Teke Yöresi Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Teke Yöresi Sempozyumu

Burdur'da bu yıl ilki düzenlenen Teke Yöresi Sempozyumu, yaklaşık 200 bilim adamı ve araştırmacının katılımıyla başladı.

04.03.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da bu yıl ilki düzenlenen Teke Yöresi Sempozyumu, yaklaşık 200 bilim adamı ve araştırmacının katılımıyla başladı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Teke Yöresi Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (TAMER) tarafından MAKÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda konuşan Burdur Valisi Hasan Kürklü, Teke kültürünün Burdur'un tamamını içine aldığını, Muğla'nın Fethiye ve Ortaca ilçelerine, Denizli'nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli ve Honaz, Afyonkarahisar'ın Dinar ve Başmakçı, Isparta'nın Yalvaç ve Şarkikaraağaç ile Antalya'nın Cevizli, Akseki, Manavgat, Korkuteli ve Alanya bölgelerine yayıldığını anlattı.

Burdur ve çevresinin zengin tarihi, mimari, arkeolojik ve kültürel değerlerinin bilimsel olarak araştırılması, belgelenmesi, tanıtılması korunması ve yaşatılması gerektiğini belirten Kürklü, "Bu sempozyum yörenin her yönüyle araştırılması, tartışılması, sorunların bilimsel zeminde çözülmesi için bilgi alışverişi ortamının oluşturulmasını hedeflemektedir" dedi.

MAKÜ Rektörü Saatcı

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise sipsinin, curanın, kabak kemanenin sesini duyunca kalbinin bir başka attığını söyledi.

Kıvrak halk oyunlarının sonunda efe dizini yere vurup başını göğe kaldırdığında yüreğinin ferahladığını ve hayallerinin kendisini Yörük göçlerine, oradan da Orta Asya'ya kadar götürdüğünü ifade eden Saatcı, şöyle konuştu:

"Eminim ki her Teke yöreli benzer bir hissiyat içerisindedir. Teke yöresine adını veren teke, yani keçi, gerçekten özel bir hayvandır. Ürünü olan kıldan üretilmiş çadırın altında milletimiz imparatorluklar kurmuştur. Kılından, derisinden, etinden, sütünden, hareketlerinden, oğlaklarından, dişisinden, erkeğinden kendi adına bir kültür oluşmuştur. Bu kültür bu yöreyle öylesine iç içe girmiştir ki, ayırmak mümkün değildir."

Saatcı, Teke yöresinin türküleriyle, folkloruyla, manileriyle, dokumalarıyla bir kültür harmanı olduğunu kaydetti.

Bu yörenin aynı zamanda mermerin, hayvancılığın, süt üretiminin, turizmin de merkezi olduğuna işaret eden Saatcı, "Bu söylenenlerin objektif ve bilimsel açıdan bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyordu.  İşte yörenin merkezi Burdur ve onunla bütünleşmiş Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yörenin her özelliğinin ve yörede olup biten her faaliyetin resmini çekmek adına bu sempozyumu düzenledi" diye konuştu.

Belediye Başkanı Ercengiz

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise Teke yöresinin başkenti Burdur'un, efelerin harman olduğu yer olarak bilindiğini anlattı.

Burdur'da en ağırından en hızlısına zeybek türleri ve oyun havalarının dikkat çektiğini ifade eden Ercengiz, "Teke yöresi folklorunda söz zenginliği vardır. İncelik ve centilmenlik vardır. Yaylaların serinliği, ovaların sıcaklığı vardır. Çamların rüzgar hışırtısı ve ağaçların gölgesinde mola veren zeybeklerin çalımı vardır" dedi.

Sempozyumda MAKÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Akademik Oda Orkestrası ile TRT Sanatçısı Ferhat Erdem müzik dinletisi sundu. MAKÜ bahçesine kurulan kıl çadırda Teke yöresini tanıtıcı sergi açıldı. Yöresel kıyafet giyen kişiler tarafından bahçeye getirilen iki teke ilgi çekti.

Sempozyum 6 Mart'ta sona erecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement