüm ülkelerin kalkınması için daha fazla fırsat sağlayacağını belirtti. Çin ekonomisinin 2023'te yüzde 5,2 büyüdüğünü ve 2024 için büyüme hedefinin yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olduğunu ifade etti.

  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve OSB İşbirliğiyle Konut Projesi Başlıyor
    13:02 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve OSB İşbirliğiyle Konut Projesi Başlıyor

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında imzalanan protokolle sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için ucuza kira öder gibi ev sahibi olacakları konutlar yapılacak.

  • İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor
    12:57 İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor

    İklim değişikliğine bağlı mevsim değişiklikleri ile tarlalar ve bahçelerde bilinçsiz tarım ilacı kullanımı bal üretiminde kayba yol açıyor. Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Şükrü Gedik, Adana'da arıcılığın önemini vurgulayarak, iklim değişikliği ve tarım ilaçlarının bal üretimini azalttığını belirtti. Arıcılar, kuraklık ve tarım ilaçları nedeniyle bal üretiminde sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

  • Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı
    12:55 Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. Kaymakam Ünal, böğürtlen yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla bu dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Muhtarlar da bu girişimden memnuniyetlerini dile getirdi.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.

  • Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek
    12:43 Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in gücünü inovasyondan alan kalkınma stratejisine bağlı kalacağını ve bilimsel ve teknolojik inovasyonlar yoluyla endüstriyel inovasyonu teşvik edeceğini belirtti. Zhao ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye ve yapay zeka sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

  • Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi
    12:40 Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi

    Türkiye'nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007'den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleyecek.


Advertisement