TİKA'dan Sudan'a Hayvancılık Desteği - Son Dakika
Güncel

TİKA'dan Sudan'a Hayvancılık Desteği

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Sudan'da et ve süt üretiminin artırılması için destek sağladı.

07.04.2015 14:19  Güncelleme: 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan'da et ve süt üretiminin artırılması için destek sağladı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Sudan'da hayvacılığın geliştirilmesi kapsamında 9 yüksek verimli boğa hibe edildiği bildirildi.

Sudan'ın Darfur bölgesinde 2010-2014 yılları arasında tohum dağıtım projeleri yapıldığı hatırlatılan açıklamaya göre, Güney Sudan ile 2011'de ayrıldıktan sonra petrol rezervlerini büyük ölçüde kaybeden ve ekonomik olarak sıkıntıya düşen Sudan'da tarım ve hayvancılığa ilgi arttı.

TİKA, süt ve et veriminin artırılması, hayvansal hastalıkların teşhisi, aşı üretimi gibi konularda 2006'dan bu yana Sudanlı veteriner hekim ve ziraat mühendislerine hem Türkiye'de hem de Sudan'da Türk uzmanlar eşliğinde eğitim olanağı sağladı.

Sudan-Türk Suni Tohumlama Merkezi

TİKA, personel eğitimleri ve ekipmanları 2013'te tamamlanan Sudan-Türk Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezi'ne, süt ve et verimleri yüksek olan 4 Holstein ve 5 Simmental ırkı boğa hibe etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü ile yapılan işbirliğiyle temin edilen boğaların anne ve kardeşlerine ait süt verimleri, Simmental ırkı için yıllık 8 bin 500 litre, Holstein ırkı için 13 bin litre civarında. Sudan'ın ortalama süt verimi ise yıllık bin 500 ila 2 bin 500 litre.

Gayri safi milli hasılasının yaklaşık üçte birinin tarıma dayalı olduğu ve tarım gelirinin yarısını hayvancılığın oluşturduğu ülkede, geleneksel zayıf sürü yönetim teknikleri, hastalıklar ve verimli ırkların olmaması gibi nedenlerle hayvan başına alınan et ve süt miktarları oldukça düşük.

3 yılda 150 milyon dolar katkı

TİKA, Sudan'daki en önemli hayvancılık  projelerinden biri olan ve 2012 yılında açılışı yapılan Sudan-Türk Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezi'nin laboratuvar kısmında kullanılacak teknik ve tıbbi ekipmanı da sağlıyor.

Yılda 270 ila 300 bin ineği tohumlayacak sperm üretecek merkezin, ilk 3 yıl içinde Sudan hayvancılık sektörüne doğrudan 150 milyon dolardan fazla gelir katkısı sağlaması bekleniyor. Merkez, aynı zamanda ülkenin sperm ithalatında dışa bağımlığını azaltıyor.

Hayvanlardan elde edilen karkas et miktarı, Sudan'daki kırmızı et tüketimini karşılamakta yetersiz kalıyor. İthal spermin pahalı olması sebebiyle başkent Hartum dışında suni tohumlama  yöntemi yaygın olarak uygulanamıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİKA'dan Sudan'a Hayvancılık Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement