TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Bursa Milletvekili Şahin: "İsrail devletinin masum çocuklara, masum annelere yaptığı, reva gördüğü ve masum, korumasız, savunmasız insanlara katledercesine yapmış olduğu bu zulmü şiddetle kınıyorum"

16.07.2014 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, "İsrail devletinin masum çocuklara, masum annelere yaptığı, reva gördüğü ve masum, korumasız, savunmasız insanlara katledercesine yapmış olduğu bu zulmü şiddetle kınıyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin akademisyenlerin özlük haklarıyla ilgili durumlarının uluslararası ve ulusal arenada detaylı bir şekilde araştırılması için verdiği Meclis araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisinin görüşülmesi sırasında AK Parti Grubu adına söz alan Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Soma'daki olayla ilgili hiçbir üniversite tarafından bir araştırma projesi yapılmadığını, kazanın öngörülerinin çalışılmamış olduğuna dikkati çekti.

"Neden yapılmamış?" diye soran Candan, "Üniversitelerin döner sermaye sistemindeki tıkanıklık sizleri bir yere alıyor ve getirip o işi yürütmemenizi sağlıyor. Çünkü öğretim üyesinin cebine doğrudan bir gelir maalesef olmuyor. Ama önümüzdeki günlerdeki çalışmalarda, gerek döner sermayenin düzeltilmesi gerek YÖK Kanunu'ndaki değişiklikler gerekse bu yeni çıkardığımız Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun'un devreye girmesiyle üniversitelerde yeni araştırma merkezlerinin yapılmasıyla, öğretim üyelerinin özlük haklarının gelişeceğine yürekten inanıyorum" diye konuştu.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Türkiye'deki bilim adamlarının, akademisyenlerin 2003'ten bugüne kadar maaş artış oranının sadece yüzde 6 olduğunu ifade ederek, akademisyenlerin durumunun içler acısı olduğunu, konferanslara gidemediğini, uluslararası toplantılara katılamadığını iddia etti.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay da "Bizim üniversiteleri nereden nereye getirdiğimizi cümle alem biliyor. Görmek istemiyorsanız size söyleyecek sözümüz de yok" dedi.

Atalay, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değindi.

Oğan, Atalay'ın akademisyenlerle ilgili ifadesinde sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyerek, şunları söyledi:

"Haklı olarak İsrail'i kınamıştır, hepimiz kınıyoruz. Hatibin bu konuşmasını destekliyorum. Dün burada söylemiştim, önce İsrail'le ticaretinizi keseceksiniz, İsrail'in füze saldırısının koordinatlarını tespit eden Malatya'daki üssü kapatacaksınız, Kerkük'ten gelip İsrail'e giden petrol hattını keseceksiniz, ondan sonra konuşacaksınız. Ben burada kendisine sataşayım, Sayın Başkan, lütfen siz de sataşmadan kendisine söz verin ve bir akademisyen olarak burada bugünkü bizim önergemizin konusu olan akademisyenlerle ilgili partisinin ne yaptığını bir anlatsın. Bir akademisyen olarak gelsin, lütfen bunu söylesin."

-Kredi kartı borçları

CHP'nin kredi kartı borçlarının uzun vadede ödenmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisinin görüşülmesi sırasında, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Türkiye'de faiz 8,75 iken kredi kartlarında faizin nasıl yüzde 30 olduğunu sordu.

Ören, şöyle konuştu:

"Kredi kartlarında gecikme faizi ve normal faizin yüzde 25'ler, 30'lar düzeyinde olması mümkün müdür? Siz işçiye, emekliye, dar gelirli esnafa, sanatkara 8,75 ile para vermeyi düşüneceksiniz ama kullandığı kredi kartından da yüzde 30'lar düzeyinde faiz alacaksınız. Emeklinin maaşına enflasyon artı 2 puan yani yüzde 3,5, yüzde 4 zam yapacaksınız. Bu emekli, bu işçi, bu esnaf kredi kartını kullanırken yüzde 30 faiz ödeyecek. Bunda bir denge var mı?"

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değinerek, "İsrail devletinin masum çocuklara, masum annelere yaptığı, reva gördüğü bu zulmü, masum, korumasız, savunmasız insanlara katledercesine yapmış olduğu bu zulmü şiddetle kınıyorum" dedi.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na ilişkin düzenlemeyle kredi kartının veriliş şeklinin  düzenlendiğini anımsatarak, "Daha önce bankalar neredeyse sokaklarda kredi kartı dağıtır durumdaydılar" diye konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da kredi kartı borçlarının ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bunun sadece ekonomik olmadığını, artık sosyal sorun haline geldiğini ifade etti.

Günal, vatandaşın kredi kartı  borcunu diğer krediyle kapattığını iddia ederek, borcun borçla ödenir hale geldiğini savundu.

MHP ve CHP'nin önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement