"Bor Madeni, AK Parti Hükumetleri Zamanında Özelleşmeyecek" - Son Dakika
Politika

"Bor Madeni, AK Parti Hükumetleri Zamanında Özelleşmeyecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Bor madeni, AK Parti hükumetleri zamanında özelleşmeyecek." dedi.

14.10.2014 20:16  Güncelleme: 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden kazasından sonra yapılan mevzuat değişiklikleriyle denetimlerin sıkılaştırıldığını belirterek, "13 Ekim 2014 itibariyle 145'i kömür ocağı olmak üzere toplam 3 bin 335 sahanın faaliyeti, Maden Kanunu'nun çeşitli hükümleri kapsamında durdurulmuştur" dedi.

Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soru önergelerini yanıtladı.

Türkiye'nin enerji talebinin ekonominin büyümesine paralel olarak arttığını ifade eden Yıldız, 12 yıllık iktidarları döneminde elektrik üretiminden dağıtımına kadar 110 milyar liralık yatırım yaptıklarını, önümüzdeki 10 yılda 120 milyar liralık yatırım planladıklarını kaydetti.

Yatırımların büyük bölümünün özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Yıldız, enerji sektöründe rekabetçi, şeffaf ve iyi işleyen piyasa oluşturduklarını söyledi.

Yıldız, uzun vadeli doğalgaz sözleşmelerinde "al ya da öde" olarak tabir edilen asgari alım taahhüdü hükümlerine yer verildiğini anlatarak, "asgari alım taahhüdünün altında kalan miktarlar için o dönemdeki anlaşma fiyatları üzerinden belirli oranda ödeme yapılmakta ve sonraki yıllarda bu gaz miktarı telafi edilmektedir. Dolayısıyla asgari alım taahhüdü çerçevesinde yapılan ödemeler boşa gitmemekte, herhangi bir kayba yol açmamaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin 2013'te 14.8 milyar dolarlık 136 milyon varil ham petrol ithal ettiğini belirten Yıldız, bu yıl sonunda ise 6.2 milyar dolar bedelle 57.3 milyon varil ham petrol ithal edileceğini kaydetti. Yıldız, doğalgaz ithalatının 2013'te 45.3 milyar metreküp, bu yılın temmuz ayı sonunda 28.5 milyar metreküp olduğunu ifade etti.

Beyaz eşyaların değişimi -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, enerji verimliliği kapsamında beyaz eşyaların değişim kampanyalarıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Yıldız, son yıllarda elektrikli ev aletleri piyasasında enerji verimli ürünlerin hakim duruma gelmesinin büyük ölçüde sağlandığını, piyasa dönüşümünün tamamlanması için BM Kalkınma Programı ve özel sektör işbirliğiyle çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalara ÖTV indirimi sağlama konusunda Maliye Bakanlığı tarafından da bir kısım çalışmalar yapılmaktadır" dedi.

Alternatif yakıt kullanımının yaygılaştırılmasını sağlamak amacıyla elektrikli araçlarda kullanılan bataryalarla alternatif yakıt kullanan araçların parçalarının üretiminin desteklenmesi adına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın ortak çalışma yürüttüğünü söyledi.

Ön ödemeli doğalgaz satışında limit getirilmesinin, adil fatura dengesi kurmayı amaçladığını, limitin o ildeki ortalama tüketim hesaplamasıyla belirlendiğini ifade etti.

"Maden yönetmeliği en kısa zamanda yürürlüğe girecek" -

Taner Yıldız, madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği konusunda getirilen yenilikler konusundaki soruları da yanıtladı.

Madenlerin en tehlikeli iş kolu sınıfında olduğuna işaret eden Yıldız, çalışanların sağlığı ve güvenlik konusundaki asgari şartların yasa, yönetmelik ve tüzüklerde düzenlendiğini belirtti.

Alınan yasal önlemlerden örnekler veren Yıldız, işverene çok sayıda yükümlülük verildiğini söyledi. Yıldız, iş kazalarının önlenmesi ve faaliyetlerin kontrol altında tutulabilmesi açısından Madencilik Faaliyeti Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak, teknik nezaret görevini üstlenecek maden mühendisleri için yeraltı maden işletmelerinde en az 2, kömür işletmelerinde en az 5 yıl deneyim şartı getirileceğini, teknik nezaretçinin atandığı ve sorumlu olduğu ruhsat sahasının faaliyet ve üretiminin 15 günde, yeraltı işletmelerinin 10 günde, yeraltı kömür işletmelerinin 5 günde en az bir kez denetlenmesi, vardiyalı çalışan işletmelerde her vardiyada daimi nezaretçilerin bulundurulması hükümleri konulduğunu, yönetmeliğin en kısa sürede yayımlanarak, yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetimlerin yapıldığını anlatan Yıldız, "Bakanlığımız, projeye aykırı faaliyet gösteren ocakların can ve mal güvenliğini tehdit eden durum tespit etmesi halinde üretim faaliyetleri durdurulmaktadır. Bu kapsamda, denetim faaliyetleri sıkılaştırılmış, 13 Ekim 2014 itibariyle 145'i kömür ocağı olmak üzere toplam 3 bin 335 sahanın faaliyeti, Maden Kanunu'nun çeşitli hükümleri kapsamında durdurulmuştur" dedi.

Yıldız'ın açıklamalarının ardından MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, borik asit ve sülfrik asit tesislerinin özelleştirileceğini açıkladığını, Yıldız'ın ise aksi yönde beyanları bulunduğunu ifade etti.

Bunun üzerine söz alan Yıldız, "Maliye Bakanı Sayın Şimşek'in açıklamalarıyla tenakuz varmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum. 'Bor madeni, AK Parti hükümetleri zamanında özelleşmeyecek' dedik. Ne böyle bir hedefimiz ne böyle bir niyetimiz ne böyle bir çabamız var. Bor madeninin bırakın özelleşmesini, tapulu arazinizde bulunsa dahi devletindir" diye konuştu.

Borun stratejik önemine binaen hassasiyetleri olduğunun altını çizen Yıldız, "Fakat bu, teknolojinin ve bir kısım enstrümanların bor madeninden ayrı olarak, özel şirketler tarafından yapılmayacağı anlamına gelmiyor" dedi.

Yıldız, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Soma'da faaliyetleri durdurulan madenlerden nakliye firmalarının ücretlerini tahsil edemediğini belirterek, soruna çözüm bulunmasını istedi.

Yıldız, Soma'daki maden kazasından sonra bazı milletvekillerinin popülist söylemler kullandığını, kendilerinin ise eksikliklerin giderilmesi halinde işletmelerin üretime geçmesi gerektiği yönünde tutum sergilediklerini anımsattı.

Çalışanların sağlığının önemli olduğunu ve şartlar sağlandıktan sonra işletmelerin açılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, nakliyecilerle birlikte Soma'da 15 bin kişiyi ilgilendiren bir ekonominin söz konusu olduğuna işaret etti. Yıldız, "Orası çalışacak ki nakliyecilerin borçları ödensin. biz o madenlerin, ödeme için aktif hale getirilmesi gerektiğini, işçi ve işverenin çalışma huzuruyla beraber devam edecekleri ortamın sağlanması gerektiğin söyledik. Işıklar ocağının işletmesinin çalışmasına 140 metrede uygun olacağını tavsiye ettik" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Bor Madeni, AK Parti Hükumetleri Zamanında Özelleşmeyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement