Tcg Gelibolu, Yurda Döndü - Son Dakika
Güncel

Tcg Gelibolu, Yurda Döndü

Tcg Gelibolu, Yurda Döndü

NATO Daimi Deniz Görev Grubu kapsamında Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde 4 ay 23 gün görev yapan TCG Gelibolu fırkateyni, ana üssü Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne döndü Askerlerin yakınlarıyla buluşma anında duygusal anlar yaşandı Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Çetin: "Deniz Kuvvetleri, barış döneminde bir harp meydana gelmemesi için caydırıcılık sağlamakta, bunun yanında en az bu görevler kadar önemli olan diplomasiye destek faaliyetlerini icra etmektedir.

22.04.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) kapsamında Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Gelibolu fırkateyni, yurda döndü.

Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ndeki iskelede düzenlenen karşılama törenine, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, deniz üssünde görevli komutanlar ve TCG Gelibolu fırkateyninde görevli askerlerin yakınları katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun mesajının okunmasıyla başlanan törende konuşan Tuğamiral Çetin, TCG Gelibolu'nun 4 ay 23 gün süren görevini büyük bir başarıyla tamamlayarak ana üssüne döndüğünü söyledi.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin dünya barışına katkıda bulunmak ve Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunması maksadıyla dünya denizlerinde önemli görevler icra ettiğine işaret eden Çetin, "Asıl varlık nedeni harp durumunda yurdu savunmak olan Deniz Kuvvetleri, barış döneminde bir harp meydana gelmemesi için caydırıcılık sağlamakta, bunun yanında en az bu görevler kadar önemli olan diplomasiye destek faaliyetlerini icra etmektedir. Deniz Kuvvetleri, dış politikanın en önemli araçlarından biri durumundadır" dedi.

Dünya deniz ticaret yollarında yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki deniz haydutluğu olaylarının, bölgedeki istikrarı ve dünya deniz ticaretini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu bölgelerinden geçen deniz ticaret yolları, yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu bölgeleri kullanan Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticari gemilerin güvenlikleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin deniz hak ve menfaatlerini korunması açısından son derece önemlidir. Türkiye bu göreve, uluslararası girişimlerin başladığı 2008 yılından beri kesintisiz iştirak etmektedir. Bugüne kadar 16 Türk fırkateyni bu kapsamda görev aldı. Ayrıca ülkelerle dönüşümlü olarak icra edilen görev grubunun komutası Türkiye tarafından 3 dönem üstlenildi. Bölgede bir fırkateynimiz göreve devam ediyor."

Konuşmaların ardından üssün bulunduğu körfeze giriş yapan TCG Gelibolu, limanda demirli bulunan gemilerin çaldığı sirenle karşılandı. Daha sonra iskeleye yanaştırılan geminin personeli, çalınan marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanındaki yerini aldı.

TCG Gelibolu komutanı Deniz Kurmay Yarbay Olcay Yüksel, Tuğramiral Çetin'e görev sonu raporu verdi. Askerler, daha sonra tören alanındaki yakınlarıyla bir araya gelerek hasret giderdi. Buluşma anında duygusal anlar yaşandı.

Dünyanın etrafını dolaştılar

TCG Gelibolu'nun 143 günlük görev süresinde 105 gün seyir yaptığı, 38 gün liman ziyareti icra ettiği bildirildi. Toplam 23 bin 170 deniz mili mesafe kat eden geminin aldığı yolun, Ekvator üzerinde dünyanın çevresini bir kez kat etme mesafesinden daha fazla olduğu belirtildi.

TCG Gelibolu'nun bölgede görev yaptığı zaman diliminde herhangi bir saldırı veya gemi kaçırma olayının yaşanmadığı kaydedildi. Geminin, görevi esnasında uluslararası faaliyetlere katkısı yanında 310 Türk ve Türkiye bağlantılı ticaret gemisinin Aden Körfezi ve çevre denizlerden emniyetle geçişine katkıda bulunduğu, deniz haydutluğuyla mücadele görevini 14 Mart'ta TCG Gökçeada fırkateynine devrettiği öğrenildi.

25'i subay, 122'si astsubay, 16'sı uzman erbaş ve 50'si erbaş/er olmak üzere 213 personelin görev yaptığı TCG Gelibolu'da bir Sea Hawk helikopteri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın sualtı taarruz ve sualtı görev timlerinin bulunduğu ifade edildi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tcg Gelibolu, Yurda Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı
    11:39 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı

    Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kampanya döneminde adaylar, römork, tır, minibüs ve kamyonet gibi araçları billboard gibi kullanarak propaganda yaptı. Ankara'nın işlek cadde ve sokakları ile şehirlerarası yollara park edilen araçlar, partilerin renkleri, logoları ve adayların fotoğraflarıyla giydirildi. Bu araçlar, seçim bölgelerinde billboard görevi görerek adayların vaatlerini ve sloganlarını seçmenlere ulaştırmaya çalıştı. Seçimlerin ardından ise bu araçlar tekrar aktif kullanılmaya başlanacak.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi
    11:35 Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi

    Başakşehir'de sitenin asansöründe bir kedinin öldürülmesi suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan sanığın cezasının az olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından itiraz edildi. Savcılık, sanığın eyleminin canavarca hisle ve eziyet çektirerek gerçekleştirildiğini belirterek, daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğini savundu. İtiraz dilekçesinde, temel cezanın belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü ve sanığın tutuklanması talep edildi.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi
    11:35 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Hatipoğlu, yürüyüş sırasında vatandaşlarla buluşarak desteklerini istedi.

  • Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor
    11:34 Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor

    Bilecik Toplum Destekli Polislik ekipleri, dolandırıcılık ve iletişim yoluyla dolandırıcılık konularında vatandaşları bilgilendirmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca, ekipler Toplum Destekli Polislik hizmetleri hakkında da bilgi vererek, halkın yanında olduklarını ve güvenli bir gelecek için çalıştıklarını vurguladı.

  • Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor
    11:33 Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor

    Denizli'de siparişi teslim etmeye giderken hatalı sollama yapan otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü, her yerde aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan ve kısa bir süre sonra yakalanan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda bulunduğu öğrenildi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde akademik ve idari personel bir araya gelerek iftar yemeği programı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, katılımcılara teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içinde geçmesi dileğinde bulundu.

  • Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü
    11:32 Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü

    Elazığ'da sağanak yağışlardan dolayı istinat duvarı çökerken, çevrede yaşayan vatandaşlar yıkılan yerin bir an önce onarılmasını istedi.


Advertisement