TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

AK Parti'li milletvekillerinin verdiği 4 ayrı yasa teklifinin birlikte görüşülmesine muhalefet tepki gösterdi Usul tartışmasının ardından teklifler birleştirildi.

22.01.2015 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği 4 ayrı torba yasa teklifinin görüşülmesine başlandı. Muhalefet, tekliflerin birleştirilerek görüşülmesine itiraz ederek usul tartışması açtı.

Komisyon, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında toplandı. Toplantı öncesinde muhalefet, usul hakkında söz aldı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, dört ayrı teklifin görüşüleceğini belirterek, farklı günlerde verilen tekliflerin "çorba üstü çorba olduğunu" söyledi. Günal, "İşin içinden çıkaramadık. Böyle bir kanun çıkarma yöntemi nasıl olabilir. Külliyat oldu. Vakıf senedi yayımlanmış, yönetimi boş, buraya teklif getiriliyor. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili düzenleme yargı kararlarıyla ilgili. Burada bekleyen başka düzenlemeler var. Bunun ne acelesi var?  Bu tekliflerin bu haliyle görüşülmesi doğru değil. İlla görüşülecekse Hükümet bir baksın. Tartışmalı konuları bu şekilde çıkarmayı doğru bulmuyoruz" dedi.

Yeşilay Vakfı'nda yönetimin neden boş bırakıldığını soran Günal, vakıf senedi ilan edilirken yönetiminin boş bırakılırken düzenleme getirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Günal, diğer komisyonların teklifleri görüşmeyeceğine dair yazılarını görmek istediklerini söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir çok komisyonu ilgilendiren düzenlemelerin görüşüleceğini, ancak ilgili tüm bakanlıkların temsilcilerinin Komisyon'da bulunmadığını kaydetti. Kaplan, "Dernek kamu yararı ilan edilmiş mi, edilmemiş mi,  illegal örgütlere yardım ediyor mu etmiyor mu. Her şeyin bir ciddiyeti var. Diğer komisyonlardan geçmedi bu teklifler. Mangal Mahmut muyuz kardeşim? Her işe bakan Mangal Mahmut'un görevini mi yapıyor bu Komisyon? Osmanlı Dönemi'nde böyle bir şey var mı diye baktım. Orada bile herkesin ayrı görevlendirmesi var. Osmanlı'da dalkavuk ile soytarının ayrı ayrı işleri var. Plan ve Bütçe, her önüne gelen işe bakar mı? Rezalete çevirdiniz. Kadını erkek erkeği kadın yapabilir mi parmaklarınız?" diye konuştu.

AK Partili milletvekilleri tepki gösterirken, CHP'liler de "İçinde para geçen her şey buradan mı geçecek?" dedi.

Kaplan, tekliflerin geri çekilmeyecekse ilgili tüm kesimlerin Komisyon'da olmasını, ayrıca alt komisyona gönderilmesini istedi.

- "Hani gelmeyecekti?"

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de Komisyon gündemine yine torba teklif getirildiğini belirterek, "Hani gelmeyecekti?" diye sordu.

Komisyon Başkanvekili AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in "milletvekillerinin iradesine ipotek mi koyacaksınız" demesi üzerine Türeli, birbiriyle ilgisiz hükümlerin birlikte görüştürülmesinin yanlış olduğunu savundu. "Kim bilir burada görüşülürken daha neler gelecek" diyen Türeli, daha önce örneğini yaşadıklarını, 60 maddelik torbanın önergelerle 150 maddeye çıkarıldığını ifade etti. Komisyon Başkanlığı'nın konuya hassasiyet göstermesini beklediklerini anlatan Türeli, düzenlemelerin mutlaka alt komisyona gönderilmesini, tarafların dinlenmesini istedi.

Tekliflerle ilgili 6 ihtisas komisyonun görüşmeyecekleriyle ilgili yazı geldiğini ifade ederek, "süremiz olmadığı için görüşemedik diyorlar. Süre verelim. Bunların bürokrasiden hazırlanıp geldiği belli. Ne getirip ne götürdüğünü alt komisyonda görüşelim" dedi.

AK Parti'li Bilgiç de usul hakkında söz alarak, muhalefetin parlamenter demokrasiye uygun olmayan görüşler ortaya koyduğunu savundu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın "kimi kandırıyorsun, milletvekillerine nereden verildiği bellidir" demesi üzerine Bilgiç, görüşülecek tekliflerdeki konuların Komisyon'un konusu olduğunu söyledi. Tekliflerin birleştirilebileceğini kaydeden Bilgiç, birbirinden farklı konuları içeren teklifler için alt komisyon kurulmasına gerek olmadığını ileri sürdü.

Akçay, "Belli yerlerin sipariş teklifleridir. Toplumsal ihtiyaçtan değil, kişisel ve çıkar amaçlı düzenlemelerdir. Türkiye zaten şu anda şahsi ve keyfi yönetim altındadır, bu da Meclis'e yansımaktadır. Hükümet'in cesareti ok, varsa tasarı halinde gelir. Cesaretiniz de iradeniz de yok. Bu Beştepe'nin iradesidir. Kızılay, Yeşilay, TÜRGEV...Gözler doymuyor, kamu kaynaklarına çöreklenme var. Kamu kaynaklarının bu kadar peşkeş olmasına kimse alet olmamalı. Utanç verici hadiseler yaşanıyor. Buradan çıkan pek çok düzenlemeden sonra ne kadar büyük yolsuzlukların yaşandığı ortaya çıktı. Turpun büyüğü heybede bekliyor. Bu düpedüz ayak divanıdır" diye konuştu.

Bilgiç'in "Teklif sahiplerine açık hakaret var" demesine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Akçay, "İktidar grubunu itham ediyorum, konuşsunlar. Bu düzenlemeler arpalık, tıpa düzenlemelerdir" sözlerine, Bilgiç, "Biz de yeter artık diyoruz" karşılığını verdi.

Komisyon Başkanı Recai Berber'in "usul tartışmasının sonuçlandığını" söylemesine, muhalefet milletvekilleri itiraz etti.

MHP'li Günal, kendisine gelen TBMM Milli Eğitim Komisyonu yazısını göstererek, "teklifini görüşmeyeceği yazısı 22 ocak tarihli. Bugün ayın kaçı? 10 gün süresi var. İki komisyon sekreteri de aynı eğitimden geçmiş, 'verimli çalışma dileğiyle'cümlesini kullanmışlar. Helal olsun" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "TÜRGEV yetmedi mi Kızılay kuruyorsun. Sen yönetemiyorsun bu komisyonu. Komisyon'un hakkını ve hukukunu korumak göreviniz. Diğer komisyonların yazıları niye bana gelmiyor, ben milletvekili değil miyim?" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Kızılay ile ilgili 4 ayrı teklifin verildiğini belirterek, teklif sahiplerinin ne gerekçeden ne de metinden haberleri olduğunu savundu.

Teklif sahiplerinden AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, teklifin içeriğiyle ilgili bilgi verdi. Can, "Teklif vermediğimizde niye vermediğimiz, verdiğimizde ise ısmarlama, önümüze gelene imza attığımızla eleştiriliyoruz" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, tali komisyonların gönderdiği yazılardaki imzalardan şüphe duyduğunu söyledi. Bilgiç'in "size yakışmadı" demesi üzerine Zozani, "Sayın Emrullah İşler'in imzası, ilgili komisyonunu bilgisayarında kaçta yazılmış, kaçta çıktısı alınmış, bellidir. Ben saat 11.00'den sonra alındığını iddia ediyorum" diye konuştu.

-"Tarih sahtekarlığı" tartışması

CHP'li Çetin'in, elindeki tali komisyon yazılarını göstererek, "Komisyon tarih sahtekarlığı yapmış. Bazıları teklifi görüşmeyeceklerini ayın 20'sinde göndermiş" demesine Bilgiç, "Ayıp. Yaşından başından utan. Kanun gelmeden Komisyon toplanamaz. Bu sahtekarlığa bak" dedi.

Komisyon başkanı Berber'in "Bakmadan, incelemeden sahtekarlık ithamında bulunan kendisi sahtekar" sözüne Çetin, "Sahtekarlığı savunan sahtekardır" karşılığını verdi.

Görüşmelere katılan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, bazen zaman darlığı, bazen de başka gerekçelerle tali komisyonların kendilerine gelen işleri görüşmeyebildiğini belirterek, teklifle ilgili bir maddenin kendi çalışma alanlarıyla ilgili olduğunu, kanunun yaz aylarında kendi komisyonlarında görüşüldüğünü, muhalefetin isteği üzerine geri çekildiğini söyledi. Görüşmeyecekleriyle ilgili gerekçe sunmadığını  ifade eden Ünüvar, madde görüşülürken kanaatlerini ifade edeceğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Berber, kendilerine tali olarak sevkedilen hiçbir konuyu görüşmediklerini belirterek,  İçtüzük'te böyle bir zorunluluğun da olmadığını kaydetti. Yanlış yapmadıklarını, gelen tekliflerin kendileriyle ilgili olduğunu savunan Berber, farklı bir uygulama yapmadıklarını belirtti.

Bilgiç, milli eğitim ile ilgili düzenlemenin teklif metinden çıkarılması için önerge vereceklerini söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Çetin"in "sahtekarlık" sözünü geri almasını istedi.

Berber'in de "Bu sözünüzü geri almazsanız üzerinize kalacak" demesine Çetin, iddiasını tali komisyonların yazılarına bakarak ifade ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından usul tartışması sona erdi. Tekliflerin birleştirilmesi önergesi kabul edildi.

Komisyon,  saat 14.30'a kadar çalışmalarına ara verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement