Tiyatro Oyunu, 'Sarhoş' Engeline Takıldı - Son Dakika
Yerel

Tiyatro Oyunu, 'Sarhoş' Engeline Takıldı

Tiyatro Oyunu, \'Sarhoş\' Engeline Takıldı

Seksenler dizisinde 46'lık Basri karakterini canlandıran ünlü tiyatrocu Mehmet Elmas, gençleri eğitmek için futbol fanatizmini yeren tiyatrosunu Balıkesir'de oynamak için girişimlerde bulunduğunu ancak, oyunun içindeki konuşmalarda, 'sarhoş'...

14.05.2013 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seksenler dizisinde 46'lık Basri karakterini canlandıran ünlü tiyatrocu Mehmet Elmas, gençleri eğitmek için futbol fanatizmini yeren tiyatrosunu Balıkesir'de oynamak için girişimlerde bulunduğunu ancak, oyunun içindeki konuşmalarda, 'sarhoş' kelimesi geçtiği için bunun önüne engel olarak çıkarıldığını ileri sürdü. Amacının oyunda da görüleceği gibi içkinin kötülüğünü anlatmak olduğunu belirten oyuncu, karşılaştığı duruma bir anlam veremediğini söyledi. Elmas, kendisine 'İstersen bedava oynayabilirsin' diyenlere ise "Ben vergi ödüyorum" cevabını verdi.

Türkiye'nin Seksenler dizisindeki 46'lık Basri olarak tanıdığı Mehmet Elmas, Balıkesir ile olan bağını anlattı. İHA'ya özel konuşan Mehmet Elmas, Gönen'in kendisi için ayrı bir anlam ifade ettiğini söyleyerek "Balıkesir'e çocukluğundan bu yana gelip giden, gençlik anıları, çocukluk anıları, orta yas anıları olan Balıkesirli bir oyuncuyum. Gönen'in Sarıköy beldesine bağlı Kavakalan Köyü. Bir aylıkken oradaymışım. Teyzemlerin tarlalarında falan çalışmışlığım vardır. Her yıl 2 ayım köyde geçerdi. Köy ortamını çok severim, bitkiler hayvanlar hoşuma gider. Damda falan rahatsız olmam ben. Tezek kokusu cezbeder beni. Toprak kokusunu hep sevdim ben, hep bir özlem kaldı içimde. Hala gidiyorum köye ama bir keçiye bile bakmayı beceremem, öyle de yeteneksiz bir insanım" dedi.

"BALIKESİR'İ 2 SENEDE AYAĞA KALDIRIRIM"

30 yıldır tiyatro sahnelerinde olan ve Türkiye'de sahneye çıkmadığı şehir kalmayan oyuncu Mehmet Elmas, Balıkesir'i çok sevdiğini, fırsat verilirse Balıkesir'i kültürel manada 2 yılda ayağa kaldırabileceğini söyledi. Balıkesir'in kendisine çok şey kattığını ifade eden Elmas, "Balıkesir ile ilgili 4 sene önce aklımda çok ciddi planlar vardı. O heyecan kalmadı. Ben Balıkesir'i hakikaten seven bir zengin göremiyorum. Balıkesir'e borçlu olduğunu unutuyor insanlar. Hep buradan kazanmışlar ama şehrin gelişimi için hiçbir şey yapmamışlar. Benim içim ütopya, ütopya derken maddi anlamdan söz ediyorum. Balıkesir'de bir bürokrat bana imkan verse, ben turnelerimden feragat eder bu şehir için çalışır ve Balıkesir'i o anlamda 2 senede ayağa kaldırırım. Ben bu işi biliyorum çünkü" dedi.

"TİYATRODA PARA KAZANIYORSAN AMATÖRÜM DEME ŞANSI YOK"

Gençlere yönelik bir tiyatro oyunu hazırladığını, oyununda futbolun çirkin yüzü olan holiganizmin kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalıştığını belirten Mehmet Elmas, tiyatro oyununu sahneye koymak için yaptığı girişimleri ve karşılaştığı sıkıntıları paylaştı. Mehmet Elmas, "Tiyatroda ben amatörlüğe karşıyım. Para kazanıyorsanız 'amatörüm' deme şansımız yok. Konuşmayı bilmeyen öğretmen, okulun tiyatro kulübünü çalıştırıyor. Gençlere yönelik olarak bir oyun hazırladım. Futbolda fanatizm manyaklığını anlatan bir oyun hazırladım. Tamamen ticari gaye ile yaptım. Sonuçta ben hayatımı tiyatrodan kazanıyorum. Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner ile görüştüm, kendisi çok olumlu yaklaştı. Bana 'Bu oyunu mutlaka oynamalısınız hemen girişimleri başlatalım' dedi. Balıkesir Valiliği'ne gittim, sorumlu Vali Yardımcımız Selda Dural çok iyi karşıladı. Milli Eğitim'e dilekçe verdim, oyun metnini verdim ve onlar bir kurul oluşturdular. Sonra bana oyunda geçen sarhoş kelimesini çıkarın dediler. İyi de içkinin kötülüğünü anlatıyoruz zaten burada. Ben kasıtlı olarak bir 70'lik gibi bir kelime kullanmadım reklam olmasın diye. Sonra bana 'Bu sarhoş kelimesini kaldırın ücretsiz oynamanıza izin veririz' diyerek şartlı onay verdiler. Ben niye ücretsiz oynayacağım? Öğretmenler ek ders ücreti almadan ek derse giriyorlar mı? Benim işim oyunculuk; Ben bu işten vergi ödüyorum arkadaş, bunun Türkçesi 'oynama' demektir" diye konuştu.

MİLLİ VE MANEVİ OYUNLARA YARDIM

Oyuncu Mehmet Elmas, Balıkesir'de herkesin kendisine saygı duyduğunu ve yardımcı olmak istediğini ancak ufak detaylar ve prosedür yüzünden tiyatro oyununu sahneleyecek bir salon bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi. Mehmet Elmas, "Balıkesir Belediyesi ile de görüştüm. Sosyal İşlerden Sorumlu yetkiliye konuyu anlattım. 'Liselere yönelik bir oyunum var, belediye olarak liselere yönelik bu oyunu oynattırır mısınız?' dedim. Bana, 'milli ve manevi oyunlar getirenlere biz yardımcı oluyoruz' dedi. 'Salonu verir misiniz?' dedim, olumlu yaklaştılar. Şimdi işte bu oyunu göstermek için sponsor arayışındayım. Türkiye'nin bir çok ilinde oldu böyle örnekler. Belediyelerde şu kural vardır; Encümen kararı aldık şu kadar lira derler, yahu bu encümenler hayatında tiyatroya mı gitmiş? 2 bin lira fiyat istiyorlar tek gösterime. 20 liraya bilet satıyorum, bunun 13 lirası zaten salon kirası ve vergiye gidiyor. Mesela Balıkesir Üniversitesi var. Geçtiğimiz ay hiçbir ücret talep etmeden söyleşiye katıldık. Hiçbir özel araç bile istemedim. Söyleşinin ardından üniversiteden salonu istedim bana vermediler. Bir gerekçeleri bile yok, cahil insanın gerekçesi olmaz ki. İnsanlar kendilerini geliştirmiyorlar ki, üniversitenin oraya bak her yer kafe. Öğrenciler doğru düzgün kitap okumuyor, öğretmen evlerine bak köy kahvesinden beter. Domino, taş oynuyorlar" diye tepki gösterdi, sitemde bulundu.

Salon sıkıntısını kısa süre içinde çözmeyi hedeflediğini söyleyen Mehmet Elmas, Balıkesirli tiyatro sevenler ile 'Dinle Küçük Adam' adlı oyunuyla mayıs ayının son haftasında buluşacağını söyledi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tiyatro Oyunu, 'Sarhoş' Engeline Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement