TBMM Soma Faciasını Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Soma Faciasını Araştırma Komisyonu

Eynez Maden İşletmesi eski İşletme Müdürü Sarı: "Bu ocağa sabotaj yapsanız bu kadar insanı öldüremezsiniz.

23.07.2014 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı İşletmesi eski İşletme Müdürü Süleyman Sarı, "Bu ocağa sabotaj yapsanız bu kadar insanı öldüremezsiniz. Yeraltında öngörülmeyen, önlenemez bir kaza olmaz. Bu yüzden çok öfkeliyim" dedi.

TBMM Soma Faciasını Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Sarı, Eynez İşletmesi'ni devraldıktan sonra işçilerin ücretlerinde iyileştirme yapıldığını, teknik imkanların artırıldığını, güvenliğin ileri boyuta ulaştırıldığını ifade etti. Sarı, işçi motivasyonunun da artmasıyla birlikte üretimde artış sağlandığını ifade etti.

Sarı, 2010 yılında yaklaşık 600 kişinin aynı anda sığınabileceği yaşam odası yapıldığını, daha sonra bu yaşam odasının yenisi yapılmadan söküldüğünü kaydetti.

Söz konusu işletmeden 2011 yılında ayrıldığını anlatan Sarı, ayrılma nedeninin işletmedeki hiyerarşik yapının bozulmasından kaynaklandığını söyledi. Sarı, bir işçinin mühendise hesap sorabildiğini belirtti.

Ocağı çok iyi tanıdığını ifade eden Sarı, "Bu ocağa sabotaj yapsanız bu kadar insanı öldüremezsiniz. Yeraltında öngörülmeyen, önlenemez bir kaza olmaz. Bu yüzden çok öfkeliyim. Çok kötü bir ocak olsa bile bu kaza önlenebilirdi" dedi.

Bu tür kazalarda, yer üstündeki görevlinin, ocaktaki telefon sistemi ile "ocağı boşalt" demesi gerektiğini kaydeden Sarı, Soma'daki ocakta da bu şekilde en az 250 kişinin, 4,5 dakika içinde kurtulabileceğini dile getirdi.

Maden ocağında, kazadan 2 saat sonra hava akımı yönünün değiştirildiğine dikkati çeken Sarı, bunun yanlış olduğunu vurguladı. Sarı, hava akımı yönünün kazanın hemen ardından değiştirilmesi gereken bir uygulama olduğunu söyledi.

Ocaklarda, belli bir grup madencinin başında bir madencinin olduğunu, buna "dayıbaşı" denildiğini anlatan Sarı, uygulamanın toparlayıcı olduğunu, ancak suistimal edildiğini belirtti. Sarı, bu şekilde 9 yıl boyunca yüksek ücret alıp, işletmeye yalnızca kahvaltı yapmaya gelen işçilerin olduğunu belirtti.

Maden ocaklarındaki risklere değinen Süleyman Sarı, komisyona gelirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki bir arkadaşının, komisyonda Koza'ya dikkati çekmesi yönünde kendisinden ricada bulunduğunu ifade etti.

Bu kazaların devam edeceğini belirten Sarı, "Yine felaket düzeyinde kazalar olacak. Biz, öldükçe öğrenen insanlarız" dedi.

-Komisyonda tartışma

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, vatandaşların Somalı madenciler için yaptığı bağışları, işçilere kendisinin bir bir bayram armağanıymış gibi sunduğunu savunarak, bunların halkın topladığı paralar olduğunu ifade etti.

Akçay ayrıca, Soma'daki madencilerin cep telefonuna, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik bağış kampanyalarına destek vermeleri için mesaj geldiğini söyledi. Akçay, "Sayın Başbakan bırakın yardım etmeyi, Somalı işçiden yardım talep ediyor" ifadesini kullandı.

İktidar milletvekilleri ise Akçay'a tepki gösterdi. AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, söz konusu mesajın parti üyelerine gönderildiğini, bu madencilerin de AK Parti'nin üyesi olabileceğini söyledi.

Hükümetin Soma konusundaki duyarlılığına dikkati çeken Kavuncu, Gölcük'teki depremden iki gün sonra depremin nerede olduğunu fark eden hükümetlerin olduğunu ifade etti.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy ise Kavuncu'ya tepki göstererek, söz konusu depremden hemen sonra iki Bakanın bölgeye gittiğini anımsattı.

Kavuncu ile bir süre tartışan Özensoy, AK Parti'nin masa başında üyelik işlemi yaptığını savunarak, 81 yaşında olan ve evden çıkamayan annesinin bile AK Parti'ye üye yapıldığını söyledi.

Bu arada Erkan Akçay, araştırma komisyonu raporunu tamamlayıncaya kadar Soma'daki maden faciası ile ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TTK'daki bazı bürokratların görevlerinden alınması için komisyon olarak tavsiye kararında bulunulması yönünde, komisyona bir dilekçe sunduğunu açıkladı.

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, komisyon üyelerine, facianın meydana geldiği maden ocağında araştırma yapmak için TBMM Başkanlığı'na başvurularını sunduklarını ve ilgili birimlerle irtibata geçildiğini bildirdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Soma Faciasını Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement