TDBB'den Kapsamlı Moğolistan Ziyareti - Son Dakika
Güncel

TDBB'den Kapsamlı Moğolistan Ziyareti

TDBB\'den Kapsamlı Moğolistan Ziyareti

Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Moğolistan Yerel Yönetim temasları programını gerçekleştirdi.

20.08.2015 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 günlük Moğolistan çıkarmasında TDBB heyeti, 4 bin kilometreye yakın yol katederek iki ülke arasındaki dostluk ve ticari ilişkileri geliştirmek adına resmi ziyaretlerde bulundu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı ve TDBB Başkanvekili Murat Aydın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak'ın yer aldığı heyet, Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü Direktörü Tserendulam Shagdarsuren eşliğinde Moğalistan'da 7 günlük kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

MOĞOLİSTAN'IN EKONOMİK VE POLİTİK DURUMU İNCELENDİ

Programın ilk günü T.C. Ulanbatur Büyükelçiliğini ziyaret eden TDBB heyeti, karşılamanın ardından Maslahatgüzar (Büyükelçi Vekili) Tuncer Kıyak, Askeri Ateşe Yarbay Hüseyin Gökhan Özbek ve Türk Hava Yolları Ulanbatur Bölge Müdürü Erdinç Çakır'dan Moğolistan'ın politik ve ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri ve olası işbirliği imkanları hakkında bilgi aldı.

Büyükelçi Vekili Kıyak, tekstil, inşaat, tarım, madencilik, turizm gibi sektörlerde de yatırımların arttırılması, kardeş şehir ilişkilerinin işlevselleştirilmesi ve burs imkanlarının genişletilmesinin önemine vurgu yaptı.

Elçilikteki toplantının ardından heyet, T.C. Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müsteşarı Oğuz Kuyumcu, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ulanbatur Koordinatörü Ekrem Kalan ve Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal İşler Koordinatörü Halil Tokul ile düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Zeytinburnu ve Sancaktepe Belediyeleri'nin kardeş şehri olan Nalaikh'a giden TDBB heyeti, bölgedeki Kazak Müslümanlar ile 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Konya Kültür Merkezi'nde bir araya geldi.

ZEYTİNBURNU MOĞOLİSTAN'DA CADDE İSMİ OLACAK

Nalaikh Belediye Meclis Başkanı Basaam Lhag-Ochir ile yapılan görüşmede Lhag-Ochir, düzenlemeyi düşündükleri yeni bir caddeye "Zeytinburnu Caddesi" ismini vermeyi istediklerini ifade etti.

Başkan Aydın Zeytinburnu Caddesi Projesi için teşekkürlerini ifade ettikten sonra, önümüzdeki dönemde kente bir teknik heyet gönderebileceklerini sözlerine ekledi.

Ulanbatur'dan yaklaşık 400 km uzaklıkta bulunan ve Bolu Belediyesi'nin kardeş şehri olan Karakurum'da yer alan, TİKA'nın çevre düzenlemesini yaptığı Orhun Yazıtları'nı ve Bilge Kağan Müzesi'ni ziyaret eden heyet, burada Karakurum Belediye Başkanı Lamzav Enkhbat ile iki ülke arasındaki olası işbirliği alanları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

"TÜRK İŞ ADAMLARININ MOĞOLİSTAN'A OLAN İLGİSİ SON 3 YILDA ARTIŞ GÖSTERDİ"

Moğolistan İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ravjikh Erdeneburen, TDBB ile yaptığı görüşmede Türk iş adamlarının bölgeye ilgisinin son 3 yılda artış gösterdiğini, TDBB'nin Moğolistan ve Türkiye arasında gerçekleşebilecek projelerde çok önemli bir noktada yer aldığını vurguladı. Müsteşar Erdeneburen, ülkedeki köylere emsal olması için inşa ettikleri Örnek Köy Projesi'nden bahsederek, söz konusu projeye Türkiye'nin katkı sağlayabileceği alanları ifade etti.

Projeye ilgi gösteren TDBB heyeti ise Örnek Köy Projesi hakkında ayrıntılı bilgi alarak, konunun gündeme alınacağı ifade etti.

BAŞKENT ULANBATUR'DA KARDEŞ BELEDİYELER BULUŞMASI

Resmi ziyaretler sonrasında başkent Ulanbatur'da gerçekleştirilen Kardeş Belediyeler yemeğinde; TDBB heyeti, Shariin-Gol ve Mandalgobi Belediye Başkanları, İmar ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Moğolistan Tapu ve Kadastro Dairesi Başkanı, Chingeltei Belediyesi Mali İşler Şubesi ile Aile ve Sosyal İşler Şubesi Müdürü, yerel yöneticiler ve TİKA Ulanbatur Koordinatörü Ekrem Kalan bir araya geldi.

Kürsüye çıkan Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak, TDBB'nin Moğolistan ziyaretini değerlendiren ve ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağına işaret eden bir konuşma yaptı.

TDBB Yürütme Kurulu Üyesi ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise heyetin gittiği her yerde çok sıcak karşılandığını, ata topraklardaki hayatı ve kültürel mirası görmekten çok etkilendiklerini ifade etti. Kocamaz, konuşmasının devamında ise kentler arasındaki ilişkilerin resmi düzeyden somut projelere dönüşmesini ve gelecek nesillere taşınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TDBB'den Kapsamlı Moğolistan Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement