Teyo Emmi Âşıklarla İlçelerde - Son Dakika
Yerel

Teyo Emmi Âşıklarla İlçelerde

Teyo Emmi Âşıklarla İlçelerde

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Âşıklık geleneğini genç nesillere aktarmak amacıyla bütün ilçeleri kapsayan bir turne programı hazırladı.

07.12.2015 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Aşıklık geleneğini genç nesillere aktarmak amacıyla bütün ilçeleri kapsayan bir turne programı hazırladı. Program kapsamında ilçelerde gündüz ortaokul ve lise öğrencilerine, akşam ise vatandaşlara Erzurum'un gelenekleri anlatılıyor. İlk hafta Karaçoban, Hınıs, Şenkaya, Olur ve Tekman ilçelerinde yapılan programlarda Teyo Emmi tiplemesiyle tiyatro sanatçısı Cumhur Seval skeçler ve sunum yapıyor, ardından Erzurumlu halk ozanları hem aşıklık geleneğine ait bilgiler veriyor hem de kendi eserleriyle birlikte usta malı dediğimiz, geçmiş ozanların deyişlerini seslendiriyorlar. Programlar atışma denilen, aşıkların karşılıklı olarak birbirlerine irticalen dörtlükler söyledikleri bölümlerle sona eriyor. Programlar, öğrenciler ve halkın yoğun ilgisi ve sevgi gösterileriyle devam ediyor.

İLK DEFA DENGBEJ VE AŞIKLAR AYNI SAHNEDE

Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu etkinliğin içerisine daha önce yapılmamış bir kültür birlikteliği ekledi ve Karaçoban, Hınıs, Tekman, Karayazı, Horasan, Köprüköy ve Çat gibi ilçelerde Kürtçe ağıtlar okuyan dengbejleri de (Dengbej; Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır) aşıklarla aynı sahneye çıkardı. Bu uygulama bölge halkı tarafından oldukça sevildi ve takdirle izlendi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in sözlü kültürümüzün en önemli kaynağı halk ozanları ve aşıklık geleneğine verdiği destek her geçen gün artarak devam ediyor. Yoncalık semtinde bulunan Temelli Kıraathanesi'nde her hafta çarşamba günleri yapılan aşıklar programına, ilçelerde de böyle bir programla devam edilmesi, kültür ile ilgili çevrelerce yakinen takip ediliyor ve destekleniyor. Erzurum'da en önemli temsilcilerini bulunduran dengbejlik geleneğine de sahip çıkılması, kültürümüzün çeşitliliğine büyük bir katkı olarak görüldüğünden, aşıklık geleneğine sağlanan destek aydın ve yazarlarca da büyük bir memnuniyetle karşılandı.

SÜRPRİZ BULUŞMALAR DA SAĞLANIYOR

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programlarda ilçelere giderken aniden bir köye girilerek, köy kahvesinde halkla selamlaşılıyor ve aşıklar tarafından ibretli hikayeler eşliğinde türküler söyleniyor. İlk defa köy kahvelerinde ozanlarla buluşan gençler, programı ilgiyle izliyor. Çatkapı niteliğindeki bu muhabbet ortamları söz konusu projenin önemli bir parçası olarak devam ettirilecek. İlçelerde devam eden programlarda, Erzurum'da yaşayan ve aşıklık geleneğinin sürdürülmesine, oldukça kıt imkanlarına rağmen emek veren bütün aşıklar sahne alıyor. Bu program yeni kültür programlarının da öncüsü olarak bütün halk katmanlarına aşıklığı anlatacak. Böylelikle halk müziğinin söz kaynağı olan bu geleneğin capcanlı, dipdiri olarak devam ettirilmesi için değişik ve sürekli etkinlikler tertip edilecek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde usta aşıkların, yeni çıraklar edinebilmesi çalışmaları da büyük bir heyecanla sürdürülüyor. Bu arada Erzurumlu Aşıklar, söz konusu projeden ötürü Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teşekkür ederek, halk edebiyatına sunduğu katkıdan ötürü şükranlarını sundu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Teyo Emmi Âşıklarla İlçelerde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement