Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi - Son Dakika
Politika

Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi

Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu\'nda Kabul Edildi

Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak.

10.09.2014 05:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "torba kanuna" göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), satın alacağı ürün ya da sağlık hizmetleriyle ilgili olarak; ürün ve hizmetin kalitesi, standardı, niteliği veya yeterliliği ile fatura denetimi konusunda kriterler koymaya, alternatif geri ödeme modelleri oluşturmaya ve bu konularda tespitler ve denetimler yapmaya, buna bağlı olarak hizmet alımı yapmaya yetkili olacak.

TCK'daki nitelikli dolandırıcılık fiillerinin işlenmesiyle SGK zararına neden olan hekimlerce sunulan sağlık hizmetleri bedelleri, sağlık hizmeti sunucularına faturalanmış olsa dahi ödenmeyecek.

Kurum zararına neden olan nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiği mahkeme kararıyla sabit görünmesi şartıyla, bu fiiller sağlık hizmeti sunucusunun yöneticileri veya ortaklarınca işlenirse bunlarla veya daha sonraki yöneticileri ya da ortak olduğu sağlık hizmeti sunucusuyla sözleşme yapılmayacak. Bu filleri işleyen hekimlerle en az 3 yıl süreyle sözleşme imzalanmayacak. Nitelikli dolandırıcılık fiillerini işleyerek kurum zararına neden olan hekimlerden gelen muayene ve işlemlere ilişkin fatura bedelleri en az 3 yıl süreyle ödenmeyecek.

SGK tarafından satın alınan taşınmazlar ile ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen taşınmazlardan, Maliye Bakanlığı'nca kamu hizmetlerinde kullanılmak veya gerektiğinde genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere talep edilenler, bedeli karşılığında Hazine'ye devredilecek.

Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir 6 daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

SGK kapsamındaki iş yerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabilecek.

Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. Söz konusu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıkların çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.

Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava, SGK'ya ihbar edilecek. SGK davaya, davalı yanında katılacak ve yargılama sonucu verilecek karar kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacak.

-Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na 5 müşavir

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda sayısı 5'i geçmemek üzere Müsteşarlık Müşaviri çalıştırılabilecek.

Devlet Memurları Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, kanunun "Özel Hizmet Tazminatları" ile ilgili düzenleme kapsamına, Türkiye İş Kurumu İş ve Meslek Danışmanları da alınıyor.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek. Yabancı uyruklu hekimler de nöbet ücretlerinden faydalanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li olarak istihdam edilen geçici personele ödenen fazla çalışma ücretleri, prime esas esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda sayısı 5'i geçmemek üzere müsteşarlık müşaviri çalıştırılabilecek.

35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

-4-C'lilerle ilgili yeni düzenleme

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

-Vergi cezaları silinmeyecek

Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlarının borçları, ikişer aylık dönemler halinde en fazla 36 eşit taksitte ödenebilecek.

Kanuna göre, tahsilinden vazgeçilecek alacaklar şöyle:

30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.

2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014  tarihinden önce  yapılan  tespitlere  ilişkin  olarak  vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 Nisan 2014 tarihinden önce, Askerlik Kanunu, mülga Karayolları Genel  Müdürlüğü  Kuruluş  ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi  Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli  İdareler  ile  Mahalle  Muhtarlıkları  ve İhtiyar Heyetleri  Seçimi  Hakkında  Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  gereğince verilen idari para cezaları.

Amme  Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde bu Kanunun  yayımlandığı  tarih  itibarıyla  ödenmemiş  bulunan;  adli  ve  idari  para  cezaları  ile Petrol  Kanununa  istinaden  alınan  Devlet  hissesi  ve Devlet hakkı; Türk Petrol Kanunu'na istinaden alınan Devlet hissesi, Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı; Maden Kanunu'na istinaden alınan Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu; Denizcilik Müsteşarlığının   Kuruluş  ve  Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye  ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye  istinaden alınan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları hariç olmak üzere, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş olup kanunun yayımlandığı   tarih  itibarıyla   vadesi   geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme  zammı gibi feri amme alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar; belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tamamı.

Bu kapsama giren ve bu düzenlemenin yayımlandığı tarih itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına  bağlı olmaksızın kesilmiş  olan  vergi cezalarının yüzde 50'sinin belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecek.

Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun ilgili hükmü uygulanmayacak.

-Azami 18 taksitte ödenecek

Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı  sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

Amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi,  katma değer  vergisi  ve özel tüketim vergisi  için  bu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda  bulunan  mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum  olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla  bir  takvim yılında   ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik  ödemeleri halinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin  kalan taksitlerini ödeme haklarını  kaybedecekler.

Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, kanunun yayımlandığı tarihi  izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve  madde  kapsamında ödenecek tutarları, ilk taksiti  bu kanunun  yayımlandığı tarihi  izleyen üçüncü  aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte  ödemeleri  gerekecek.

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın; ilk taksit  ödeme  süresi  içerisinde  tamamen  ödenmesi halinde,  bu tutara kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine  kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

Taksitle  ödenmek  istenmesi halinde  borçluların başvuru  sırasında  6, 9, 12 veya  18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.

Taksitle  yapılacak  ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar; 6 eşit taksit için (1,05), 9 eşit taksit için (1,07), 12 eşit taksit için (1,10), 18 eşit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.

Taksitlerden; bir  takvim  yılında  iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanacak.

Süresinde  ödenmeyen  veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya  eksik ödenmesi halinde  bu madde  hükümlerinden yararlanma hakkı  kaybedilecek.

-Hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması  İle Sosyal  Sigortalar  Ve  Genel  Sağlık Sigortası  Kanunu  ve  Diğer  Bazı  Kanun  ve  Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre, kanunun yayımlandığı  tarih itibarıyla taksit  ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, kapsama giren alacakların, kanunun yayımlandığı  tarihten önce tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından,  kalan taksit  tutarları için borçlular, talep  etmeleri halinde bu hükümlerinden yararlanabilecek.

Bu maddeye göre, ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler  yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.

Belediye  Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında uzlaşılan alacaklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi  ve Kontrolü Hakkında Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verildiği halde bu kanunun  yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

-12 TL'nin altındaki geçiş ücretleri de tahsil edilmeyecek

Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.

31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.

Bakanlar Kurulu; bu maddede öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar, yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkede faaliyette bulunan ve bu ülkedeki faaliyetleri nedeniyle durumları mücbir sebep hali kabul edilenlerin, bu kanun kapsamında alacakları yapılandırılan alacaklı idarelere mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri ile doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere, doğal afetin vuku tarihinden itibaren ödenmesi gereken  taksitlerin  ödeme  süreleri,  mücbir  sebep  halinin  bitim  tarihini  takip  eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Torba Tasarı' TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement