TİKA'dan Kosova'ya Cami Restorasyonu Yardımı - Son Dakika
Güncel

TİKA'dan Kosova'ya Cami Restorasyonu Yardımı

Kosova'nın kuzeybatısındaki İstok Belediyesine bağlı Suşitsa Köyünde, TİKA tarafından restorasyonu yapılan Mehmet Akif Ersoy Camisi, törenle ibadete açıldı.

07.05.2015 18:44  Güncelleme: 20:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın kuzeybatısındaki İstok Belediyesi'ne bağlı Suşitsa köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yapılan Mehmet Akif Ersoy Camisi, törenle ibadete açıldı.

TİKA tarafından farklı ülkelerde yapılan ve restore edilen tesis ve eserler, "Ayrı coğrafyalarda aynı imza" başlığıyla ATO Congresium'da düzenlenen toplu açılış video konferans töreniyle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'dan canlı bağlantı ile katıldığı Kosova'daki açılış törenine, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, TİKA'nın Üsküp Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kosova'nın devlet bakanları Edita Tahiri, Mahir Yağcılar, Ferid Agani ve Rasim Demir, Kosova Müftüsü Naim Trnava ve Kosovalılar katıldı.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, burada yaptığı konuşmada, Kosova ile Türkiye'nin iki dost ve kardeş ülke olduğunu belirterek, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi'nin doğduğu köyde cami açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Ozan, "Biz 2001 yılında Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile birlikte buraya gelmiştik. Bu güzel eserin o yıkık halini görmüş ve üzülmüştük. TİKA bir proje hazırlıyordu. Şu anda bu yeni haliyle görmüş olmak hepimizi çok duygulandırdı ve hepimiz mutlu olduk" diyerek, caminin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

TİKA'nın Üsküp Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü de Kosovalılara Mehmet Akif Ersoy'u araştırmaları önerisinde bulunarak, "Onu araştırdığınız zaman medeniyetimiz ve bizler için ne kadar kıymetli olduğunu yakından göreceksiniz" dedi.

Ümütlü, "Biz TİKA olarak buradaki insanların gözündeki ışığı daha da parlatmak için varız. Biz TİKA olarak buradaki insanları ölmeden önce artık gözüm açık gitmez demesini sağlamak için varız. Biz buradaki genç kardeşlerimizin geleceğe daha umutlu bakması ve Kosova halkının yalnız olmadığını hissetmesi için varız" diye konuştu.

"Ayrı coğrafyalarda aynı imza" töreni kapsamında Filistin, Kırgızistan, Myanmar, Pakistan ve Moğolistan'da da açılış törenlerine Ankara'dan canlı bağlantı sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantıyla katıldığı programda halkı selamladı.

Kosova İstok Belediyesi'ne bağlı ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi'nin doğduğu köyde bulunan Tahir Efendi Camisi, 1855 ile 1866 yılları arasında inşa edilmiş. Kosova'da 1999 yılında meydana gelen son savaşta Sırp askerleri tarafından ateşe verilerek yakılan ve yarısı yıkılan cami, TİKA tarafından yapılan restorasyonun ardından bugün Mehmet Akif Ersoy ismi altında yeniden ibadete açıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİKA'dan Kosova'ya Cami Restorasyonu Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement