Thy, 300'üncü Uçağını Teslim Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Thy, 300'üncü Uçağını Teslim Aldı

Thy, 300\'üncü Uçağını Teslim Aldı

Türk Hava Yolları, filosuna kattığı 300’üncü uçağı için THY Teknik Hangar da tören yaptı.

05.02.2016 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hava Yolları, filosuna kattığı 300'üncü uçağı için THY Teknik Hangar da tören yaptı. Koltukları Türkiye'de üretilen uçakla ilgili THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, "Bu uçak Airbus tarafından inşa edilmiş. Uçağın içerisine Türk Hava Yolları'nın ürettiği bazı ürünler girmiş durumda. Yani Türk havacılık ve uzay sanayi artık gelişiyor. Yapacak daha çok işimiz var "dedi.

Türk Hava Yolları'nın filosuna kattığı 300'üncü uçağı için THY Teknik Hangar'da tören yaptı. Test uçuşları tamamlandıktan sonra dün Atatürk Havalimanı'na getirilen ve gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra TC-LNC kuyruk tescilini alarak millileşen Airbus 330-300 tipi THY'nin 300'üncü uçağı oldu. THY Teknik Hangar da düzenlenen törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve çok sayıda davetli katıldı. Airbus A330 uçaklarında üç bin doları bulan maliyetiyle koltuklar artık yabancı şirketlerden alınmak yerine yurt içinden tedarik edilecek.

"Atatürk Havalimanı artık yetersiz kaldığı için hem İstanbul'un hem de Türk Havacılığını gelişmesine imkan veremez hale gelmiştir" diyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, "İşte yeni havalimanı ile bu çıkmazı aşacağız ve dünyanın en modern ve en büyük havalimanı ile hem ülkemize hem de bölge ülkelerine hizmet veren önemli bir hub olacağız. Türk Hava Yolları bunu şimdiden gördüğü için Uçak siparişlerini vermeye devam ediyor. Birkaç partide uçak siparişleri verildi. Bunlar gelmeye devam ediyor. Önümüzde ki yıllarda teslim alacağı uçaklarla uçak sayısını 475'e çıkarttığını hedefliyor. Gerek Temel Bey'in gerekse İlker Bey'in söylediği biraz daha hedefi büyütmüşler. 500 uçağın üzerine çıkacaklar. İnşallah 500 değil, 300'ü ikiye katlar 600 uçağa çıkarız. Türk Sivil havacılığı daha da" ifadesini kullandı.

"THY BEREKETLİ BİR ŞİRKETTİR"

300 'üncü uçağın içinde basın mensuplarının soruların yanıtlayan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yerli sanayinin gelişmesi için katkıda bulunduklarını kaydederek, "Şunu söyleyebilirsiniz siz uçak alıyorsunuz, cari açık veriyoruz. Öyle değil. Yüzde 20'si sırf buradan geliyor. THY 8 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla ülkeye döviz getirmede ülkenin bir numarası. Senede 500-600 milyon dolar uçak alımı yapıyor isek 8 milyar dolarlık hizmet ihracatı yapıyoruz. Bu ülkeye artı değer getiriyoruz. Aynı zamanda teknoloji getiriyoruz. Yetmedi yüzde 20'sini burada üretmek suretiyle yerli sanayinin bu anlamda gelişmesi için katkıda bulunuyoruz. THY bereketli bir şirkettir" dedi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, "Şimdi biz THY'yi yönetenler ve bizim paydaşlarımız hep birlikte görevimiz şudur; bu ülkenin büyümesinde THY'nin ve sivil havacılığın önemli bir görevi var. Bu görevi yerine getirilmesinde THY'ye düşen önemli görevler var. Bu görevlerin bilincindeyiz. Biz yavaşlarsak ekonomimiz yavaşlayabilir. Biz hızlanırsak ekonomimiz hızlanır. Ekonomimiz hızlanırsa bizde hızlanırız. Biz hızlanırsak, biz lokomotif olmaya devam edersek, diğer sivil havacılık şirketlerimizde bizimle beraber koşarlar. Birbirimizin elinden tutarız. Tekelcilik zihniyetiyle değil, birlikte bu ülke için hareket etme zihniyetiyle beraber çalışırız. Rekabette yaparız, işbirliği de yaparız" dedi.

İlk kez geniş gövdeli bir uçakta yerli 'galley' yani mutfak ve ekonomi sınıfında koltuklar kullanılırken Türk havacılık sanayi Airbus uçaklarının da kabinine girme başarısına imza attı. THY yönetimi yerli koltuklarla poz verirken misafirler arasında bulunan Airbus Kıdemli Satış Direktörü Douglas Anderson koltukların kalitesi için şok olduğunu söyledi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil Airbus'ın temsilcisinin sözlerini Türkçe'ye çevirirken, "Biz iddia ediyoruz ki dünyadaki en iyi ekonomi koltuğu budur. Airbus'taki arkadaş da dedi ki -siz de duydunuz- 'Bu kadar kısa zamanda bu kadar kaliteli bir ürün bizi şok etti 'diyor. Airbus'ta bu koltukları diğer firmalara da satabiliyoruz. Yalnız THY değil herhangi bir Airbus A 300 uçağına bunlar satılacak" dedi.

3 bin dolarlık maliyeti olan ekonomi sınıfı koltukların yerli üretiminin önemine değinen Kotil, "Böyle bir uçağın içini donatmak aşağı yukarı 10 milyon dolar" dedi.

5 UÇAKTAN 300 UÇAĞA, 18 BİN YOLCUDAN 62 MİLYONA

THY'nin tarihçesi incelendiğinde 1933 yılında 5 uçakla başlayan, 7'si pilot olmak üzere 24 personelle kurulan hava yolu şirketi 1945 yılına kadar ortalama yılda 18 bin yolcu taşıdı. 1945 yılında uçak sayısı 52'ye çıkınca yolcu sayısı da 37 bine ulaştı.

İlk jet uçağını 1967 yılında alan THY'nin bugün 289'u yolcu 10'u da kargo uçaklık filosuyla yılda 62 milyon dolayında yolcu taşıdığı belirtildi. THY'nin taşıdığı transit yolcu sayısı ise yılda 29 milyona yaklaştı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Thy, 300'üncü Uçağını Teslim Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.

  • AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı
    14:49 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı

    AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Muhammed Emin Demirkol, mal varlığını açıkladı. Demirkol, 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunduğunu ve başhekimlik yaptığını belirterek, mal varlığına ilişkin bilgileri paylaştı. Mal varlığının içinde bir otomobil, arsalar ve tarlalar bulunduğunu ifade eden Demirkol, nakit kısmını da seçim döneminde harcadığını söyledi.

  • Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi
    14:49 Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi

    Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu' ve 'Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kurulan 40 sera, törenle üreticilere teslim edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada kentte üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Sezer, sera alanlarının genişletilmesi ve seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.


Advertisement