TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Açıklaması

TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Açıklaması

"Çeltik fiyatlarında son günlerde fazla artış olmaya başladı" "Çeltik ve pirinçte fiyatlar böyle giderse, bazı bakanlıkların isteğiyle gümrükler sıfırlanabilir.

17.10.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan, çeltik fiyatlarında son günlerde fazla artış olmaya başladığını söyledi.

Erdoğan, İpsala Ticaret Borsası toplantı salonundaki, "Pirinçte Türkiye'deki Gelişmeler" konulu toplantıda, pirincin temel bir gıda ürünü olduğunu, çeltiği önemsediklerini ve yakından takip ettiklerini belirtti.

Bazı ürünlerin Türkiye ve tüketici açısından olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ülkemizde muz, avokado fiyatı önemli değil ama pirinç, ekmek fiyatları önemlidir. Ülkede, her gelir seviyesindeki insanımızın pirinç tüketme hakkı vardır. Devletimizin, bir sosyal devlet ilkesi çerçevesinde bunu sağlamak en önemli görevidir. Biz isteriz ki üreticimiz de çok kazansın, sanayicimiz de çok kazansın ancak bu kazancın, bu ülkedeki orta ve orta altında, asgari ücretlinin de pirinç yeme hakkını engellememesi lazımdır."

"Üreticinin zarar görmesini istemiyoruz"

Erdoğan, TMO'nun çiftçinin dostu olduğunu, temel görevlerinin, ürünlerin belirli bir fiyatta kalmasını sağlamak ve fiyatın çok yükselmesini engellemek olduğunu vurguladı.

Bu dengelerin çok iyi gözetilmesi gerektiğini, aksi halde kuruluş amaçlarına aykırılık olacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz TMO olarak Türkiye'de ve dünyadaki fiyatları takip ediyoruz. Çeltik fiyatlarında son günlerde fazla artış olmaya başladı. Şunu söyleyeyim ülkemizde enflasyon yüzde 9 ancak pirinç fiyatlarındaki artışa baktığımızda durum çok yukarıda. Bu artık yalnız çeltikte değil bazı temel tarım ürünlerindeki fiyat artışları ülkenin ekonomik göstergelerini etkiler duruma geldi. Yabancı kredi notu veren kuruluşlar bunu da dillendiriyor. Biz bunları söylerken üreticinin maliyetlerini de göz önünde bulunduruyoruz. Üreticilerimiz giderlerin kontrol ederek bazı kalemlerde özellikle kira giderlerini iyi hesaplayarak yapmalıdırlar. Çeltik ve pirinçte fiyatlar böyle giderse bazı bakanlıkların isteğiyle gümrükler sıfırlanabilir. Biz TMO olarak bunun olmasını, üreticinin zarar görmesini istemiyoruz."

İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir de üreticinin çeltikte KDV'nin düşürülmesi isteğini dile getirdi, İpsala'da üretilen pirincin daha etkin tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Belediye Başkanı Mehmet Kerman ise İpsala'nın Türkiye çeltik üretiminin 4'te birini karşılayan ve bu konuda söz sahibi bir bölge olduğunu aktardı.

Toplantıda daha sonra çeltik üreticileri sorunlarını dile getirdi, TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan'a toplantıya katılımından dolayı plaket verildi.

Toplantıya, Marmara Bölgesi'nden çeltik üreticileri, pirinç fabrikaları temsilcileri ile kooperatif ve birlik yöneticileri katıldı. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TMO Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement