Teknotarım'15 9'uncu Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika
Ekonomi

Teknotarım'15 9'uncu Kez Kapılarını Açtı

Teknotarım\'15 9\'uncu Kez Kapılarını Açtı

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa’nın Türkiye’nin en avantajlı bölgesi olduğunu ve verimli tarım arazilerinin geliştirilecek projelerle koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

05.11.2015 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa'nın Türkiye'nin en avantajlı bölgesi olduğunu ve verimli tarım arazilerinin geliştirilecek projelerle koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Manisa'daki tarım arazilerinin çok ciddi bir baskı ve tehdit altında olduğunu kaydeden Vali Bektaş, bu tehditlere karşı tarımın koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

SNS Fuarcılık tarafından bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilen Teknotarım'15 Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarı Manisa Fuar Merkezinde açıldı. Bu yıl 132 firmanın katıldığı fuarın açılışına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcıları Bilal Demir, Ahmet Songüler, İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak, Şule Uygur, STK Başkanları, davetliler ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Manisa tarımını bekleyen tehlikelere dikkat çekerek, bu tehlikelerin gerçekleştirecek projelerle bertaraf edilebileceğini kaydetti.

Böylesine geniş kapsamlı bir fuarı 9 yıldır sürdürebildikleri için SNS Fuarcılık'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Manisa'da ciddi bir tarım potansiyeli var. Bu tarımın avantajları var ama tehditleri de var. Bu tehditlere karşı tarımın korumaya alınması gerekiyor. Nedir bu tehditler, ciddi bir sanayisi var Manisa'nın. Yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak olan ciddi alt yapı ve lojistik imkanları karşılamaya hazırlanıyor Manisa. İstanbul- İzmir Otoyolu inşaatı gün saymaya başladı. Yine Trakya Avrupa'dan gelip Çanakkale'den İstanbul otoyoluna bağlanacak olan bir yeni otoyol ihalesi gün sayıyor. Hemen yanı başımızda Türkiye'nin ilk ve tek transfer limanı Çandarlı Limanı gün sayıyor. Ankara-İzmir otoyolu o da Manisa'nın yanı başından geçecek. Onun da ihalesi gün sayıyor. Ankara-İzmir hızlı tren hattı inşaatı başladı. İnşallah onun da bitişi gün sayacak. Aynı şekilde Bandırma üzerinden gelip Çandarlı Limanına oradan da İzmir'e ulaşacak olan yük de taşımaya müsait bir yeni hızlı tren hattının proje hazırlıkları devam ediyor. İhale hazırlıkları devam eden Çanakkale Boğaz Köprüsünde ayrıca tren hattının da olması için Karayolları Genel Müdürlüğü şuanda bir çalışma yürütüyor. Birçok organize sanayi bölgelerimiz sıkıştı tıkandı. Yeni daha büyük kapasitede OSB'lerin startını vermiş durumdayız. Alaşehir Bölgesinde ülkenin en sıcak suyu bulundu 287 derece ile. İlk santraller devreye girdi. 500 megavatlık bir kapasite söz konusuyken geçen hafta bana ifade edilen rakam bin megavata doğru her açılan kuyuyla, her yeni sıcak suyla kapasite giderek gelişiyor. Ciddi anlamda rüzgar enerjisi potansiyelimiz var, güneş enerjisi potansiyelimiz var. Termik santrallerimiz oluyor, olmak üzere. Bunlara paralel de bir şehirleşme betonlaşma sürecini yaşamamız gerekiyor" dedi.

Yaşanan gelişmelerin bir baskı ve tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Vali Bektaş, "Bütün bunlara baktığımızda gerçekten bölgemizin ciddi, verimli, yüksek kapasiteli tarım kabiliyetinin, tarım potansiyelinin bir baskı altında olduğunu ve korumaya ihtiyacı olduğunu söylemek zorundayız. Gerçekten de bu ülkemizin en önemli, en verimli ovalarından, en çok tarım ürünü ihracını bize mümkün kılan ovalarından birini nasıl bu gibi gelişmelere kurban etmeden geleceğe, torunlarımıza taşımayı başaracağız. Bunun için iki formül geliştirdik ve ifade ettik. Artık seçimleri arkamızda bıraktığımızı ve uzun vadede istikrarlı bir hükümete ulaştığımızı varsaydığımızdan yola çıkarak, projemizin hayata geçmesinin biraz daha kuvvetlendiğini ifade edebiliriz. Nedir bu proje? Proje, Manisa Ovasında kapalı devre basınçlı sulama sistemi beraberinde arazi toplulaştırması ile çağdaş tarıma geçmek. Yeni dönemde Manisa bunu başarmak zorunda. Bir diğer projemizde organik tarım projesi. 600 bin hektar alanın tamamını hedefleyen bir büyük organik tarım projesi başlatmış durumdayız. Bu iki projeyi gerçekleştirdiğimizde, yarısını gerçekleştirdiğimizde, gerçekleştirme yoluna girdiğimizde otomatik olarak biz tarım potansiyelimizde yer alan arazilerimizi korumaya almış olacağız" diye konuştu.

"BAŞKALARININ IRGATI OLURUZ"

Manisa'nın OSB'lerinin çoğunun dolduğunu ve yeni OSB'ler açıldığına dikkat çeken Vali Bektaş, Manisa'da istihdam yükü ağır sanayi arayışında olmadıklarını belirtti. Vali Bektaş, "İhtisas OSB'lerle yüksek teknolojik karakterli bir sanayi, katma değeri yüksek bir sanayi, ürün üreten bir sanayi, ihracat kapasitesi yüksek bir sanayi ihtiyacındayız, hevesindeyiz, isteğindeyiz. Türkiye eski Türkiye değil, Manisa eski Manisa değil. Manisa'nın şartları Türkiye genelinin şartlarından çok daha fazla bize avantajlar, imkanlar sunuyor. Bu avantajları, imkanları değerlendirmeyi bilemezsek, başaramazsak, kabahat bizimdir başkasının değil. Kimseye bir şey söylememize gerek yok. Biz bu işi, benim söyleyebildiğim iki proje, iki de siz söyleyin ve biz bu işi başaralım. Bilinçli, planlı, projeli, stratejisi olan, hareket planı olan, yol haritası olan işler olarak yapmamız lazım. Yoksa aldığımız sonuçlar, bizi ırgatlıktan, bizi başkalarının markalarına boğaz tokluğuna çalışmaktan kurtaramaz. Bu iş profesyonel bir iştir. Bu iş uzmanlık isteyen bir iştir. Bu iş kafa yorma, ter akıtma, emek verme, işbirliğiyle gitme ihtiyacı olan bir iştir" dedi.

Yapılan konuşmalarından ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi ile fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fuar 8 Kasım Pazar akşamına kadar her gün saat 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi 17 ilçeden kaldıracağı araçlarla üreticileri fuara ücretsiz olarak taşıyacak. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Teknotarım'15 9'uncu Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement