TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu: "Sosyal haklardan mahrum, geleceği olmayan ve sendikasız çalışmaya mahkum edilen taşeron işçiler bu konuda hükümetten, özellikle de TBMM'den yeni yasalar beklemektedirler" CHP İstanbul Milletvekili Çelebi: "Bu taşeron bir sömürü sistemidir.

15.07.2014 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, "Sosyal haklardan mahrum, geleceği olmayan ve sendikasız çalışmaya mahkum edilen taşeron işçiler bu konuda hükümetten, özellikle de TBMM'den yeni yasalar beklemektedirler" dedi.

Dedeoğlu, partisinin, taşeron işçilerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırması önergesinin bugün görüşülmesiyle ilgili grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye'de çalışma hayatının en önemli sorunlarından birinin taşeron işçilik olduğuna dikkati çekti.

Taşeron işçiliğin başta hastaneler olmak üzere her alanda hissedilir şekilde arttığını savunan Dedeoğlu, "Sosyal haklardan mahrum, geleceği olmayan ve sendikasız çalışmaya mahkum edilen taşeron işçiler bu konuda hükümetten, özellikle de TBMM'den yeni yasalar beklemektedirler. Bu son torba yasanın içerisinde taşeron işçilerin çalışmaları ile ilgili birtakım düzenlemeler yapılmış ama yeterli değildir" dedi.

Kamuda yaklaşık 586 bin özel sektörde ise 420 bin kişinin taşeron işçi olarak çalıştığını, taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektörün ise temizlik ve inşaat sektörleri olduğunu aktaran Dedeoğlu, hükümetin taşeronluğu adeta teşvik eder hale geldiğini de ileri sürdü.

Dedeoğlu, hükümetin taşeron işçiliğin kaldırılması ve bu kesimin kadroya geçirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş da grup önerisine ilişkin konuşmasında, alt işverenlikte yaşanan sorunların araştırılması ve giderilmesinin herkesin ortak görüşü olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Torba Kanun Tasarısı'nda alt işverenliğe yönelik düzenlemeler olduğunu da hatırlatan Muş, bu düzenlemelere de değindi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de öneriye ilişkin konuşmasında AK Parti'nin algı yönetimi konusunda çok başarılı olduğunu, Torba Kanun Tasarısının içeriği konusunda da aynı başarıyı sergilediğini söyledi. Çelebi, tasarının taşeronlaşmayı kaldıracak düzenlemeleri içeriyormuş gibi bir algı yaratıldığını belirterek, ancak durumun böyle olmadığını savundu. Hükümetin taşeron işçilerle ilgili yargı kararlarını uygulamadığını ifade eden Çelebi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Görünen tablonun arkasında 11 milyon kayıt dışı çalışan var. ve 11 milyon kayıt dışı çalışanın özellikle özel sektör bünyesindeki büyük bölümü bu işçileri taşeronda çalıştırmaktadır. Bu taşeron bir sömürü sistemidir. Bu sömürü sisteminden Türkiye'nin bir an evvel arınması gerekiyor. Taşeron, işçi ölümlerinin sebebidir, denetimsizliktir, hakkın emeğin parayla satıldığı bir zulüm sistemidir."

-"Meclis'i de taşeronlaştırdınız. Bir bu eksikti"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Meclis'te de taşeron işçilik uygulaması olduğunu ifade ederek, "Meclis'i de taşeronlaştırdınız. Bir bu eksikti" dedi.

Torba Kanun Tasarısı'ndaki düzenlemelerin taşeronlaşmanın önüne geçebilecek bir niteliği olmadığını söyleyen Kaplan, "İki hafta bunları konuşacağız. Kamu kurumları hastanesi, üniversitesi, belediyesi, karayolları bütün kurumları madem ki alt işveren tutacak ve bu şekilde işçileri sömürecek, sendikal haklarını yok edecek. Sizin vicdanınız buna el veriyor mu?" diye sordu.

Kaplan, taşeron işçilikle mücadelenin, herkesin işbirliği yapması ve ortak tavır sergilemesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi oylanarak, reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement