Terapi Köpekleri Engellerin Aşılmasına Yardımcı Oluyor - Son Dakika
Güncel

Terapi Köpekleri Engellerin Aşılmasına Yardımcı Oluyor

Terapi Köpekleri Engellerin Aşılmasına Yardımcı Oluyor

Almanya'nın solingen kentindeki Yurdayan ailesinin kızları 9 yaşındaki Jülide, yaşamın önüne çıkardığı bir çok engeli köpekler sayesinde aşıyor.

11.12.2014 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın solingen kentindeki Yurdayan ailesinin kızları 9 yaşındaki Jülide, yaşamın önüne çıkardığı bir çok engeli köpekler sayesinde aşıyor.

Terapi köpekleri, engellilerin bir çok engeli aşmasında ve onların yaşamını kolaylaştırmada büyük rol oynuyor. Solingen'deki Yurdayan ailesi, kızları Jülide'ye 5 yıldır köpekle terapi yaptırıyor. Ailenin verdiği bilgiye göre, zor yürüyen, konuşma güçlüğü çeken ve otistik olan Jülide, köpekle terapi sayesinde önemli aşamalar kaydetti. Aynı zamanda epilepsi hastası olan küçük kız, Essen kentindeki bir fizyoterapi merkezine gidiyor. Burada haftada 1 gün yapılan terapide Jülide, köpeklerin yaptığı hareketleri tekrarlıyor. Böylece kas gelişimi sağlandığı gibi köpekle iletişimde kelime hazinesi gelişiyor. Yurdayan ailesi ayrıca onun yaşamını kolaylaştırmak için evde Conner isimli, Collie cinsi eğitimli bir köpek besliyor.

Baba Erol Yurdayan, Jülide'nin 2 yaşına kadar hareketsiz ve çevresine çok az tepki veren bir çocuk olduğunu söyledi. Tesadüf sonucu köpekle terapiye yönlendiklerini anlatan eğitimci Erol Yurdayan şöyle dedi:

"Eşimin teyzesini ziyarete gitmiştik ve onların bir köpeği vardı. Orada Jülide'nin köpeğe karşı belirli hareketler yaptığını gözlemledik. Köpeğe karşı belirli sesler çıkarmaya başladı. Köpeğe doğru ellerini kaldırdı. Bunlar Jülide'nin yapmadığı şeyler olduğu için hemen dikkatimizi çekti. Labrador cinsi bir köpek almaya karar verdik. Bir rastlantı sonucu bu işi devam ettiriyoruz. İlk köpeğimiz Athena kör oldu. Şimdi 7 aylık olan Conner'a eğitim aldırıyoruz. Köpekler Jülide'ye rol model oluyor. Mesela emeklemeye Athena'nın arkasından gidebilmek için başladı. Ona bir şeyler söyleyebilmek için kelimeler çıkarmaya başladı. Hala düzgün konuşamıyor ama gittikçe gelişiyor."

CONNER, JÜLİDE'Yİ MOTİVE EDİYOR

Ailenin evde beslediği Conner, aynı zamanda Jülide'nin yaşamını kolaylaştırıyor. Epilepsi hastası küçük kız nöbet geçirmeden 45 dakika önce hareketleriyle aile fertlerini uyarıyor. Otistik olan Jülide, köpeği Conner'ı dışarıda gezdirirken diğer köpek sahipleriyle ilişki kurarak sosyalleşiyor. Conner'ın diğer yardımları konusunda Anne Ergül Yurdayan, "Jülide'ye kapıları açıyor; çekmeceden çorap, eldiven gibi ihtiyaçlarını getiriyor. Ceketini çıkarmasına yardım ediyor, çorabını ve eldivenini çıkartıyor. Çatal, kaşık, defter, kalem gibi yere düşen şeyleri kaldırıyor. Jülide odasını toplarken Conner ona yardım ediyor. Kim daha çabuk toplayacak diye birbirleriyle yarışıyorlar. Bizim Jülide'yi evde motive edemediğimiz konularda Conner rahatlıkla onu motive ediyor" diye konuştu.

Terapi köpeğinin uysal, zeki ve insanlarla iyi iletişim kurabilme özelliklerini taşıması gerekiyor. Bunun dışında bazı özelliklere de dikkat etmek gerekiyor. Örneğin av köpekleri doğaları gereği nesneleri sert tuttukları için terapi köpeği olmaya uygun değiller. Terapi köpeklerini eğiten ve aynı zamanda köpekle terapi konusunda uzman olan Filiz Erfurt, Collie cinsi köpekleri tercih ediyor. Uzman Filiz Erfurt bunun gerekçesini şu örnekle açıkledı:

"Örneğin köpekler eldiven çıkarmayı da öğreniyorlar. Bunu yaparken çok dikkatli yapmaları gerek. Av köpekleri sert tuttukları için onları eğitmek çok zor. Ama Collie cinsi köpekler çok duyarlı ve hassas davranıyor. Bir terapi köpeğinin eğitimine 8 haftalıkken başlamak gerekiyor. Bu eğitim 2 yaşına kadar sürüyor. Sonunda köpek bir sınavdan geçiyor ve başarırsa terapi köpeği olduğuna dair belge veriliyor. Ben köpekleri değişik ortamlarda eğitiyorum. Böylece her şeyi duyup, görüyorlar."

Filiz Erfurt ayrıca, Almanya'da sağlık sigorta şirketlerinin görme engelliler için eğitilen köpeklerin masraflarını karşıladığını belirtti. Buna karşın diğer engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran eğitimli köpeklere ilişkin masrafların karşılanmamasını eleştirdi. Bir terapi köpeğinin değerinin ortalama 30 bin Euro olduğunu vurgulayan Filiz Erfurt, köpeğin eğitimi için en az 7 bin Euro'ya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Erfurt, kendilerinin sürekli sponsorlara bağımlı bırakıldıklarını ifade etti. - Essen

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Terapi Köpekleri Engellerin Aşılmasına Yardımcı Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement