TMMOB Üyesi Torun: Çin'den 5 Kat Kötü Durumdayız - Son Dakika
Güncel

TMMOB Üyesi Torun: Çin'den 5 Kat Kötü Durumdayız

TMMOB Üyesi Torun: Çin\'den 5 Kat Kötü Durumdayız

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Maden Mühendisi Mehmet Torun, Türkiye'nin iş kazalarında Çin'den 5 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi.

26.11.2014 20:22  Güncelleme: 20:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yönetim kurulu üyesi maden mühendisi Mehmet Torun, Türkiye'nin iş kazalarında Çin'den 5 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi. Soma'da 301 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölümünü yurt dışındaki meslektaşlarına anlatmakta güçlük çektiklerini de belirten Torun, "Dünya'da karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, 301 kişinin bir anda öldüğü kaza yok" dedi.

Eskişehir'de Maden Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından 'Madencilikte iş faciaları ve sonuçları' konulu panel düzenlendi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hürriyet Akdaş'ın yönettiği Anemon Otel'de yapılan panele konuşmacı olarak TMMOB yönetim kurulu üyesi Mehmet Morun, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri avukat Volkan Kaya ve Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım katıldı. Çok sayıda kişinin izlediği panelde konuşan Mehmet Torun kazaların önceden öngörülmeyen ve önlem alınamayan olaylar olarak tarif edildiğini belirtti. Torun konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yani önceden öngöremezsiniz ve o nedenle önlem alamazsınız. Bunun adı kazadır. Oysa bu iş kazaları önceden öngörülebilen ve önlem alınabilen olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla buna kaza demek çok hafif kalıyor. Tam olarak iş cinayeti deniyor hatta Soma'daki gibi katliam boyutuna varıyor. Çünkü savaşta bile 301 kişi aynı anda ölmesi çağımızda çok zor. Ama ne yazık ki Soma'da böyle bir süreci yaşadık. ve ben bu süreci yurt dışındaki meslektaşlarıma anlatamadım teknik olarak. Soruyorlar bana nedir bu kaza diye. Karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı 301 maden işçisini kaybettik dediğimizde 'Olamaz' diyor, 'Emin misiniz' diyor. Bir daha anlatabilir misiniz diyor. Yani anlatmakta zorluk çekiyoruz. Çünkü Dünya'da karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, 301 kişinin bir anda öldüğü kaza yok. Grizu patlamaları oluyor, bunlar önlenebilinir kaza ama bir anlamıyla bunların izahı var. Bir grizu patlamasının, bir göçüğün. Ama bir karbonmonoksit zehirlenmesinin de ocakta nasıl 301 kişinin öldüğünü gerçekten izah edemiyoruz."

Mehmet Torun Türkiye'nin iş kazalarında kötü bir sabıkayla anılan Çin'den 5 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi. Torun, "Dünyadaki maden kazası istatistiklerine baktığımızda Türkiye Avrupa'da birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Çin yılda 3.5 milyar ton, Türkiye ise 70 milyon ton kömür üretiyor. Çin'deki kaza sıfır oranı ve milyon ton başına düşen ölümlü kazaya baktığımızda Çin'in 5 katı daha kötüyüz. Çin genelde iş kazalarında kötü sabıkasıyla anılır. Türkiye şuanda ne yazık ki Çin'in 5 katı kadar daha kötü durumda. Biz ne yazık ki maden kazalarında bir oldu mu normal karşılamaya başladık maalesef" diye konuştu.

Paneldeki diğer konuşmacılar da Türkiye'deki iş kazalarıyla ilgili bilgiler verip bu konuda görüşlerini açıkladı.

- Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TMMOB Üyesi Torun: Çin'den 5 Kat Kötü Durumdayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar oluştu
    12:44 Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar oluştu

    Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Kızılelma köyünde Şükrü Soylu'ya ait ahır ve samanlığa yıldırım düştü. Yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar meydana geldi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangın sonucunda ahırda bulunan hayvanlar kurtarılırken, 30'un üzerinde tavuk ve ördek telef oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Edirne'de kamyon ile minibüs çarpıştı: 1 yolcu yaralandı
    12:43 Edirne'de kamyon ile minibüs çarpıştı: 1 yolcu yaralandı

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen trafik kazasında, T.K. yönetimindeki kamyon ile A.D.A. idaresindeki minibüs çarpıştı. Kazada minibüsteki 1 yolcu yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Sürücüler ise ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti
    12:36 Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti

    Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulandı.

  • Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor
    12:35 Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor

    Muğla Ege Yıldızları Spor Kulübü, Türkiye Kadınlar Hokey Süper Ligi Salon Sezonu'nu Türkiye Süper Ligi Şampiyonu olarak tamamladı. Ancak Muğla'da sahası olmadığı için maçlarını Alanya'da oynuyor. Son maçta Denizli Acıpayam Belediyespor'u 6-1 mağlup eden takım, Süper Lig B grubunda liderliğe yükseldi. Ancak kulüp başkanı ve antrenör Serkan Şen, Muğla'dan yeterince destek alamadıklarını belirterek diğer illerden teklifler aldıklarını söyledi.


Advertisement