Temmuz Ayı Zam Ayı: Emekli, İşçi, Memur Bayram Edecek - Son Dakika
Ekonomi

Temmuz Ayı Zam Ayı: Emekli, İşçi, Memur Bayram Edecek

10.9 milyon emekli, 2.5 milyon memur ve 5 milyon asgari ücretli temmuzda çifte bayram edecek. Ayrıca işşizlik maaşı da artacak. Hatta bazı emekliler, 3 zam birden alacak.

28.06.2015 10:50  Güncelleme: 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Temmuz, emeklisinden işçisine, memurundan işsizine kadar herkes için zam ayı olacak.

Toplu sözleşmeye göre, yılın ikinci yarısında yüzde 3 zam alacak devlet memuru ve emeklilerinin gözü, ilk 5 aydaki enflasyonun yüzde 5.30 olarak gerçekleşmesinin ardından, enflasyon farkı için haziran ayı rakamlarına çevrildi.

Enflason mayısta yüzde 0.56 yükseldi, yılın ilk 5 ayındaki artış ise yüzde 5.30 oldu. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılacak yüzde 3'lük zam oranı da aşılmış oldu. Maaşlara yansıyabilecek fark için gözler, bu ayın enflasyon rakamlarında. Haziran ayında TÜFE sabit kalsa bile, devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, yüzde 3'ün üzerine yüzde 2.23 oranında enflasyon farkı alacak.

Bu ay fiyatlarda yüzde 2.2'den daha az düşüş olması halinde bile maaşlara enflasyon farkı yansıyacak. Sonuç olarak ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde gelmesi durumunda devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını temmuz ayı içerisinde alacak.

İşte Temmuz ayında yasanacaklar:

EMEKLi AYLIKLARI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuzda bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçeklesen enflasyon kadar zam alacak. Bu zammın ardından seyyanen zam devreye girecek. 1.000 lira ve altında maaşı olan emekliler 100 lira seyyanen artıştan yararlanacak. 1.000 ila 1.099 lira arasındaki maaşlar 1.100 liraya tamamlanacak.

ASGARi ÜCRET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te asgari ücretin yüzde 6+6 artmasını kararlaştırmıştı. Bu dogrultuda asgari ücret ocak ayında net 949 TL'ye, brüt bin 201 TL'ye çıktı. Temmuz ayında net asgari ücret bin TL, brüt asgari ücret ise bin 273 TL olarak uygulanacak. Böylece asgari ücretlinin eline geçen maaş 51 lira artmıs olacak.

İŞSİZLİK PARASI ARTACAK

İşsizlik ödeneği 1 Temmuz'dan itibaren alınacak işsizlik ödeneği damga vergisi düşüldükten en düşük net 505 TL 53 kuruş, en yüksek ise 1.011 TL kuruş olacak.

Çalışan emeklinin kesintisi azalıyor Emekli, eğer bir işyerinde çalışıyorsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak ticari faaliyette bulunuyorsa, emekli maaşından yüzde 15'lik kesinti yapılıyor. Hükümet, emeklilerin maaşından yapılan bu kesintiye neşter vurdu. Yasal düzenlemeyle kesinti yüzde 10'a indirildi. İndirim, temmuzdan itibaren uygulanmaya başlayacak. Yani maaşlardan temmuzda yüzde 15 yerine yüzde 10 kesinti yapılacak. Böylece maaşlarda, daha az kesinti yapılması yoluyla artış olacak. 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur, 44 bin 946 memur emeklisinin maaşında yaklaşık yüzde 5 artış sağlanacak.

MEMUR MAAŞLARI

Yaklaşık 2.5 milyon memura temmuzda yüzde 3 zam ve enflasyon farkı var. Maaşlar, toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 artırılacak, ayrıca bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, bunun da farkı verilecek.

MEMUR EMEKLİLERİ

Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisine de temmuzda memurlar gibi yüzde 3 zam ve enflasyon farkı verilecek. Memur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanlar, ayrıca destek primi kesintisinin temmuzda azalmasıyla kazançlı çıkacak.

Temmuz Ayı Zam Ayı: Emekli, İşçi, Memur Bayram Edecek

Son Dakika Ekonomi Temmuz Ayı Zam Ayı: Emekli, İşçi, Memur Bayram Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (118)

  • ben zaza: Keriz çok verin oyları akp sürünün böyle beter olun 40 4 Yanıtla
  • GAKKOŞ: ALLAH DEVLETE ZEVAL VERMESİN .VATAN HAİNLERİNE ALÇAKLARA AŞAĞILIK İNSANLARA FIRSAT VERMESİN. 23 9 Yanıtla
  • MURATHAN: İŞÇİDEN KESİNTİ YAPMAYIN, MEMELEKETTE İSRAFI ÖNLEYİN KAYNAK OLARAK YETER. İMF YE 28 MİLYAR DOLAR BORCUMUZ ÖDENDİ AMA CARİ AÇIK 200 MİLYAR DOLAR, DIŞ BORÇ 10 KATI ARTTI. BÜTÜN SAÇMA SAPAN MAKAM ARAÇLARINI KALDIRIN. SADECE BAKANLARDA İLLERDE VALİLERDE OLSUN MAKAM ARACI. ÖNÜNE GELENE MAKAM ARACI VERİLMİŞ. VİLAYETLERDE BASİT MÜDÜRLÜKLER KURULMUŞ ALTINA BİR ARAÇ BİR ŞOFÖR VERİLMİŞ. GEREK YOK. TEK SERVİS İLE BÜTÜN ÇALIŞANLAR TAŞINSIN. HERKESE SALTANAT VERİLMİŞ. İSRAFI ÖNLEYİN, MÜSRİF OLMAYIN. 31 1 Yanıtla
  • Utanmadan bayram falan demiyorlar mı: Maaş 40-50 lira farkedecek ve insanlar bayram edecek öyle mi. 50 lira hayatlarını bayrama çevirmeye yetiyor demek. Vay anasını. Şakaysa hiç komik değil ciddiyse çok komik. 25 1 Yanıtla
  • ALOSSE: MİLYONLUK İFTARLARDAN DA BAHSEDİN BİRAZ AYNI HABERİ ISIRIP ISITIP HABERCİLİK YAPMAYIN 21 5 Yanıtla ALOSSE: verin oyları akp ye 0 1
  • EMEKLİ MEMUR: NE ZAMMI YAV DALGA GEÇMEYİN NE ZAMMI. 3 KURUŞA ZAMMI DİYORSUNUZ. MİLLET VEKİLİ 55 000 TL MAAŞ ALACAK SİZ 15 TL 30 TL YE ZAM DİYORSUNUZ. BIÇAK KEMİĞE DAYANDI. ARTIK HALKI GÖRÜN YAV. 23 0 Yanıtla
  • mert: Bu mu bayram. Mutareke basını. ?? 21 2 Yanıtla
  • dr: Ayıp ya nedir şu başlık bayram edecekler,bu parayı dilenciye versen hoşnut olmuyor,bayram edec eklermiş,çok ayıp. 21 2 Yanıtla
  • tolga: engellilere zam yokmu 3 ayda verdiginiz para 874 tl .bende oyumu hdpye verdim . alin 874 tlyi basiniza calin 5 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi
    13:03 Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi

    Osmaniyeli restoran işletmecileri, Türkiye çapında 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan cafe ve restoran boykotuna tepki gösterdi. İşletmeciler, yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyatları artırmak veya işletmeleri kapatmak dışında başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Üretimin olmadığı sürece işletmelerin batmaya mahkum olduğunu ifade eden esnaflar, üretimin artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğini dile getirdi.

  • Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı
    12:44 Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı

    Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, Bağ-Kur'lu esnafa seçimlerden önce verilen 7 bin 200 prim günü sözünün tutulmadığını belirterek, esnafa SSK'lı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Evsen, yetkililerden olumlu sonuç alamadıklarını ve esnafların kendi kaderlerine terk edildiğini ifade etti.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler
    12:44 Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Bölge'de hayata geçirilen yeni yatırım ve projeler hakkında tanıtım toplantısı düzenledi. Yapılan çalışmaların Serbest Bölge'nin cazibesini artırdığını belirten Palancıoğlu, yatırımların devam edeceğini vurguladı.


Advertisement