Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınmasında Yeni Dönem - Son Dakika
Güncel

Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınmasında Yeni Dönem

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, “Demiryolunda tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ambalaj, tank, konteyner gibi yük taşıma araçlarını üreten firmaların, RID belgelerini almak için Enstitümüze başvurmaları gerekmektedir” dedi.

09.10.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Demiryolunda tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ambalaj, tank, konteyner gibi yük taşıma araçlarını üreten firmaların, RID belgelerini almak için Enstitümüze başvurmaları gerekmektedir" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü arasında 6 Mart 2013 tarihinde imzalanan protokol ile tehlikeli maddelerin kara, hava, deniz ve demiryolu ile taşınmasında kullanılan ambalaj, basınçlı kap, yük konteyneri, büyük paket ve tankların, ilgili uluslararası sözleşmeler kapsamında belgelendirmesi konusunda Türkiye'de tek yetkili kuruluş olarak TSE atanmıştı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, "TSE imzalanan protokol çerçevesinde ilk adımda uluslararası sözleşmeler kapsamında 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla zorunlu hale gelen kara yolu ile taşımacılıkta ADR Belgelendirmesine yönelik çalışma başlattı. Enstitü, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren karayolunda tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ortalama 3 bin 800 adet aracın belgelendirmesini ve bin 645 adet tankın muayenesi gerçekleştirdi. Ayrıca değişik taşıma modlarında (Havayolu, karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığı) kullanılan 34 farklı tipte ambalajın onay işlemini tamamlayarak 11 adet ambalaj üreticisini belgelendirdi" ifadelerini kullandı.

Tehlikeli Maddelerin Demiryolunda taşınması ile ilgili uluslararası sözleşmeye paralel iç hukuk düzenlemesi ise 16 Temmuz 2015 tarihli ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik" in hükümlerini açıklayan Korkmaz, "16 Temmuz 2015 tarihinden önce üretilmiş Tehlikeli Malların Demiryolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Sözleşmeler ( RID) kapsamında sertifikasız ambalajların kullanımına 31 Aralık 2017 tarihine kadar müsaade edilmektedir. 16 Temmuz 2015 tarihinden sonra üretilen ambalajların 1 Ocak 2016'dan sonra kullanılması için RID sertifikalı olması zorunlu tutulmaktadır. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle tank, konteyner gibi yük taşıma birimlerinin sertifikalandırılması zorunlu tutulmaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde demiryolunda tehlikeli madde taşımacılığında kullanılması amaçlanan ambalaj, tank, konteyner gibi yük taşıma araçlarını üreten firmaların TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü'ne başvurularını gerçekleştirerek belgelendirme sürecini tamamlamaları gerekmektedir" bilgisini verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınmasında Yeni Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement