Torba Teklif" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Torba Teklif" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba" kanun teklifindeki "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren ve bu suretle menfaat sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddesi uzun süre tartışıldı.

17.03.2015 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba" kanun teklifindeki "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren ve bu suretle menfaat sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddesi uzun süre tartışıldı.

Komisyon, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında toplandı. Komisyon, "çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu gibi düzenlemeleri" de içeren torba kanun teklifini 18. maddeden görüşmeye devam etti.

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, fonun çalışma yöntemi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. KOBİ'lerin finansmana erişimini sağlamak amacıyla 1993 yılında görevlendirilen bir kuruluş olduğunu belirten Kurnaz, kuruluşun 24 ortağının olduğunu söyledi.

Hükümetin 2008 krizinde KOBİ'lerin finansmana erişimini sağlamak amacıyla kuruluşa 1 milyar liralık kaynak aktardığını belirten Kurnaz, toplam 19 bin 450 KOBİ'ye, bankacılık sisteminden şu ana kadar 6 milyar lirayı aşkın kredi kullandırıldığını kaydetti.

Teklifin, "Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle kendisine veya bir başkasına doğrudan yahut dolaylı bir menfaat sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddesi uzun süre tartışıldı.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, maddeden "kendisine veya bir başkasına doğrudan yahut dolaylı" kelimesinin çıkarılması için önerge verdi. Önergeyi eleştiren muhalefet milletvekilleri gerekçelerini anlattı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bu maddenin Bank Asya ile ilgili çıkarıldığının belli olduğunu iddia ederek, "Diyelim; Fenerbahçe ya da Galatasaray Spor Kulübü'nün halka açık hisseleri var ve bir spor gazetesi 'İsmail Kartal'la Aziz Yıldırım kavga etti ve sporcular da ayrıldı' diye başlık atarsa ne olur? Kulübün hisseleri düşerse bunun sorumlusu kim olur? Eğer haberi yapan gazete ya da kişinin hissesi yoksa, sen nasıl menfaat sağladın diye mi soracaksın? Kişi sonuçta yaptığı haberle kulübe zarar vermiş. Gazete de 'ben duyum aldım, haber yaptım' diyebilir. Diyelim suç duyurusunda bulunuldu, siz hakim olsanız bu gazeteye nasıl ceza vereceksiniz?" diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, şirketlerin hisseleri ile ilgili olumsuz olabileceğini söylediği bu tür haberlerden örnekler verdi.

Bu konuda 101 suç duyurusunda bulunulduğunu ancak bugüne kadar bir mahkumiyet kararı verilmediğini belirten Ertaş, "14 tane dava açılmış bu konuda, 2'si hakkında takipsizlik verilmiş, diğerlerinin de yargılaması devam ediyor. Çünkü ortada kazanç yok ve zararı da ikna edecek şekilde ortaya koyamıyorsunuz" dedi. Ertaş, bu tür yorum ve haberlerin herkes tarafından yapıldığını belirterek, "Herkesin maillerini incelesek, herkes hakkında suç duyurusunda bulunmak gerekir o zaman" dedi.

Ertaş, "Spor kulübü ile ilgili bir haber varsa, biz hemen sorduruyoruz, şirket doğruluyor ya da yalanlıyor. Yalan haber varsa tazminat davası da açabilirler. Bu madde ile suçun kapatılması sözkonusu değil, aksine bu suçu işleyenleri cezalandırmaya yönelik bir madde" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ise "Birilerini korumak amacıyla yapıyorsunuz bu düzenlemeyi. Bu madde birini korumaya yöneliktir" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, "(Menfaat sağlamıyorsan istediğin herşeyi yap.) Böyle bir şey olabilir mi? Burada menfaat olup olmaması önemli değil, şirkete zarar verip vermemesi önemli" dedi.

Eleştirilere yanıt veren Vahdettin Ertaş, önergeye katıldıklarını söyleyerek, "Yatırımcı, televizyonda ve gazetede okuduğu habere göre yatırım yapmaz. Herkesin yatırım danışmanı var, her duyduğumuz haberle alım satım yaparsak yanılma ihtimali çok daha yüksek olur. Yatırımcı eğer mağdur olduğunu düşünüyorsa da tazminat hakkı her zaman vardır" sözlerini sarfetti.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bank Asya hakkında beyanatta bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Burada bir zarar sözkonusu mu, Bank Asya zarar gördü mü? Zarar gördü. Peki siz SPK olarak herhangi girişimde bulundunuz mu? Suç duyurusunda bulunmanız lazımdı. Yaptığınız düzenlemede diyorsunuz ki 'yalan, yanıltıcı bir takım bilgiler...' Çıkıyor devletin en tepesindeki adam, bir banka için yalan yanlış, yanıltıcı; kendine göre doğru, bize göre yanlış birtakım beyanatlarda bulunuyor. Size soruyorum? Siz (SPK) herhangi bir girişimde bulundunuz mu, soruşturma açılması konusunda bir girişiminiz var mı? Böyle bir girişim yaptığınızı varsayıyorum, bu dosya mahkemeye gittiği zaman, ortada duran zararı, Sayın Cumhurbaşkanı bu işten menfaat sağlamış olsun ya da sağlamamış olsun, ortadaki zarara karşılık bunun cezai müeyyidesinin olması gerekmiyor mu? Yani herhangi bir banka ya da şirketle ilgili bir siyasetçi, bir gazeteci ağzına geleni söyleme özgürlüğüne sahip mi? Biz diyoruz ki hiç kimse böyle bir kurum hakkında işin ucunda kendisine ya da bir başkasına menfaat sağlasa da sağlamasa da bunun bir cezası olsun. Mevcut düzenleme doğrudur, önerge ile yaptığınız düzenleme yanlıştır."

Önerge, müzakerelerin ardından kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Torba Teklif' TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement