Terleme, Gençlerde Sosyal Probleme Neden Oluyor - Son Dakika
Sağlık

Terleme, Gençlerde Sosyal Probleme Neden Oluyor

Terleme, Gençlerde Sosyal Probleme Neden Oluyor

Havaların ısınmasıyla sık sık şikayet edilen aşırı terlemeden en çok gençlerin etkinlendiği, bunun sosyal problemlere neden olduğu, stres ve heyecana bağlı da ortaya çıkan terlemeden kurtulmak isteyen gençlerin çoğunluğunun cerrahi müdahaleye başvurduğu bildirildi AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Solak: ''Aşırı terlemesi olan hastalar biraz daha toplumdan uzaklaşmaya başlar.

10.04.2014 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CANAN TÜKELAY - Havaların ısınmasıyla sık sık şikayet edilen aşırı terlemeden en çok gençlerin etkinlendiği, bunun sosyal problemlere neden olduğu, stres ve heyecana bağlı da ortaya çıkan terlemeden kurtulmak isteyen gençlerin çoğunluğunun cerrahi müdahaleye başvurduğu bildirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan vücudunun sıcaklığı arttığı zaman terlemenin meydana geldiğini söyledi.

Özellikle avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanının yanı sıra bazı hastalarda da yüz kısmı da içerisine alan aşırı bir terleme fizyolojisinin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Solak, "Bunun temel nedeni sempatik sinir sisteminin aşırı aktivasyonudur. Buna bağlı da bu hastalarda aşırı terleme reaksiyonu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Bunun altında yatan tam nedenin belli olmadığını anlatan Prof. Dr. Solak, şunları kaydetti:

"Aşırı terlemesi olan hastalar biraz daha toplumdan uzaklaşmaya başlar. Bizim gördüğümüz genellikle genç grup hastalar olduğu ve özellikle genç gruptakiler bunu daha fazla takıntı haline getirdiği için sosyal problemler ortaya çıkmaya başlıyor. Terleme şiddeti hastadan hastaya farklı ama o noktaya gelebiliyor ki tuttuğumuz kağıt ıslanır hale geliyor. Giydiğiniz çorabı devamlı değiştirmek zorunda kalıyorsunuz tamamen ıslanıyor, giydiğiniz tişört tamamen ıslanıyor. Dolayısıyla bunun ortaya çıkardığı görsel sıkıntı. Yoksa fizyolojik olarak herhangi bir vücutta problem oluşturan bir hadise değil tamamen olay görsellik üzerine."

Terleme sorunu olan kişilerin internet üzerinden bu konuyla alakalı çok detaylı bir araştırma yaptığını söyleyen Prof. Dr. Solak, bu hastaların ilk gittikleri yerin dermatoloji kliniği olduğunu kaydetti. Dermatoloji kliniğinde önce tanı amaçlı kişinin terleyen bölgelerin şiddetine bakıldığını kaydeden Solak, "Ondan sonra da bununla alakalı cerrahi dışı tedaviler deneniyor. Buradaki cerrahi dışı tedaviler daha çok lokal uygulamalı olmuş oluyor. Koltuk altı bölgesine, avuç içine ve ayak tabanına bir takım lokal topikal merhemler kullanılarak oradaki terleme bloke yapılmaya çalışılıyor ama kesin çözüm değil" diye konuştu.

İkinci olarak da şu anda biraz daha yaygınlığı artan botoks tedavisi yapıldığını belirten Solak, "Bu botoks tedavisinde de hem koltuk altı hem avuç içi ve ayak tabanına, ki buraları ağrıya özellikle ayak tabanı ve avuç içi çok hassastır, bütün bölgeye botoks enjeksiyonu yapmak gerekiyor. Sadece bir seferde kurtulmuyor maalesef üç veya altı ay içerisinde tekrarlamamız gerekiyor. Terlemeyi azaltıyor ama ömür boyu üç veya altı ayda bir bu tedaviyi yaptırmak zorunda kalıyorsunuz bu da bir işkence haline geliyor" ifadelerini kullandı.

Terleme tedavisinde cerrahi yöntemler

Bugün en radikal çözümün cerrahide olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Solak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu cerrahi yöntem artık gelişti. Bizim kamera dediğimiz kapalı sistemle yapılıyor. Çok önceleri açık cerrahi yapılıyordu yani göğüs boşluğuna sağlı ve sollu girilerek oradaki sempatik sinir sistemi dediğimiz o sinir ağı komple çıkarılıyordu. Bugün biz ne yapıyoruz, bugün farklı farklı üç yöntem var ama hepsi kapalı yöntemle yapılıyor. Bizim yaptığımız şey burada krep yöntemini kullanıyoruz. Diğer yöntemler neler koterle yakma yöntemi. Sinir belli seviyelerde bulunup kreplenip yakılıyor. İkinci yöntem sinir bulunup o bölge kesilip çıkarılıyor yani bir santimetrelik bir bölge çıkmış oluyor. Diğer yöntem de bizim yaptığımız krep yöntemi yani biz sinire hiç dokunmuyoruz, kesmiyoruz, yakmıyoruz. Bizim tel zımbalar gibi zımbalarımız var. Siniri iki zımbanın arasında sıkıştırıyoruz böylece amaç o sinir sistemindeki elektrik akımını zayıflatmak ve hastalarımız cerrahi sonrası ciddi bir memnuniyetle yaşıyor. Cerrahiden sonra hastalar bir gün yatıyor, öbür gün taburcu oluyor." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Terleme, Gençlerde Sosyal Probleme Neden Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti
    14:20 Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti

    Kars'ın Yusufpaşa Mahallesi'nde müstakil evinde yalnız yaşayan M.E, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Yakınları, M.E'den haber alamayınca adrese gitti ve hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri olay yerine gelerek M.E'nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Cenaze otopsi için Kars Harakani Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

  • Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi
    12:19 Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen kongreye, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türk devletlerinden bilim insanları katıldı. Kongrede kardiyoloji alanındaki son yenilikler paylaşılırken, Türk devletleri arasındaki işbirliği ve iletişimin önemi vurgulandı.

  • Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:52 Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından vatandaşların rahat ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri amacıyla gerçekleştirilen sivri sinek ve karasinek larva ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

  • Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    10:42 Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Çankaya Belediyesi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ilçedeki ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Belediye ekipleri, ilçe genelinde sivrisinek ve karasineklerin üreme noktalarını ve çöpleri ilaçlayarak önlem alıyor.

  • Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı
    10:28 Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde, ortaokul öğrencilerine elektronik sigara sattığı tespit edilen bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, iş yerinde yapılan kontrollerde 1 elektronik sigara, 4 elektronik sigara likidi, 9 bin 140 doldurulmuş makaron ve 1836 gram kıyılmış tütün ele geçirildi. İş yeri sahibi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.


Advertisement